Προτάσεις νόμου για αναστολή της εφαρμογής των εκποιήσεων

H πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποφάσισε σήμερα την προώθηση στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση των δύο προτάσεων νόμου που αφορούν την αναστολή της εφαρμογής όλων των διατάξεων του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014, για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων από τον ενυπόθηκο δανειστή.proti

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο, η ημερομηνία της προώθησης τους στην Ολομέλεια θα αποφασιστεί μετά που θα αποσταλεί από τον ίδιο επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία θα ζητείται ενημέρωση της Επιτροπής για το πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να παρουσιάσει τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας στη Βουλή.

“Ενόψει των εξηγήσεων που θα δώσει ο Υπουργός, η Επιτροπή Οικονομικών θα αποφασίσει για την ημερομηνία προώθησης των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια” είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε παρατήρηση ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν θεσπιστούν κάποιοι κανονισμοί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα κόμματα θα επιμείνουν στην αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, πρώτον επειδή το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή τους κανονισμούς, και δεύτερον, επειδή οι τράπεζες “ήδη απειλούν με μαζικές εκποιήσεις τους δανειζόμενους, θέλουν να προκαταλάβουν και να προλάβουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας”, όπως ανέφερε.

“Δεν υπάρχει το πλαίσιο προστασίας αυτή τη στιγμή κι επομένως υπάρχει ανισορροπία στη σχέση μεταξύ δανειζόμενου και τράπεζες” πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως “για να επαναφέρουμε την ισορροπία μέχρι να εφαρμοστεί το δίχτυ ασφαλείας που θα καθορίζει το πλαίσιο αφερεγγυότητας, κρίνεται σκόπιμο να ανασταλεί ο νόμος και γι` αυτό αναμένουμε να ακούσουμε τί έχει να πει ο Υπουργός Οικονομικών για το πότε θα παρουσιαστούν αυτά τα νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων” είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η μία πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις ο βουλευτής Γιάννος Λαμάρης, αφορά την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015.

Η άλλη πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαϊδης και εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης και τη συνυπογράφει το ΔΗΚΟ, αφορά την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην εκτελεστική εξουσία να ετοιμάσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.