Στην Τουρκία ο Πούτιν

Αναμένονται εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δις.

Mε δέκα Υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες φτάνει σήμερα στην Τουρκία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για το 50οστό Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας και στις επαφές αναμένεται να κυριαρχήσουν οι οικονομικές σχέσεις και η ενίσχυση τους παρά στις διαφορές στα μεγάλα ζητήματα όπως το Συριακό και το ουκρανικό.PUTIN231_0
Τώρα με τον εμπάργκο της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας η Άγκυρα θέλει να κινηθεί με στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές κατακόρυφα προς την Ρωσία. Ο εμπορικός όγκος εξακολουθεί να παραμένει κοντά στα 35 δις δολάρια και στόχος είναι  να φτάσει στα 100 δις δολάρια μέχρι το 2020.
Η εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού του `Ακκουγιου από την Ρωσία απέναντι από τις ακτές της Κύπρου είναι επίσης βασικό ζήτημα στις συνομιλίες. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα 20 δις δολαρίων και τον σταθμό θα εγκαταστήσουν οι Ρώσοι, οι οποίοι εριμένουν τώρα την περιβαλλοντική μελέτη για να προχωρήσουν.
Ο τουρισμός είναι επίσης πολύ σημαντικό θέμα. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος την Τουρκία αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου στα πέντε εκατομμύρια.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι και η ενέργεια καθώς η Τουρκία εξαρτάται από την Ρωσία περισσότερο και από ό,τι η Ευρώπη στο θέμα της ενέργειας. Αυτό που θα ζητήσει η Άγκυρα από την Μόσχα είναι να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου της προς την Τουρκία.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πολιτικές διαφορές δεν εμποδίζουν καθόλου τις δύο χώρες να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις με την Ρωσία. Παρά τις διαφορές οι δύο χώρες τα βρίσκουν και ο λόγος είναι οι ισχυρές οικονομικές σχέσεις.