Ντομπρόβσκις: Η Κύπρος παραμένει σε υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες

 

Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Κύπρος κατέχει το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο στην ΕΕ

 

“Η Κομισιόν αναμένει το πρόγραμμα εθνικών μεταρρυθμίσεων” της Κύπρου η οποία “παραμένει σε καθεστώς μακροοικονομικών ανισορροπιών” απάντησε imagew-10.aspxο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κληθείς να εξηγήσει την αντίφαση ανάμεσα στο εξαιρετικά θετικό κείμενο των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν για την Κύπρο και τη σημερινή έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπου ρητά αναφέρεται πως “καμία απτή πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από το 2017” – (σελίδα 8 της κοινοποίησης της Κομισιόν προς το Συμβούλιο το ΕΚ, το Eurogroup και την ΕΚΤ).

O Αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι “σύμφωνα με την αξιολόγησή μας η Κύπρος παραμένει σε υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες”.

“Από την θετική πλευρά όμως, προβλέπουμε ισχυρή ανάκαμψη και αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη και αυτό το έτος και το επόμενο έτος, αλλά έχουμε ακόμα πολλές ανισορροπίες, όπως τα υψηλά αποθέματα ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους, που επιβαρύνουν την οικονομία”, πρόσθεσε.

“Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Κύπρος κατέχει το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο στην ΕΕ, μόνο η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Κύπρο”, σημείωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

“Συνεπώς, το ποσοστό αυτό είναι περίπου 30%, το οποίο είναι αισθητά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται στο 4,4% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι, προφανώς, πρέπει να γίνουν περισσότερα φέτος. Όσον αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής των ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων, διαπιστώνουμε ουσιαστική πρόοδο, για παράδειγμα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, βλέπουμε κάποια πρόοδο στη απασχόληση στις δημόσιες υπηρεσίες και την προώθηση των επενδύσεων και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά έχουμε περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα οποία αναφέρθηκα, στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου και του δικαστικού συστήματος, στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στο άνοιγμα της εισόδου στις αγορές, οπότε υπάρχει κάποια εργασία που πρέπει να γίνει και στην περίπτωση της Κύπρου”.

“Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και προσβλέπουμε στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια θα επανέλθουμε σε αυτό τον κύκλο του επόμενου εξαμήνου”, κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.