Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα, λέει η κυβέρνηση

Μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα επόμενα εικοσιτετράωρα να θεωρούνται καθοριστικά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.NikosChristodoulides

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Έχουμε σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με επικεφαλής σ’ αυτή την προσπάθεια ευρωπαϊκά κράτη και αναμένουμε σήμερα να δούμε αποτελέσματα προσπαθειών που έγιναν χθες βράδυ. Υπάρχουν δύο νέα δεδομένα που μπορώ ν’ αναφέρω ως τελευταίες εξελίξεις. Το πρώτο αφορά στην επικοινωνία που είχε νωρίς χθες βράδυ ο Υπουργός Ενέργειας με τον κ. Ντεσκάλτσι (επικεφαλής της ΕΝΙ), ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της εταιρείας, αλλά και για να επισημάνει ότι αυτή η προσπάθεια για να ξεκινήσει η γεώτρηση γίνεται από κοινού. Η ΕΝΙ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται για να έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε επίσης δεχτεί τηλεφωνήματα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εμπλέκονται στην κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά επικοινώνησαν μαζί μας για να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί τους -όσοι έχουν καθοριστεί- θα προχωρήσουν κανονικά και δεν επηρεάζονται σε καμιά απολύτως περίπτωση από τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ΑΟΖ μας.»

Σε υπόδειξη αν εννοεί   εταιρείες όπως π.χ. η ΕΧΧΟΝ που θα συνεχίσει με γεώτρηση στο 10, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν κατονομάσε συγκεκριμένα λέγοντας λέγοντας γενικά

«εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρούμε, πρόσθεσε  ότι σ’ αυτή τη συγκυρία όμως είναι σημαντικό το ότι υπήρξε αυτή η επικοινωνία από δική τους πρωτοβουλία και είναι επίσης μια ένδειξη για το μέλλον των ενεργειακών μας σχεδιασμών, παρά τις όποιες προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει προβλήματα.»

Σε άλλη ερώτηση πόσο μπορεί να περιμένει η εταιρεία, απάντησε: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, παρόλο που, όπως ανέφερε ο κ. Ντεσκάλτσι, δεν μπορεί να περιμένει για πάντα. Αυτή τη στιγμή όμως επικεντρωνόμαστε στο να έχουμε άμεσα εξελίξεις. Αναλόγως των εξελίξεων θα διαχειριστούμε και τα υπόλοιπα θέματα που προκύπτουν, είτε αφορούν τεχνικά θέματα όπως το γεωτρύπανο είτε αφορούν πολιτικά θέματα -αναφέρομαι στις πολιτικές αντιδράσεις και στις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα. Αυτό που προέχει όμως αυτή τη στιγμή είναι το να φτάσει το γεωτρύπανο στον στόχο και ν’ αρχίσει η γεώτρηση.

H χθεσινή επικοινωνία του Υπουργού Ενέργειας με τον εκπρόσωπο της εταιρείας επιβεβαιώνει ότι είμαστε μαζί με την εταιρεία και έχουμε κοινό στόχο και επιδιώξεις. Η εταιρεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Aσφαλώς οι δηλώσεις, στις οποίες προβαίνει τώρα τελευταία ο κ. Ερντογάν, είναι αρνητικές και δεν βοηθούν τις προσπάθειες να βρεθεί λύση. Επίσης, αυτές οι δηλώσεις δεν αφορούν μόνο την Κύπρο αλλά αφορούν επίσης και την Ελλάδα, τη Συρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα μείνουμε όμως στις δηλώσεις Ερντογάν. Επικεντρωνόμαστε στον στόχο, ο οποίος είναι να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματίας. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Οι ενέργειες που γίνονται είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, προκειμένου να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών. Γίνονται όμως προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα και όχι μόνο στο διπλωματικό. Θεωρώ ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά. Τα ΗΕ ακολουθούν τη συνηθισμένη προσέγγιση που ακολουθούν. Νομίζω υπήρξε παρόμοια δήλωση και από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, είναι ξεκάθαρη η θέση των ΗΠΑ γι’ αυτό το θέμα. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη σημασία των δηλώσεων και των ανακοινώσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι το να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκεί επικεντρώνεται και η δική μας προσοχή.»

Τέλος ανέφερε, ότι αύριο ο ΠτΔ θα έχει συνάντηση με την κα Σπέχαρτ, για να της μεταφέρει την ανάγκη να δημιουργηθούν προοπτικές για επανέναρξη ενός διαλόγου που να έχει προοπτικές για θετική κατάληξη. Αναμφίβολα όμως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά την κατάσταση. Αυτή η συμπεριφορά,σημείωσε  δεν βοηθά ούτε τις προσπάθειες του ΠτΔ αλλά ούτε και το ΣΑ ΟΗΕ.

Τέλος ανέφερε ότι λαμβάνονται μέτρα και ενέργειες που δεν μπορεί να σχολιάσει δημοσίως, αλλά  οι ενέργειες αυτές αφορούν διάφορα επίπεδα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχουμε θέσει.