Κάθαρση και διαφάνεια ζητούν τα κόμματα !

Κάθαρση και διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στο ΣΑΠΑ και στο Δήμο Πάφου ζητά το ΑΚΕΛ και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που ενέχονται σε σκάνδαλα και μίζες.apoxpafou_607_373_577_324

Καλεί παράλληλα τις ανακριτικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό η κατάσταση, για να επέλθει στην Πάφο η ηρεμία και η ομαλότητα.

Σε δηλώσεις για το όλο θέμα προέβη σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Επαρχίας Πάφου του κόμματος Αντρέας Φακοντής.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ σε κάποιο στάδιο αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, «ότι κάτι βρομούσε» και ότι «πιθανόν υπήρχε κακοδιαχείριση στον Οργανισμό».

«Από τις εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας εντοπίσαμε σωρεία παρατηρήσεων και υποδείξεων για αποφάσεις που ευνοούσαν εργολάβους ως επίσης και αποφάσεις του Δ.Σ. του ΣΑΠΑ που μας δημιούργησαν σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο διαχείρισης των συμβολαίων», δήλωσε ο Αντρέας Φακοντής, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, ενέγραψε στις 23 Οκτωβρίου 2012 στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής το θέμα «Η δεινή οικονομική κατάσταση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, οι πιθανές ευθύνες για μη σωστή διαχείριση του οργανισμού και οι επιπτώσεις στους πολίτες».

«Από τότε, με δικές μας ενέργειες, παραστάσεις και επιστολές, ασχολήθηκαν με το θέμα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, το Γραφείο του Γενικού Λογιστή, η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (Κ.Ε.Α.Α) και τελικά ο ΣΑΠΑ υποχρεώθηκε να δώσει επιπλέον στοιχεία και εξηγήσεις», ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι στις 05 Σεπτεμβρίου 2014 με γραπτή επιστολή ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου να καθορίσει συνεδρία για συζήτηση των πορισμάτων/ευρημάτων της Κ.Ε.Α.Α. και του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με τη διαχείριση στο ΣΑΠΑ.

«Οι εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στον ΣΑΠΑ πήραν μορφή χιονοστιβάδας με επακόλουθο να υπάρξουν καταγγελίες και συλλήψεις» συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι εν κατακλείδι, οι καταγγελίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ από το 2012 για πιθανή κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τον ΣΑΠΑ «φαίνεται να επιβεβαιώνονται πλήρως από τις έρευνες και τα πορίσματα των αρμοδίων αρχών του κράτους».

Ο Αντρέας Φακοντής δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ ζητεί και απαιτεί «να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία», και «να υπάρξει κάθαρση και πλήρης διαφάνεια στα τεκταινόμενα τόσο στο ΣΑΠΑ όσο και στο Δήμο Πάφου».

«Όλα πρέπει να βγουν στο φως. Να λάμψει η αλήθεια», είπε, αναφέροντας πως «όποιοι και εάν ενέχονται σε σκάνδαλα και μίζες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Κάλεσε ταυτόχρονα τις ανακριτικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε, όπως είπε, να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό η κατάσταση, για να επέλθει στην Πάφο η ηρεμία και η ομαλότητα.

ΔΗΣΥ

Στα θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοπιστίας των θεσμών, δεν επιτρέπεται καμία έκπτωση, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του «δεν θα χαριστούν σε κανένα».

Είπε επίσης ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να εργαστεί σκληρά, με άξονες τη μηδενική ανοχή, τη θεσμική θωράκιση και τη διαφάνεια και λογοδοσία παντού.

Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε κατά τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, μετά το πέρας του οποίου ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη της Προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ και η αναπληρωματική εκλογή δύο μελών του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, δεν τιμά κανένα Κύπριο η βαθιά ριζωμένη διαφθορά και διαπλοκή που σήμερα αποκαλύπτεται, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπονται ούτε σκιές, ούτε υπόνοιες.

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, επιβάλλεται και να φαίνεται τίμια», ανέφερε και είπε ότι πρέπει να καθαρίσει αυτή η μαύρη εικόνα της σήψης.

Αναφερόμενος στη μηδενική ανοχή που πρέπει να χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όποιον και αν αφορούν υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας, διαπλοκής και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αυτές θα πρέπει να ερευνηθούν μέχρι τέλους».

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά, δεν πρόκειται ποτέ να χαριστούμε σε κανέναν. Ακόμη και αν είναι στέλεχος, φίλος ή αδερφός μας» είπε.