Μόνο για λίγους μήνες φθάνουν τα χρήματα για συντάξεις στο ΡΙΚ

pik660

Ζητά κάλυψη των συντάξεων από την κυβέρνηση η ΣΥΡΙΚ

Συντάξεις μερικών μόνο μηνών είναι σε θέση να καλύψει το Ταμείο Συντάξεων Υπαλλήλων του ΡΙΚ, το οποίο παρουσιάζει αναλογιστικό χρεωστικό υπόλοιπο της τάξης των 105 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο κανείς δεν έχει μέχρι στιγμής αποφανθεί ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό το τεράστιο έλλειμμα. .

Ενόψει του γεγονότος αυτού, οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΡΙΚ ζητούν νομοθετική ρύθμιση ώστε οι συντάξεις των υπαλλήλων του ΡΙΚ να καλύπτονται όπως οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Συνταξιούχων Υπαλλήλων του ΡΙΚ (ΟΣΥΡΙΚ), το θέμα συζητήθηκε χθες Τετάρτη σε ευρεία σύσκεψη των δικαιούχων συνταξιοδότησης από το ΡΙΚ, μετά από την πρόσφατη αναφορά του θέματος στη Βουλή και τη διατύπωση σοβαρών ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Συντάξεων Υπαλλήλων ΡΙΚ, το οποίο, όπως αναφέρεται, παρουσιάζει αναλογιστικό χρεωστικό υπόλοιπο της τάξης των 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει “ανασφάλεια” στους συνταξιούχους και του δικαιούχους σύνταξης που ανέρχονται σε 500 περίπου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΟΣΥΡΙΚ αναφέρει ότι από το Ταμείο “χάθηκαν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν επενδυθεί σε αξιόγραφα και οι τραπεζικές μετοχές στις οποίες είχε επενδύσει σχεδόν εξανεμίστηκαν πλήρως”.

Την ίδια ώρα, η Πολιτεία, προσθέτει, “δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που πηγάζουν και από το Σύνταγμα, και μηδαμινά ποσά εγκρίθηκαν για τις Συντάξεις. Το σημερινό ενεργητικό του Ταμείου είναι αρκετό για να καλυφθούν οι συντάξεις για μερικούς μήνες μόνο. Κατά την εκτίμηση των αρμοδίων θα υπάρχουν χρήματα για συντάξεις μέχρι το τέλος του 2015 και τούτο νοουμένου ότι η Βουλή θα εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2014 και στον προϋπολογισμό του 2015 θα υπάρχει το αναγκαίο (αρκετά ψηλό) κονδύλι”.

Ο ΟΣΥΡΙΚ θεωρεί ότι “η μόνη δυνατή και οριστική” λύση του όλου προβλήματος είναι η εφαρμογή της εισήγησης του Γενικού Ελεγκτή που διατυπώθηκε στη Βουλή όπως “οι συντάξεις του προσωπικού (του ΡΙΚ) καλύπτονται με τον ίδιο τρόπο που από δεκαετίες καλύπτονται απρόσκοπτα οι συντάξεις των δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό. Μάλιστα, οι συντάξεις τους θα είναι εξασφαλισμένες στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αφού είναι από τις ελάχιστες κρατικές υποχρεώσεις την καταβολή των οποίων ορίζει κατηγορηματικά  το ίδιο το Σύνταγμα και που δεν εξαρτώνται από αποφάσεις και περικοπές από τη Βουλή”.

Την ίδια ώρα, ο ΟΣΥΡΙΚ καλεί το ΔΣ του ΡΙΚ να προχωρήσει “χωρίς άλλη καθυστέρηση” στην υλοποίηση της Συμφωνίας του 2008 για τα Περιθωριακά Ωφελήματα που παραχωρήθηκαν από το 1989 αλλά “ποτέ δεν υλοποιήθηκαν λόγω υπεκφυγών και διαφόρων προσχημάτων που επικαλείτο το προηγούμενο ΔΣ”, παρά την απόφαση της Δεσμευτικής και Υποχρεωτικής Διαιτησίας και τις σχετικές υποδείξεις του Τμήματος Εργατικών Διαφορών του  Υπουργείου Εργασίας.

Ο ΟΣΥΡΙΚ κάνει λόγο για εντοπισμό ενεργειών “κακής μέχρι χείριστης διαχείρισης του Ταμείου Περιθωριακών Ωφελημάτων Υπαλλήλων ΡΙΚ από τις οποίες το Ταμείο επιβαρύνθηκε με 1.5 εκατομμύριο ευρώ περίπου”.