Την παρουσιάση μίας κρίσιμης έκθεσης προόδου για την Τουρκία παρουσιάζει τον Απρίλιο η Ε.Ε.

Την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ερχόμενο Απρίλιο, μίας κρίσιμης έκθεσης προόδου για την Τουρκία «εάν στις επόμενες εβδομάδες δεν αλλάξει κάτι σοβαρό», προανήγγειλε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Αυστριακός Γιοχάνες Χαν.hahn-johannes

Σημειώνεται ότι νωρίτερα χθες (Παρασκευή), η Τουρκία είχε απειλήσει με απόσυρση από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι το μόνο καθεστώς που δέχεται στις σχέσεις με την Ε.Ε., είναι αυτό της πλήρους ένταξης. Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, η Τουρκία θα απορρίψει οποιαδήποτε άλλη πρόταση της γίνει για το μέλλον

Από την πλευρά του ο Χαν, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επισήμανε ότι πολλές χιλιάδες ανθρώπων στην Τουρκία βρίσκονται στις φυλακές ή έχουν προφυλακιστεί και περιμένουν εδώ και μήνες να τους απαγγελθεί κατηγορία, ενώ τα ποινικά δικαστήρια αδιαφορούν για τις συνταγματικές παραβιάσεις. Όπως είπε, «αυτά λαμβάνονται υπόψη εδώ και πάνω από έναν χρόνο και έχουν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

«Δεν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα, γιατί στην Τουρκία ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ασφαλώς προσδοκούν την υποστήριξη από την Ευρώπη», δήλωσε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος που ωστόσο σημείωσε ότι στην πλειονότητά τους οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ της συνέχισης της σημερινής κατάστασης.

Τέλος, ο Χαν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι εξετάζει μία συνάντηση, στο προσεχές μέλλον, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος και κορυφαίοι κοινοτικοί πολιτικοί θα επιδιώξουν μία προσέγγιση.