Στις κάλπες σήμερα οι τ/κ γα τις παράνομες βουλευτικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι τ/κ για τις παράνομες βουλευτικές εκλογές ενώ από σήμερα  απαγορεύεται η δημοσίευση οποιουδήποτε υλικού αφορά τις «βουλευτικές εκλογές», καθώς η προεκλογική εκστρατεία τερματίστηκε χθες  στις 18.00.imagew-2.aspx

Η «Αφρίκα» συνεχίζοντας τη δημοσίευση φωτογραφιών με απαξιωτικό μήνυμα για τις «εκλογές», χθες δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία, απο προϊόν φωτομοντάζ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στις «βουλευτικές» να κάθονται πάνω σε ένα γάιδαρο και στο βάθος να φαίνεται ο Πενταδάκτυλος και η σημαία του ψευδοκράτους, ενώ στην άκρη της φωτογραφίας βρίσκεται ένα μαύρο κοράκι. «Ο τίτλος είναι: Να μην μείνει κάποιος που δεν θα ανέβει».

Αφού αναφέρεται στα στοιχεία των «εκλογών», όπως αριθμό ψηφοφόρων και ποιες «εκλογές» είναι, η Αφρίκα σχολιάζει ότι όπως έγραψε και πιο πριν «όποιος θέλει ας κερδίσει, η μπάνκα των εκλογών είναι η Τουρκία, αυτή θα κερδίσει!». Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του κόμματος Νέα Κύπρος, που δεν συμμετέχει στις «εκλογές», με την οποία καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

Το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» αλλά και άλλες ιστοσελίδες δημοσιεύουν το ψηφοδέλτιο για τις «βουλευτικές εκλογές» και δίδουν συμβουλές για το πώς μπορούν να ψηφίσουν ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη και τα άκυρα.

Σε συνέντευξή της  στην «Χαβαντίς», η «πρόεδρος» του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Σιεφίκ, δήλωσε ότι τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μετά τα μεσάνυχτα αύριο και πριν το πρωί της Δευτέρας και θα αφορούν τα ποσοστά των κομμάτων και πόσους «βουλευτές» εκλέγουν. Το ποιοι εκλέγονται θα ανακοινωθεί μετά από έλεγχο την Δευτέρα, πρόσθεσε, μη διευκρινίζοντας την ακριβή χρονική περίοδο.

Η Σιεφίκ ανέφερε επίσης ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα δίδουν ανά διαστήματα στοιχεία και πληροφορίες και όχι ανά κάλπη και έκανε έκκληση στους προέδρους των εκλογικών τμημάτων πριν καταγράψουν τα επίσημα αποτελέσματα, ειδικά για τις ψήφους με σφραγίδα σε κόμμα και με οριζόντια ψηφοφορία, να τους ενημερώνουν μέσω viber ή άλλων σύγχρονων μέσων επικοινωνίας.

Τρόποι ψηφοφορίας

Το νέο σύστημα ψηφοφορίας που θα ισχύσει σήμερα για πρώτη φορά έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στην τ/κ κοινότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την οριζόντια ψηφοφορία, αφού πλέον ολόκληρη η κατεχόμενη περιοχή αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια και η οριζόντια ψηφοφορία αφορά υποψηφίους από διάφορα κόμματα και στις έξι «επαρχίες».

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που ετοίμασε ο Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων του ΓΤΠ και ο λειτουργός του Ιάκωβος Τσαγκάρης, οι τρεις τρόποι ψηφοφορίας είναι οι εξής: 1) Να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους βάζοντας τη σφραγίδα «ναι» στο τετραγωνάκι κάτω από το έμβλημα το κόμματος, 2) Να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους και να εκφράσουν προτίμηση στους υποψήφιους (που επιθυμούν βάζοντας σταυρό προτίμησης στα τετράγωνα που υπάρχουν δίπλα στο όνομά τους δικαιούνται μέχρι 8 ψήφους προτίμησης στην «επαρχία» Λευκωσίας, μέχρι 6 στην Αμμόχωστο, μέχρι 5 στην Κερύνεια, μέχρι 2 στη Μόρφου και το Τρίκωμο και μία ψήφο στη Λεύκα) και 3) Να ψηφίσουν με μεικτή ψήφο (οριζόντια) βάζοντας μόνο σταυρό προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων της επιλογής τους χωρίς να ψηφίσουν κόμμα. Σε περίπτωση που προτιμήσουν αυτό τον τρόπο ψηφοφορίας πρέπει να ψηφίσουν υποψήφιους από τουλάχιστον δύο κόμματα ανά επαρχία ή από ένα κόμμα και έναν ανεξάρτητο.

Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν την μεικτή ψήφο (οριζόντια), μπορούν να ψηφίσουν από την «επαρχία» Λευκωσίας το λιγότερο 8 και το περισσότερο 16 υποψηφίους, στην Αμμόχωστο το λιγότερο 6 και το περισσότερο 13 υποψηφίους, στην Κερύνεια το λιγότερο 5 και το περισσότερο 10, στην Μόρφου το λιγότερο 2 και το περισσότερο 4 υποψηφίους, στο Τρίκωμο το λιγότερο 2 και το περισσότερο 5 υποψηφίους, στη Λεύκα έναν ή δύο υποψήφιους. Σε σύνολο μπορούν να ψηφίσουν σε όλη την “εκλογική επικράτεια”, και στις έξι δηλαδή «επαρχίες», από 24 έως 50 υποψηφίους. Μπορούν επίσης να μην ψηφίσουν υποψηφίους σε όλες τις «επαρχίες».

Ώρες ψηφοφορίας και απαγορεύσεις

Σημειώνεται ότι στις 6 το απόγευμα χθες ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία. Στις 3 μετά το μεσημέρι τα δύο μεγάλα κόμματα, Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό πραγματοποιήσαν τις τελικές τους συγκεντρώσεις, το πρώτο σε κλειστό στάδιο της Λευκωσίας και το δεύτερο στην πλατεία Ινονού της Λευκωσίας.

Η σημερινή  ψηφοφορία θα αρχίσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 190.551 ψηφοφόροι για τους 50 της νέας «βουλής». Έχουν στηθεί 719 συνολικά κάλπες. Συμμετέχουν 388 υποψήφιοι, οι 9 ανεξάρτητοι και οι 117 γυναίκες και 7 άτομα με ειδικές ικανότητες. Παίρνουν μέρος στις “εκλογές” 8 πολιτικά κόμματα, το κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το κόμμα του Λαού, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Δημοκρατικό κόμμα, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας – νέες δυνάμεις (σε συνεργασία με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος), το κόμμα Αναγέννησης, το Εθνικιστικό Δημοκρατικό κόμμα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σήμερα  ημέρα των «εκλογών» απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ, τα κέντρα διασκέδασης θα είναι κλειστά τις ώρες της ψηφοφορίας και απαγορεύεται η μεταφορά όπλων εκτός της «αστυνομίας» και των σωμάτων «ασφαλείας».

Τα αποτελέσματα των τελευταίων  «βουλευτικών εκλογών»

Οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα έγιναν στις 28 Ιουλίου 2013. Σύμφωνα με το σημείωμα του ΓΤΠ, τα αποτελέσματα ήταν: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) 38,38% και 21 “έδρες”, Εθνικής Ενότητας (UBP) 27,33 % και 14 “έδρες”, Δημοκρατικό (DP)  23,16% και 12 “έδρες”, κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 7,41% και 3 “έδρες”.

Στο τέλος της θητείας της παρούσας «βουλής» οι έδρες¨” έχουν ως εξής: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP) 20 έδρες, κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) 18, Δημοκρατικό κόμμα (DP) 4, κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 2, ανεξάρτητοι 6.