Γκ.Χουσρού:”Ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό οι διαδηλώσεις στο Ιράν”



Κάτω από το ανοιχτό κεφάλαιο της «κατάστασης στη Μέση Ανατολή», διεξήχθη τελικά χθες αργά το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας η ανοιχτή συζήτηση για τις διαδηλώσεις στο Ιράν, που ζητούσαν οι ΗΠΑ. Δηλαδή, από τη μία η πλειοψηφία των κρατών μελών δέχθηκε να γίνει η συζήτηση, από την άλλη όμως δεν άνοιξε ειδικό κεφάλαιο για το Ιράν, όπως ζητούσαν οι Αμερικανοί.imagew.aspx

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση των μελών από τον αναπληρωτή βοηθό ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις, Tayé-Brook Zerihoun, ο οποίος σημείωσε ότι αν και διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις  και να εμπλέκονται με τις Ιρανικές αρχές, τις οποίες ενθαρρύνουν να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες του πληθυσμού με ειρηνικά μέσα.

Πάντως ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού σημείωσε ότι η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών είναι περιορισμένη και δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν με βεβαιότητα την έκταση της βίας που σημειώθηκε.

Ο Πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Γκολαμαλί Χουσρού δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κυβέρνησή του διαθέτει “αδιάσειστα στοιχεία” ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα ήταν “ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό”. Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατάχρηση της εξουσίας που διαθέτουν ως ένα μόνιμο μέλος του ΣΑ με το αίτημά τους για έκτακτη σύγκληση του ανώτερου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα συζήτησης το Ιράν.

“Είναι ατυχές ότι παρά την αντίσταση κάποιων κρατών-μελών του ΣΑ, το Συμβούλιο επέτρεψε στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση να καταχραστεί την εξουσία της για να διεξαχθεί μια συζήτηση για ένα θέμα που δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητάς του”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Χουσρού. Σημειώνεται πως για τη σύγκληση του ΣΑ και για να προστεθεί ένα ζήτημα στην ημερησία διάταξή του απαιτούνται εννιά ψήφοι από τις συνολικά δεκαπέντε. Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν ακόμη μια “γκάφα” της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την κραυγαλέα απόπειρα των ΗΠΑ να σφετεριστούν την εξουσία του…Ακόμη μια γκάφα (στην εξωτερική πολιτική) για την κυβέρνηση Τραμπ”, τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι αποχώρησε από την αίθουσα αμέσως μετά την παρέμβασή της, αφήνοντας στη θέση της την αναπληρώτριά της.  Η Χέϊλι είπε ότι  “η υφήλιος παρακολουθεί” όσα κάνουν οι αρχές στο Ιράν. “Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του” σημείωσε η Χέιλι καταγγέλλοντας τις εξοπλιστικές δαπάνες της ιρανικής κυβέρνησης σε βάρος, όπως η ίδια εκτιμά, της ευημερίας των πολιτών. “Το μήνυμα αυτού του λαού, είναι σταματήστε να υποστηρίζετε την τρομοκρατία” τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος ζητώντας παράλληλα την αποκατάσταση του δικτύου ίντερνετ στο Ιράν.

Η Ρωσία υποστήριξε με σθένος ενώπιον των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη θέση ότι εναπόκειται στο Ιράν “να διευθετήσει τα προβλήματά του”, καταγγέλλοντας, χωρίς περιστροφές, τη στάση των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη.

“Σπαταλάτε την ενέργεια του Συμβουλίου” είπε ο Βασίλι Νεμπένζια απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, που ζήτησαν να διεξαχθεί η συνεδρίαση με αντικείμενο την κατάσταση στο Ιράν.

Ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε λόγο για “ερασιτεχνικές δικαιολογίες” που δόθηκαν για τη διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης και μίλησε για “ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν”.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επικρίνοντας εμμέσως τις ΗΠΑ που ζήτησαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

 

Όλα σχεδόν τα κράτη μέλη που έλαβαν το λόγο, ενώ ζήτησαν από την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλου του λαού και να αποφύγει την προσφυγή στη βία, διαχώρισαν τη θέση τους από τον ισχυρισμό των ΗΠΑ, ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούσαν κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.

Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Μάικλ Ράικροφτ, είπε ότι ο λαός του Ιράν θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και να διαδηλώνει νόμιμα και ειρηνικά.

«Κανείς δεν επιβάλει το Ιράν στην ατζέντα μας», πρόσθεσε. «Το Σ.Α. έχει όλη την δύναμη μέσω του άρθρου 34 της Χάρτας να ερευνήσει οποιαδήποτε διαμάχη, ή όποια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε διεθνή τριβή…».

Είπε ότι οι ανησυχίες της Βρετανίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν ξεπερνούν την πρόσφατη αντιμετώπιση των διαδηλωτών και ζήτησε από την Τεχεράνη να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως ο Βρετανός πρέσβης αναγνώρισε τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας του Ιράν στην περιοχή και παράλληλα χαιρέτισε τη συμμόρφωση του Ιράν με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας του σ’ αυτή.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ υπογράμμισε πως «αν και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Ιράν προκαλούν ανησυχία, ενδεχομένως δεν συνιστούν καθ’ εαυτού απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης αυτής της κρίσης για προσωπικούς σκοπούς, κάτι που θα είχε διαμετρικά αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είναι επιθυμητό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρέσβης.