Μακρόν:Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Εμφανής η ρήξη μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας στο Παρίσι, με τον Εμ. Μακρόν να εκφράζει την ανησυχία του για την τύχη των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην macron-erdoganΤουρκία και να λέει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του «κουράστηκε να περιμένει» και δικαιολόγησε τις διώξεις επιτιθέμενος κατά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που «τροφοδοτούν την τρομοκρατία» μέσω όσων γράφουν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι «οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου».

Και συμπλήρωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την Ε.Ε.», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα πρότεινε στην Τουρκία τη σύναψη μιας «εταιρικής σχέσης» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί συμφωνίας ένταξης.

«Πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό να διασφαλίσουμε την “σύνδεση” της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της Τουρκίας θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη».

«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών» τόνισε.

Και πρότεινε να διεξαχθεί εντός των επόμενων μηνών «ένας ήρεμος διάλογος» που θα «επανασχεδιαστεί, επαναδιατυπωθεί σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες του σήμερα».

«Κηπουροί» της τρομοκρατίας

Η απάντηση του Τούρκου προέδρου στις ανησυχίες Μακρόν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρομοκρατία ήταν ότι «η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν “κηπουρούς”» που τους στηρίζουν.

Και εξήγησε ότι «αυτοί οι “κηπουροί” είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες. Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας».

Όσον αφορά τα περί ένταξης στην Ε.Ε. είπε ότι ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει.

«Εδώ και 54 χρόνια η Τουρκία περιμένει στον προθάλαμο της Ε.Ε. (…) δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην Ε.Ε.» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τα 16 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων «έχουν ανοίξει και ποτέ δεν έχουν κλείσει», εκ των συνολικά 35.

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην Ε.Ε.», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος με άρθρο του λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στο Παρίσι στην εφημερίδα Le Figaro, με τίτλο «Τουρκία και Γαλλία, μια μακρά φιλία», δήλωνε ότι η Άγκυρα ελπίζει στη υποστήριξη της Γαλλίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Και φραστικό επεισόδιο με δημοσιογράφο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κράτησε την ψυχραιμία του όταν Γάλλος δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή «Envoyé spécial» του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, τον ρώτησε για το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση μηχανορραφία με την υπογραφή του Φετουλάχ Γκιουλέν και της οργάνωσής του FETO.

«Μιλάς με λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος» του είπε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος. «Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή».

«Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4.000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;» συνέχισε.

«Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης. Δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και συγκεκριμένα για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα που εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι είναι ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν, ενώ ανέφερε ότι έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του  και λίστα με ονόματα δημοσιογράφων. “Ας γίνει μια προεργασία, αυτό είναι πιο αποτελεσματικό. Το να λέμε ονόματα αριστερά και δεξιά δεν έχει νόημα. Στην διμερή μας συνάντηση συζητήσαμε τα ονόματα ένα ένα”, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος ενώ ανέφερε ότι το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης είναι ένα και αδιαίρετο. Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του είπε πως ο Οσμάν Καβάλα έχει δικηγόρους και είναι καλοί, ωστόσο κάλεσε τη δημοσιογράφο να κάνει έρευνα για τους πρωταγωνιστές των γεγονότων του Γκεζί το 2013.