Ανησυχία για έξαρση γρίπης στη Βρετανία

Ανησυχία για έξαρση της γρίπης διατυπώνουν οι αρχές στη Βρετανία, καθώς στατιστικά στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE) δείχνουν πως την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 114 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχοντας προσβληθεί από τον ιό. Ακόμα 421 άτομα νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.images-4

Οι αντίστοιχοι αριθμοί μία εβδομάδα νωρίτερα ήταν σημαντικά χαμηλότεροι, 61 και 66 ασθενείς αντίστοιχα.

Οι διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας NHS είχαν προειδοποιήσει για τη μεγάλη πιθανότητα έξαρσης της γρίπης το φετινό χειμώνα μετά από την πιο άσχημη «επιδημία» γρίπης στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Συνολικά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι γιατροί γενικής πρακτικής στα ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης κατέγραψαν αυξημένα περιστατικά γρίπης, που αναλογούσαν συνολικά σε 21 ανά 100.000 κατοίκους της Αγγλίας. Αν και πρόκειται για αναλογία που θεωρείται επισήμως ακόμα «χαμηλή», είναι ένα ποσοστό υψηλότερο από το όριο των 13,1 κατοίκων ανά 100.000 που θεωρείται σύνηθες. Κατά την τελευταία μεγάλη έξαρση του ιού της γρίπης στην Αγγλία, το χειμώνα του 2010-11 το ποσοστό των ασθενών ήταν 120 ανά 100.000 κατοίκους.

Ο ιατρικός διευθυντής του PHE καθηγητής Πολ Κόσφορντ δήλωσε ότι ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση στα κρούσματα γρίπης, αλλά όχι κάτι μη αναμενόμενο. Πρόσθεσε ότι ακόμα είναι νωρίς να εκτιμηθεί πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για το γενικό πληθυσμό.

Τις ανησυχίες, ωστόσο, εντείνει η δυσλειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων στην Αγγλία, τα οποία λόγω λειψανδρίας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έλαβαν στην αρχή της εβδομάδας σύσταση να ακυρώσουν τις 55.000 μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Επίσης, ο οργανισμός PHE προειδοποίησε τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που χορηγείται στους ηλικιωμένους και στο ιατρικό προσωπικό δεν προστατεύει αυτές τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού από το στέλεχος της γρίπης που προσβάλλει φέτος τους περισσότερους ασθενείς.

Το λεγόμενο στέλεχος Influenza B/Yamagata έχει ανιχνευθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των εξετάσεων που έχουν γίνει σε ασθενείς.

Σημειώνεται πάντως ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει ενάντια στο δυνητικά θανατηφόρο «αυστραλιανό» στέλεχος H3N2 της γρίπης που έχει συνδεθεί με τουλάχιστον πέντε θανάτους ασθενών με γρίπη στην Ιρλανδία από την αρχή του χειμώνα.

Σημειώνεται επίσης ότι στα παιδιά χορηγείται ενισχυμένο εμβόλιο που αντιμετωπίζει όλα τα στελέχη του ιού.

Ο καθηγητής Κόσφορντ πρόσθεσε ότι δεν είναι αργά για τους πιο ευάλωτους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να είναι προστατευμένοι για το υπόλοιπο του χειμώνα.