Αντιδράσεις για την πρόθεση κατάθεσης συντεταγμένων οριοθέτησης της υπόλοιπης ΑΟΖ

Αντιδράσεις προκάλεσε η δηλωση του ΥΠΕΞ Ι.Κασουλίδη ότι η κυβέρνηη προτίθεται να καταθέσει συντεταγμένες  και για την υπόλοιπη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας .imagew-2.aspx

Το Κίνημα  Αλληλεγγύη σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, μεγαλόστομα εξαγγέλλει προθέσεις του να κάνει κινήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά δεν κάνει τίποτα στο τέλος, έτσι και σήμερα σε μια προσπάθεια να κολάσει τα πράγματα μετά την «αμνησία» του κ. Αναστασιάδη, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο να καταθέσει τις συντεταγμένες σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ΑΟΖ της.
Εκτός του γεγονότος ότι πρόκειται για κίνηση η οποία συμπεριλαμβάνεται στη Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου και των Δυνάμεων της Αλλαγής, θεωρούμε ότι η τοποθέτηση Κασουλίδη πως «η απόφαση για τον χρόνο κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις» είναι τουλάχιστον τραγική. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχεται ότι η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαρτάται από τις κινήσεις άλλης χώρας, πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για την κατοχική Τουρκία. Ακόμη μια απόδειξη εθελοδουλίας».
«Τασσόμαστε υπέρ της οριοθέτησης ολόκληρης της ΑΟΖ, ωστόσο σημειώνουμε παράλληλα και στον κ. Κασουλίδη ότι οι πιθανότητες να υπάρχουν κοιτάσματα Φυσικού Αερίου στο βόρειο μέρος του νησιού μας, δεν ξεπερνούν το 3%» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Εκπρόσωπος Αναστασιάδη

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Ν.Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου σχολιάζοντας τη δήλωση ΥΠΕΞ , υποστήριξε πως «η  πρώτη κυβέρνηση που τόλμησε αυτό το εγχείρημα είναι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Εδώ και 1 χρόνο γίνονται οι κατάλληλες προεργασίες και αυτή την στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις με την Ελλάδα αφού είναι ένα θέμα που την αφορά άμεσα.
Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, πρόσθεσε, αποδεικνύει στην πράξη ότι προστατεύει στο ακέραιο και με απόλυτο τρόπο τα συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένο ακριβώς το οποίο εξασφαλίζει μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες κάτι που αποδεικνύεται και από την αδειοδότηση του τεμαχίου 6, αυτού του ίδιου τεμαχίου που αμφισβητεί η Τουρκία. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε ή έπραξε κάτι ανάλογο.»