Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Ο Πρόεδρος προσπαθεί να διαψεύσει τον εαυτό του

O Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ν.Αναστασιάδη για δήθεν εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, διαστρέβλωση και παραποίηση17-700x267 της δήλωσης του για την ΑΟΖ και τους τουρκοκύπριους για για προσπάθεια μείωσης της επίσκεψης του στη Σ.Αραβία  ανέφερε σχετικά:
«Σε ότι αφορά τη σημασία της επίσκεψης του στη Σαουδική Αραβία κανένας δεν τοποθετήθηκε. Διερωτώμαι λοιπόν ποιος προσπάθησε να τη μειώσει; Θα μπορούσα να πω πολλά, θα το αποφύγω, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ταξίδι.
Θα σταθώ στην προσπάθεια του Προέδρου να διαψεύσει τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι περί τούτου πρόκειται και είναι λυπηρό. Θα ήταν πολύ πιο έντιμο να παραδεχθεί το λάθος που είχε διαπράξει και να απολογηθεί, γιατί πρόκειται περί πολύ σημαντικού λάθους. Αντί τούτου επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από ερμηνείες. Στην προσπάθεια του να δικαιολογηθεί, επιβεβαιώνει τα όσα έχουμε πει τις τελευταίες ημέρες. Ήταν πολύ επικίνδυνη η δήλωση η οποία έχει γίνει. Ουσιαστικά ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει ξεχωριστή ΑΟΖ που ανήκει στους τουρκοκύπριους και στην οποία η Τουρκία έχει δικαίωμα να διεξαγάγει τις όποιες έρευνες.
Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η προσέγγιση. Επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είχε βρει τη δύναμη να απολογηθεί για το λάθος, αν πρόκειται περί φραστικού λάθους που έχει γίνει, και βέβαια είναι πολύ χειρότερο αν αυτές είναι οι πραγματικές του αντιλήψεις για το πώς τελικά θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό.
Σε διαπίστωση δημοσιογράφου ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις έρχονται να συμπληρώσουν μια αλυσίδα από άλλες τοποθετήσεις του Προέδρου στο παρελθόν, όπως οι τοποθετήσεις σε σχέση με τα σχόλια του Μακαριότατου αλλά και σε μια σειρά άλλων παραγόντων όπως το πάγωμα των τεχνικών επιτροπών και το τι προηγήθηκε το καλοκαίρι και ως εκ τούτου ο κόσμος διερωτάται κατά πόσο μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο χειρισμούς του Προέδρου την στιγμή που προεκλογικά λέει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε:
Να πω ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία που υπάρχει σε μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Προέδρου αναφορικά με το Κυπριακό. Είναι πολύ σωστά αυτά τα οποία έχουν επισημανθεί, ότι δεν έχει τολμήσει ποτέ να συγκρουστεί με τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος ξεκαθάρισε κατ’ επανάληψη ότι η επιλογή του είναι διχοτόμηση. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι απλά και μόνο δεν βρήκε τη δύναμη να διαχωρίσει τη θέση του, να ψέξει αυτή τη στάση του Αρχιεπισκόπου, αλλά λέει αντιθέτως ότι έχουν μεγάλη ταύτιση στα θέματα της πίστεως, της πατρίδας και σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Αυτές είναι δηλώσεις που τις έχει κάνει ο κ. Αναστασιάδης αναφορικά με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου.
Δικαιολογημένη λοιπόν η ανησυχία. Εμείς κατ’ επανάληψη έχουμε πει μετά από τις αρνητικές εξελίξεις στο Κρανς Μοντάνα ότι μας ανησυχεί το που οδηγούνται οι συζητήσεις για το Κυπριακό και δεν σας κρύβουμε αυτή μας την ανησυχία. Δεν θέλω να βιαστώ και να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι φλερτάρει με άλλες ιδέες πλέον. Παρόλο που είναι μερικές οι δηλώσεις του που παραπέμπουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς επιμένουμε ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να συνεχίσουμε τη συζήτηση από εκεί που έχει μείνει στο Κρανς Μοντάνα. Στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ να διεξαχθούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και λαμβάνοντας υπόψη και το άτυπο έγγραφο που αφορά το μηχανισμό εφαρμογής της όποιας συμφωνίας στην οποία θα έχουμε καταλήξει.
Σε αναφορά δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος είπε ότι η δήλωση του για την ΑΟΖ διαχωριζόταν σε δύο σκέλη και αφορούσε πρώτα τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιδίου προσωπικά και μετά τις θέσεις της Τουρκίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολίασε:
Νομίζω ότι το δεύτερο σκέλος της δήλωσης του μιλά αφ’ εαυτής και είναι ξεκάθαρο τι είπε ο κ. Αναστασιάδης. Όσο και να προσπαθεί τώρα να διαφοροποιήσει το τι έχει πει δεν θα το πετύχει, γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι θα ήταν πολύ πιο έντιμο από τον ίδιο να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και να απολογηθεί για να πάμε πάρακατω. Αντί τούτου επιλέγει να κρύβεται πίσω από λέξεις. Αλλά το πρόβλημα του είναι ότι δεν μπορεί να κρυφτεί. Βγαίνει ο Πρόεδρος μιλά και μετά βγαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και διάφοροι άλλοι να μας πουν ξέρετε δεν καταλάβατε καλά είναι άλλα που είπε ο Πρόεδρος. Καταλάβαμε πάρα πολύ καλά τι είπε ο Πρόεδρος. Επαναλαμβάνω θα έπρεπε να έχει τη δύναμη να απολογηθεί για αυτά τα οποία έχει πει.»