15.000 επιστήμονες προειδοποιούν:Ο χρόνος για τη γη τελειώνει…

Με ένα «γράμμα προς την ανθρωπότητα», 15.000 επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μοίρα του πλανήτη είναι σε άμεσο κίνδυνο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και κανείς, ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι πολίτες ούτε κανείς άλλος δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει το κακό. Ο πλανήτης δίνει μάχη για την ύπαρξή του, επισημαίνουν, και πρέπει να δράσουμε τώρα.climate-change-3 climate-change-2_0

Τη νέα επείγουσα προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα, που συνέταξε η Ένωση Προβληματισμένων Επιστημόνων υπογράφουν επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι τονίζουν ότι τα πράγματα από το 1992, όταν έκαναν την πρώτη προειδοποίηση για το μέλλον του πλανήτη, τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα με τα προβλήματα να έχουν ενταθεί: υπερκατανάλωση περιορισμένων πόρων, δριμεία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, απώλεια της βιοποικιλότητας, κλιματική αλλαγή.

Αν και η μόνη θετική εξέλιξη από το 1992 είναι η κατάσταση της τρύπας του όζοντος, που φαίνεται να έχει μειωθεί, κι αυτό χάρη στις δράσεις για τον περιορισμό των αερίων που την προκαλούν, όλες οι άλλες απειλές έχουν γίνει μεγαλύτερες και σοβαρότερες και δεν μένει πολύς χρόνος για να αναστραφεί η κατάσταση.

«Σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε πορεία και να αποφύγουμε την καταστροφή. Ο χρόνος τελειώνει», σύμφωνα με την επιστολή των επιστημόνων.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε, τόσο εμείς στην καθημερινότητά μας όσο και οι κυβερνητικοί οργανισμοί, ότι η Γη μαζί με τη ζωή πάνω της είναι το μοναδικό σπίτι που έχουμε».

Τα προβλήματα που περιγράφονται στην επιστολή είναι λίγο-πολύ γνωστά: καταστροφική κλιματική αλλαγή, αποψίλωση των δασών, εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, οι νεκρές ζώνες στους ωκεανούς και η αδυναμία πρόσβασης σε πόσιμο νερό για εκατομμύρια ανθρώπους.

Μιλώντας στη διεθνή διαδικτυακή επιθεώρηση BioScience, ο Αμερικανός καθηγητής Γουίλιαμ Ριπλ αναφέρει ότι η ανθρωπότητα «πήρε μια δεύτερη προειδοποίηση. Θέτουμε σε κίνδυνο το μέλλον μας με το να μην χαλιναγωγούμε την έντονη, και ταυτόχρονα ανισομερή τόσο γεωγραφικά όσο και δημογραφικά, κατανάλωση των πόρων, ενώ δεν καταλαβαίνουμε πως ο ταχέως αυξανόμενος υπερπληθυσμός είναι ο πρωταρχικός παράγων οικολογικών ακόμη και κοινωνικών απειλών».

Μεταξύ άλλων, οι 15.364 επιστήμονες από 184 χώρες, μεταξύ των οποίων και ειδικοί βραβευμένοι με Νόμπελ, τονίζουν ότι ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση «κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε τεράστια δυστυχία για τους ανθρώπους».Σύμφωνα με τον καθηγητή Ριπλ, «η επιστολή αυτή δεν είναι λάθος συναγερμός, είναι η αναγνώριση των εμφανών σημαδιών ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ευρύ διάλογο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος».

Τα στοιχεία

Αν και αναγνωρίζουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το όζον και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αυτή δεν μπορεί να αναστείλει την καταστροφή.

• Η ποσότητα διαθέσιμου πόσιμου νερού κατ’ άτομο έχει μειωθεί κατά 26%.

• Οι νεκρές ζώνες στους ωκεανούς, δηλαδή τα σημεία όπου δεν υπάρχει ίχνος ζωής λόγω της ρύπανσης και την έλλειψης οξυγόνου, έχουν αυξηθεί κατά 75%.

• Περίπου 300 εκατ. εκτάρια δασών έχουν χαθεί για να γίνουν καλλιέργειες

• Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και η μέση θερμοκρασία συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

• Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 35%.

• Συνολικά ο αριθμός των ζώων (θηλαστικά, ερπετά, αμφίβια, πουλιά και ψάρια) έχει μειωθεί κατά 29%.