Τσίπρας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί ενεργητική πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού


Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί μια ενεργητική πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, και κάλεσε την τουρκική πλευρά να συνεχίσει τις συζητήσεις σε αυτή τη βάση.imagew-2.aspx

Σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και για αυτό το λόγο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως “πρέπει να είναι σαφές στους συμμάχους και φίλους μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στο βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της στα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τις αμερικανικές επενδύσεις προκειμένου να μπει σε μια εποχή μόνιμης ανάπτυξης, και χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ως μια τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης», είπε ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός. «Και να μπορέσουμε», συνέχισε, «να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις για να μειώσουμε τη φορολογία, ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντάς την «εποικοδομητική». Πρόσθεσε ότι του είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι για πρώτη φορά ακούει καλά λόγια για την Ελλάδα από τα χείλη ξένων αξιωματούχων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στη διαρκή ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου για την ενέργεια και τις μεταφορές, επισημαίνοντας τις εξελίξεις με τους αγωγούς και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τα Ιόνια, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες.