Και ο “Βαρουφάκης” στην αντιπαράθεση των επιτελείων Αναστασιάδη-Παπαδόπουλου για την οικονομία

Αλληλεγγύη: Μήπως φοβούνται πως όταν αλλάξει χέρια η διακυβέρνηση του τόπου, αντί για νέους «Βαρουφάκηδες» θα προκύψουν νέοι «Τσοχαντζόπουλοι»;

 

Τον τέως υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ.Βαρουφάκη επικαλέστηκε το εκλογικό επιτελείο του Ν.Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ προκειμένου να απαντήσει στις επικρίσεις του υποψηφίου Προέδρου Ν.Παπαδόπουλου για την οικονομία.

Στη νέα επίθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ απάντησε το  Εκλογικό Επιτελείο  Νικόλα Παπαδόπουλου, τονίζοντας τα πιο κάτω:U35PXw8YH0Be8gfOlNpyZjrtCu3NFS3COAiIva0Nf3sDPUjime8O8F4Bksigwm82bnNmsZI=s152

“Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός έσπευσαν σήμερα να επιτεθούν ξανά στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνεχίζει να λέει την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και της κυπριακής κοινωνίας.
Αυτό που αδυνατεί να αντιληφθεί ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι πως η αλήθεια που προβάλλει ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι και η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι κύπριοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πραγματικότητα λοιπόν αυτή, είναι ότι:
Η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικού δανεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά αναλογία πληθυσμού.
Η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στον κόσμο, κατά αναλογία πληθυσμού.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εμπιστεύεται την κυπριακή οικονομία και αρνείται να αγοράσει τα κυπριακά ομόλογα, με βάση το πρόγραμμα Ντράγκι.
Όλες οι τράπεζες της χώρας έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε ξένες τράπεζες αφού τα κέρδη τους φεύγουν από την κυπριακή οικονομία.
Ο Συνεργατισμός αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
28.000 εργαζόμενοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.
Σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας που ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ πολλοί από αυτούς είναι συνταξιούχοι οι οποίοι αναγκάζονται να ζήσουν με συντάξεις πείνας.
Αντί λοιπόν οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Αναστασιάδης να αναγνωρίσουν αυτά τα προβλήματα και να εκπονήσουν κάποιο σχέδιο αντιμετώπισής τους, προτιμούν να τα παρακολουθούν παθητικά και να πανηγυρίζουν συγκρίνοντας δείκτες του σήμερα με δείκτες της πλήρους χρεοκοπίας του 2013.
Και αυτή είναι μια βασική διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στους κυρίους Αναστασιάδη-Νεοφύτου και στον Νικόλα Παπαδόπουλο:
Οι κύριοι Αναστασιάδης και Νεοφύτου θέτουν ως μέτρο σύγκρισης την πλήρη χρεοκοπία και πανηγυρίζουν για τα αυτονόητα.
Αντίθετα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ως μέτρο σύγκρισης την Οικονομία των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την εύρωστη Οικονομία που και η πατρίδα μας είχε στο παρελθόν. Και προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να πετύχουμε να φτάσουμε αυτό το στόχο: Με δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη εξυπηρετούμενων Δανείων, με αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων, με στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς και στη διαφάνεια και με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες, στην έρευνα και στην καινοτομία.
Σε ότι αφορά το σχόλιο του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου περί λαϊκισμού και υπερβολών, τον παραπέμπουμε στη νέα «δέσμευση» Αναστασιάδη για τελεφερίκ, στη «δέσμευση» Αναστασιάδη για αστεροσκοπείο, στις «εξαγγελίες» έργων του προϋπολογισμού που ήδη έγιναν και στα τόσα άλλα «δεσμεύομαι» του κ. Αναστασιάδη που έχουν γίνει ανέκδοτο.”

Ο ΔΗΣΥ

Στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αφού ισχυρίζεται ότι “μιλώντας με τη λογική ενός επιτελείου “τύπου Βαρουφάκη” είναι τον ίδιο τον εαυτό του που αδικεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος”, αναφέρει:

“Στην τελευταία ανακοίνωσή του, το Εκλογικό Επιτελείο του κ.Νικόλα Παπαδόπουλου δεν απαντά σε τίποτα επί της ουσίας. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν πολύ συγκεκριμένος. Δεν αναφέρονται όμως σε κανένα από τα συγκεκριμένα σημεία. Επειδή δεν έχουν λόγια να απαντήσουν, προχωρούν σε αφορισμούς και ανακρίβειες. Επαναλαμβάνουν ανυπόστατες ατάκες όπως ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εμπιστεύεται την κυπριακή οικονομία».
Θυμίζουν προεκλογικούς που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν το ΑΚΕΛ, το οποίο νόμιζε ότι οι δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι θα τους έπειθαν να εγκαταλείψουν τις ορθές πολιτικές που μας επιτρέπουν να ανακάμψουμε. Μετρούν προβλήματα που δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί πλήρως, αλλά δεν τους συμφέρει να δουν τις κοσμογονικές βελτιώσεις που σημειώθηκαν στην κυπριακή οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια.
Εκείνο όμως που κρίνεται για την επιλογή πολιτικής τον ερχόμενο Φεβρουάριο, είναι αυτή η τεράστια βελτίωση που έκανε ξανά την Κύπρο χώρο επενδύσεων και ανάπτυξης.
Ας μιλήσουμε όμως για την πραγματικότητα που επικαλούνται. Πραγματικότητα είναι ότι σήμερα, με τις σωστές πολιτικές, η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης. Πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν. Αυτή η πραγματικότητα είναι που επιτρέπει να απαλείφουμε ολοένα και περισσότερο προβλήματα που μας άφησαν πίσω αστόχαστες και ακατάλληλες πολιτικές.
Τελικά όμως ο κ.Παπαδόπουλος με αυτή την μετάλλαξη που σημειώνει μάλλον είναι τον ίδιο τον εαυτό του που αδικεί, διότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε και ο ίδιος συνεισφέρει στη σωστή πορεία της χώρας. Αυτό όμως φαίνεται ότι έπαψε να συμβαίνει από την ώρα που εκλογικές σκοπιμότητες τον παρέσυραν να στήσει ένα εκλογικό επιτελείο «τύπου Βαρουφάκη». Αν η πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι, αντί να συνεχίσουμε με μέθοδο και μέσα από ανάπτυξη να βελτιώνουμε την οικονομία, να πάμε σε ακραίες τοποθετήσεις όπως εκείνες που φλέρταραν με την «έξοδο από το ευρώ», τότε είναι ο ίδιος που γυρίζει πίσω… πολλά χρόνια πίσω.”

Εξάλλου με νεώτερη ανακοίνωση του ο  Εκπρόσωπος του  Τύπου ΔΗΣΥ, Πρ. Προδρόμου

δήλωσε ότι “η χώρα χρειάζεται πρόεδρο και πολιτικές που φέρνουν ανάπτυξη, όχι πολιτικούς που αρέσκονται σε ρόλο Κασσάνδρας”.

Το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, είπε  προσπαθεί να μηδενίσει την πολιτική που έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τη διάλυση. Αυτή την πολιτική που έχει φέρει σήμερα ανάπτυξη, θέλουν με λόγια να την αρνηθούν.

Ταυτόχρονα αρνούνται και την όποια συνεισφορά είχε κατά καιρούς και το ΔΗΚΟ και ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Γιατί όμως ένας τέτοιος παραλογισμός;           Επειδή πιστεύουν ότι θα φέρουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο στην εξουσία εάν τάξουν στους πολίτες ακόμα και πράγματα που δεν μπορεί να γίνουν.

Ένα δείγμα αυτού του παραλογισμού που επικρατεί στο επιτελείο Παπαδόπουλου; Ότι με επικεφαλής έναν από τους εισηγητές της άτακτης χρεοκοπίας και της πορείας έξω από το ευρώ, τον κ.Στέλιο Πλατή, διανοούνται να επιτίθενται και να καταγγέλλουν ακόμα και για αποφάσεις που ελήφθησαν με τη σύμφωνη γνώμη και την ψήφο του Νικόλα Παπαδόπουλου!

Παράδειγμα; Οι αποφάσεις του Μαρτίου 2013. Όταν ο κ.Παπαδόπουλος, αφού πρώτα μαζί με το ΑΚΕΛ απέρριψε σε υψηλούς τόνους την ηπιότερη πρόταση που εξασφάλισε με μεγάλη προσπάθεια από το Γιούρογκρουπ ο Πρόεδρος Νϊκος Αναστασιάδης, στη συνέχεια ψήφισε το νομοσχέδιο που από πριν είχε ετοιμάσει η προηγούμενη διακυβέρνηση, για την Αρχή Εξυγίανσης (ενώ αργότερα κατάλαβε και το λάθος του και το ομολόγησε και δημόσια -3 Σεπτεμβρίου 2013, ΡΙΚ). Παρά το ότι ήταν η πρώτη αρνητική στάση του που έφερε τη δεύτερη λύση, το επιτελείο του την επικαλείται. Έτσι φτάνει στο τραγελαφικό σημείο να καταγγέλλει κάτι που… ψήφισε και ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος!

Ωστόσο η συμπεριφορά τους δεν μας εντυπωσιάζει. Όπως ακριβώς προέβλεπαν ότι έρχεται “ενδιάμεση συμφωνία”, ότι έπρεπε να απέχουμε γιατί “υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία”, ότι “ο Νίκος Αναστασιάδης προχωρά σε απαράδεχτη συμφωνία” και άλλες καταστροφές στο εθνικό θέμα, αλλά διαψεύστηκαν εντελώς, έτσι και στην οικονομία προέβλεπαν ότι “μπαίνουμε σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης” και αντ’ αυτού έχουμε εδώ και τρία χρόνια ανάπτυξη. Ευτυχώς δεν παύει αυτό να συμβαίνει όσο και να το αρνούνται.

Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι έναν πρόεδρο και πολιτικές που μέσα από μέθοδο και ισορροπία εξασφαλίζουν ανάπτυξη στη χώρα και όχι πολιτικούς που παίζουν ρόλο Κασσάνδρας.”

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στην δική της παρέμβαση αφού σημειωνει ότι είναι  προφανής η αδυναμία αξιόπιστης απάντησης στα ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί με την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει:.

“Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, αφού πετύχαμε τη χαμηλότερη, κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν απορροφήσαμε το σύνολο του δανείου της Τρόικα για σκοπούς ενίσχυσης της ανάπτυξης και προσφύγαμε στην αγορά κυπριακών ομολόγων με πολύ ψηλότερο επιτόκιο;

Όσον αφορά την ανεργία θα ήταν σκόπιμο να ενημερωθεί ο λαός πόσες χιλιάδες νέοι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους παρέμειναν ή μετακινήθηκαν στο εξωτερικό για σκοπούς εργασίας καθώς και τον αριθμό των Κυπρίων υποαπασχολούμενων.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, είναι παραπλανητική αφού είναι σε σχέση με το 2013 και όχι με την ανάπτυξη των παλαιότερων  χρόνων όπου ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ουσιαστικά η ανάπτυξη, όπως το τονίσαμε πολλές φορές, στηρίζεται σε ευκαιριακούς και όχι σταθερούς παράγοντες, όπως ο τουρισμός και η «πώληση» διαβατηρίων. Έχουμε ζητήσει κατ΄ επανάληψη από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να μας δώσει στοιχεία για το ποιοι άλλοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας παρουσιάζουν ανάπτυξη. Ακόμα αναμένουμε.

Καλό θα ήταν να μας πει ο ΔΗΣΥ ποιος ευθύνεται από το ότι το 2008 το δημόσιο χρέος ήταν 48,5 % του ΑΕΠ και σήμερα είναι στο 107% του ΑΕΠ. Αγνοεί ο ΔΗΣΥ πως το δημόσιο χρέος αυξήθηκε και σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς;

Τουλάχιστον για τα θέματα της υγείας είναι καλύτερα η σημερινή κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ να σιωπά γιατί ο λαός βιώνει καθημερινά την εξαθλίωση και τον προσωπικό εξευτελισμό από τις συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και οι εργαζόμενοι σε αυτά (ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό) για τις άθλιες συνθήκες εργοδότησής τους.”
Γραφείο Τύπου

Αλληλεγγύη

Πανηγυρίζουν επειδή θα παραδόσουν “ανάπηρη” την κυπριακή οικονομία αναφέρει στην παρέμβαση της η Αλληλεγγύη και προσθετει:

“Αυτοί που το 2013 έκαναν ανέκδοτο τη λέξη «δεσμεύομαι» και εκτέλεσαν εν ψυχρώ την κυπριακή Οικονομία με το κούρεμα καταθέσεων, αυτοί που προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω από τις όποιες «θεωρίες Βαρουφάκη» και προκάλεσαν εμπράκτως την καταστροφή στην οικονομία της Κύπρου, θα έπρεπε τουλάχιστον ως ένδειξη αυτογνωσίας και μεταμέλειας για τις πράξεις τους να επιδεικνύουν περισσότερη ταπεινότητα απέναντι στο λαό που τους ακούει.
Δυστυχώς, από τα λεγόμενα τους συνάγεται πως όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται ότι θα παραδώσουν μια Οικονομία «ανάπηρη» στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά προσπαθούν να πείσουν τον λαό και ότι είναι υγιέστατη.
Είναι προφανές ότι ενοχλούνται από το γεγονός ότι λέγονται δημόσια οι αλήθειες που βιώνει ο κάθε Κύπριος πολίτης, πλην των ελαχίστων προνομιούχων.
Σκέφθηκαν άραγε πως ακούγεται η προσπάθεια τους για ωραιοποίηση της σημερινής δραματικής κατάστασης, στα αυτιά των 200 χιλιάδων συμπολιτών μας που ζουν κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας;
Ακόμη αναμένουμε να δούμε πότε θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Ποιοι είναι αυτοί, ποιοι τους συγκαλύπτουν για τόσα χρόνια, αλλά και γιατί.
Μήπως φοβούνται πως όταν αλλάξει χέρια η διακυβέρνηση του τόπου, αντί για νέους «Βαρουφάκηδες» θα προκύψουν νέοι «Τσοχαντζόπουλοι»;

Γ.Λιλλήκας

Παρέμβαση στην αντιπαράθεση Αναστασιάδη Νικόλα Παπαδόπουλου έκανε και το επιτελείο Γ.Λιλλήκα σημειώνοντας πως, “αφωνος παρακολουθεί ο πολίτης την προσπάθεια των Νικόλα Παπαδόπουλου και Νίκου Αναστασιάδη να παρουσιαστούν ότι διαφωνούν στην οικονομία.Αναφέρει επίσης και τα πιο κάτω:
“Ο λαός δεν ξεχνά τόσο εύκολα, ούτε ποιοι ψήφιζαν τα μνημονιακά νομοσχέδια και τις εκποιήσεις, ούτε και ποιος από την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών συνεργάστηκε άψογα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και συγκυβέρνησαν στην οικονομία.
Παπαδόπουλος και Αναστασιάδης αποτελούν μέρος του προβλήματος και η συνταγή τους για επίλυση, είναι οι γνωστές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν δίνουν καμία προοπτική στον πολίτη να ξανασταθεί στα πόδια του και να επανέβρει την χαμένη του αξιοπρέπεια.
Ας μην καμώνονται λοιπόν διαφορές ενόψει προεδρικών εκλογών. Πρόκειται απλώς για διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος και ο λαός που υπόκειται στα σκληρά οικονομικά μέτρα θα τους απορρίψει πανηγυρικά, όπως θα απορρίψει και αυτούς που με τα λάθη και τις παραλήψεις τους οδήγησαν την κυπριακή οικονομία  στο χείλος του γκρεμού για να μπορέσει η απερχόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά της μέτρα.
Μόνη επιλογή τόσο στην οικονομία όσο και στο εθνικό μας ζήτημα αποτελεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα η οποία μέρα με την μέρα αγκαλιάζεται από όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας , μακριά από ιδεολογικές και κομματικές αγκυλώσεις ή και προσωπικές φιλοδοξίες”