Από την 1η Σεπτεμβρίου οι νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ


Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ)  με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα υπενθυμίζει τους πελάτες της ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, οπόταν και εφαρμόζονται οι νέες διατιμήσεις, όλοι οι πελάτες της θα μεταφερθούν αυτόματα από το Σύστημα Διαχείρισης και Τιμολόγησης Πελατών της ΑΗΚ στις αντίστοιχες νέες διατιμήσεις.imagew-1.aspx


Συνακόλουθα αναφέρει ότι οι πελάτες που είναι τώρα ενταγμένοι στη Διατίμηση Οικιακής Χρήσης Διπλής Εγγραφής με κώδικα 07 θα μεταφερθούν αυτόματα στη Διατίμηση Οικιακής Χρήσης Μονής Εγγραφής με κώδικα 01 και διευκρινίζει προς τους πελάτες αυτούς ότι υπάρχει εναλλακτική επιλογή της Διατίμησης με κώδικα 02, την οποία αν αποφασίσουν να επιλέξουν θα πρέπει να επισκεφτούν ένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ και να συμπληρώσουν σχετική αίτηση.

Οι διατιμήσεις σήμερα είναι 30 και με το νέο καθεστώς διατιμήσεων μειώνονται σε 11.
Οι νέες διατιμήσεις είναι:
• τρεις για Οικιακούς Πελάτες (συμπεριλαμβάνεται και μια για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών),
• μια για Μικρούς Εμπορικούς,
• μια για Μικρούς Βιομηχανικούς,
• μια για Μικρούς Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (STOD Χαμηλή Τάση),
• μια για Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (STOD Μέση Τάση),
• μια για Πολύ Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (STOD Ψηλή Τάση),
• μια για τον Οδικό Φωτισμό,
• μια για την Άντληση Νερού,
• μια για τους Θερμοσυσσωρευτές.

Οι νέες διατιμήσεις βασίζονται στη Νέα Μεθοδολογία διατιμήσεων της ΡΑΕΚ, η οποία προνοεί ότι ο κάθε καταναλωτής χρεώνεται με το πραγματικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τη στιγμή που την καταναλώνει και  αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δικαιότερη κατανομή του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στο σύνολο των καταναλωτών.

Σημειώνεται επίσης ότι οι νέες διατιμήσεις δεν συμπεριλαμβάνουν την κλιμακωτή χρέωση που εφαρμόζεται στις υφιστάμενες διατιμήσεις όπως και ότι οι προσαρμογές της τιμής χρέωσης στα τιμολόγια των καταναλωτών, που προκύπτουν από τη μεταβολή στην τιμή των καυσίμων για κάθε περίοδο χρέωσης, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται όπως και σήμερα.

Με την εφαρμογή των νέων διατιμήσεων καταργείται η χρέωση της Μέγιστης Ζήτησης στους Μεγάλους και πολύ Μεγάλους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς Πελάτες επειδή για τις κατηγορίες αυτές η διατίμηση είναι τύπου STOD και η χρέωση περιλαμβάνει μόνο χρέωση ενέργειας η οποία μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της εποχής.

Με βάση τη μεθοδολογία των νέων διατιμήσεων οι περισσότερες κατηγορίες των καταναλωτών θα επωφεληθούν με μείωση 6% περίπου. Για το μέσο οικιακό καταναλωτή (με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία), η εφαρμογή των νέων διατιμήσεων θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4% περίπου.

Υπάρχουν όμως κατηγορίες όπως των θερμοσυσσωρευτών, της άντλησης νερού, του οδικού φωτισμού και των μεγάλων βιομηχανικών πελατών, για τις οποίες η εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας (κοστοστρέφεια) θα οδηγούσε σε αυξήσεις.

Ακόμη αναφέρεται πως η ΑΗΚ, ανταποκρινόμενη στα σχόλια και στις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν, και προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στους επηρεαζόμενους από τις αυξήσεις καταναλωτές να προσαρμοστούν με βάση τα νέα δεδομένα, θα αναλάβει να καλύψει η ίδια τη διαφορά που προκύπτει στις πιο πάνω διατιμήσεις και θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος αυτό μέχρι τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού ή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα).

Πέραν της χρέωσης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα παρουσιάζεται με μεγαλύτερη ανάλυση, τα νέα τιμολόγια θα συμπεριλαμβάνουν χρέωση για το Ειδικό Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ & ΕΞΕ), για τις Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφέλειας (ΥΔΩ) και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), όπως και σήμερα.

Περαιτέρω ηΑΗΚ ενημερώνει ότι στις μηνιαίες διατιμήσεις Εμπορικής και Βιομηχανικής Χρήσης με κώδικες 30, 40 και 50 έχουν τροποποιηθεί οι περίοδοι χρέωσης,  με τις χρεώσεις περιόδων αιχμής από Οκτώβριο μέχρι  Μάιο  μεταξύ των ωρών από 16:00 μέχρι 23:00 και από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο από 9.00 μέχρι 23.00.

Ανάλογη τροποποίηση στις περιόδους χρέωσης έγινε και στη Διατίμηση Οικιακής Χρήσης Διπλής Εγγραφής με κώδικα 02 της οποίας οι χρεώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθορίζονται ανάλογα με τις ώρες της ημέρας, ως εξής:  Κανονικές Περίοδοι:09:00 – 23:00 και Οικονομικές Περίοδοι:23:00 – 09:00

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας με τις νέες διατιμήσεις θα εκδίδονται για τους μηνιαίους πελάτες με καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών τους από το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 και  για τους διμηνιαίους πελάτες με καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών τους από την 1η Νοεμβρίου 2017 και μετά.

Οι νέες διατιμήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ (www.eac.com.cy).