ΗΠΑ:Πέντε θάνατοι ύστερα από επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας

 

 

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από το 2016 καταγράφηκαν πέντε θάνατοι ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση για τοποθέτηση ειδικών μπαλονιών στο στομάχι για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.imagew-1.aspx

Οι τέσσερις ασθενείς είχαν υποβληθεί σε επέμβαση με τη λεγόμενη μέθοδο Orbera Intragastric Balloon System και ένας με την μέθοδο ReShape Integrated Dual Balloon System.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα CNN Health News, η FDA δεν ανακοίνωσε πώς ακριβώς επήλθε ο θάνατος των ασθενών, ούτε και γνωρίζει επακριβώς αυτή τη στιγμή αν οι ασθενείς απεβίωσαν εξαιτίας της τοποθέτησης μπαλονιών ή εξαιτίας των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τις επεμβάσεις ή λόγω άλλων επιπλοκών.

Και οι πέντε θάνατοι επήλθαν ένα μήνα ή λιγότερο μετά τις επεμβάσεις.

Οι συγκεκριμένες μέθοδοι υπόσχονται μείωση του βάρους των ασθενών κατά το ήμισυ. Με την τοποθέτηση των μπαλονιών γεμίζει το στομάχι των ασθενών και έτσι δεν υπάρχει το αίσθημα της πείνας. Τα ειδικά μπαλόνια μένουν στο στομάχι για έξι μήνες.
Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται με τις εταιρείες που προμηθεύουν τα μπαλόνια αυτά και με την ιατρική κοινότητα ώστε να διευκρινιστεί πώς ακριβώς επήλθαν οι θάνατοι και να μειωθούν οι διάφορες επιπλοκές.

Μια από τις εταιρείες ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε αγωγές για αποζημίωση και ότι ο κίνδυνος επιπλοκών περιορίζεται στο 0,01%.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι 277,000 τέτοια μπαλόνια τοποθετήθηκαν σε ασθενείς και από το 2006 ως και το τέλος Μαρτίου του 2017 καταγράφηκαν 21 θάνατοι.