Προδικαστικές ενστάσεις στην υπόθεση Focus

Ζήτημα δικαιοδοσίας των κυπριακών δικαστηρίων αναφορικά με την εταιρεία Marfin Investment Group (MIG) , καθώς και θέμα κατάχρησης της δικαστικής εξουσίας έθεσε σήμερα ο δικηγόρος της Ανδρέας Χαβιαράς κατά την αγόρευσή του στο πλαίσιο των προδικαστικών ενστάσεων στην υπόθεση Focus, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.imagew

Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε η Πέμπτη 3η Αυγούστου, στις 0900, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αγορεύσει επί των προδικαστικών ενστάσεων η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής.

Στην αγόρευσή του ο κ. Χαβιαράς υπενθύμισε ότι κατά την προηγούμενη δικάσιμο ο δικηγόρος του κ. Χριστοδούλου και της A. C. Christodoulou Consultants Ltd Σάββας Αγγελίδης είχε επιχειρηματολογήσει πως ο κ. Χριστοδούλου και η εταιρεία του δεν μπορούν να δικαστούν για τα ίδια γεγονότα δύο φορές.

Δεν μπορεί, είπε ο κ. Χαβιαράς να θεωρείται το ποσό του €1 εκατ. από την Focus από τη μια νόμιμο εισόδημα το οποίο δεν είχε φορολογηθεί και από την άλλη προϊόν παράνομης πράξης.

Παράλληλα, εισηγήθηκε ότι αν η MIG ήταν φυσικό πρόσωπο και είχε ζητηθεί η έκδοσή της από τις Ελληνικές Αρχές αυτές θα είχαν αρνηθεί είτε για λόγους παραγραφής είτε γιατί οι κατηγορίες προβάλλουν ποινικά αδικήματα που είχαν γίνει μερικώς στην Ελλάδα και μερικώς στην Κύπρο, όπως έπραξαν και στην περίπτωση του Κυριάκου Μάγειρα.

Υπενθύμισε το Δικαστήριο ότι η MIG έχει την έδρα της στην Αθήνα και επιχειρηματολόγησε ότι είναι κρίσιμο σε ποια χώρα φαίνεται να ενήργησε σε κάθε μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Εισηγήθηκε ότι δεν εντοπίζεται στο κατηγορητήριο ο τόπος που βρισκόταν η ίδια η κατηγορούμενη όταν κατ` ισχυρισμό προέβηκε σε αξιόποινες πράξεις, ενώ παράλληλα έθεσε ενώπιον του σώματος και το ζήτημα ότι σε καμιά από τις κατηγορίες δεν υπάρχει ο ισχυρισμός της πρόκλησης βλάβης ή ζημιάς όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

Ισότιμη μεταχείριση για όρους εγγύησης ζητά ο Μ. Ζολώτας

Ο δικηγόρος του Μιχάλη Ζολώτα Κρις Τριανταφυλλίδης ζήτησε όπως ο πελάτης του αντιμετωπιστεί με βάση την αρχή της ισότητας και το άρθρο 28 του Συντάγματος σε ότι αφορά τους όρους εγγύησης που έχουν τεθεί και όπως μειωθεί το ποσό σε ρευστό που πρέπει να καταβάλλει από €350.000 σε €200.000 όπως και για τον άλλο κατηγορούμενο εξ Ελλάδος Μιχάλη Φόλε.

Υπενθύμισε το Δικαστήριο ότι ο Μιχάλης Ζολώτας παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο μόνο για μια κατηγορία.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει παραστεί ανελλιπώς ενώπιον του Δικαστηρίου, καθώς και ότι μεταγενέστερα στον άλλο κατηγορούμενο εξ Ελλάδος έχουν επιβληθεί διαφοροποιημένοι όροι εγγύησης.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Άννα Ματθαίου ανέφερε μετά από σύντομο διάλειμμα ότι έχει οδηγίες να φέρει ένσταση στο αίτημα, σημειώνοντας ότι δεν έχει τεθεί οτιδήποτε που να διαφοροποιεί τα δεδομένα. Αντίθετα, εισηγήθηκε, μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει ότι η συμμόρφωση του κατηγορούμενου οφείλεται στους όρους που έχουν τεθεί.

Μετά από διάλειμμα ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου κάλεσε και τις δύο πλευρές όπως στην επόμενη δικάσιμο παρουσιάσουν ενώπιον του σώματος όλα τα γεγονότα που αφορούν τους όρους εγγύησης που έχουν τεθεί για τον κατηγορούμενο πριν αποφασίσει κατά πόσο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το αίτημα για μείωση της προσωπικής εγγύησης σε ρευστό που έχει επιβληθεί στον κατηγορούμενο στις €200.000 από το ποσό των €350.000 που ισχύει σήμερα.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και η Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Αντιμετωπίζουν συνολικά 24 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Την υπόθεση εκδικάζει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας το οποίο έχει την ακόλουθη σύνθεση: Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος), Σταύρος Σταύρου (μέλος) και Εύη Αντωνίου (μέλος).

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος απεβίωσε. Ως εκ τούτου και οι δύο αφαιρέθηκαν από το κατηγορητήριο.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.