Τουρκία:17 δημοσιογράφοι κινδυνεύουν με ισόβεια κάθειρξη

Ξεκίνησε χθες σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη πολλών γνωστών τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, μια υπόθεση που ενέτεινε τις ανησυχίες των υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου, όπως διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 7,5 έως 43 χρόνια, ωστόσο οι κατηγορίες περί «στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων» κάθε άλλο παρά σαφείς και τεκμηριωμένες είναι!newego_large_t_1101_54953981_type13145-thumb-large

Αυτή η δίκη είναι απειλή για όλους τους δημοσιογράφους, δήλωσε στην υπεράσπισή του σήμερα ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζουμχουριέτ Μουράτ Σαμπουτζού ο οποίος είναι ανάμεσα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας οι οποίοι δικάζονται με την κατηγορία της παροχής βοήθειας στο Κίνημα Γκιουλέν.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι το κόστος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Τουρκία είναι η σύλληψη.

Ο Μουράτ Σαμπουτζού ανέφερε ότι ένας δημοσιογράφος έχει επαφές με όλους αλλά κρατάει απόσταση. ¨Ενώ υπάρχουν 18 χιλιάδες χρήστες του ByLock ήρθα σε επαφή με 13 άτομα. Ως δημοσιογράφος δεν συνάντησα καν το 1 τοις χιλίοις. Ήταν λιγότεροι”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι κατηγορείται για στήριξη του πραξικοπήματος επειδή με τα Tweet του δεν εφάρμοσε την απαγόρευση για δημοσίευση σχετικά με την 17 Δεκεμβρίου που αφορούσε τα χρήματα που μεταφέρονταν σε κούτες παπουτσιών.570_368_2017-07-25-17886-f0204b5b-9cc4-416e-bea7-bbb87e5ad622

Ο Τούρκος δημοσιογράφος είπε πως τα μεσάνυχτα του πραξικοπήματος όταν τα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τα κεφάλια τους ο τίτλος της εφημερίδας ήταν έτοιμος. “Είμαστε εναντίον του πραξικοπήματος, η λύση είναι η δημοκρατία”, ήταν ο τίτλος σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ο εισαγγελέας δεν τον ενέταξε στον φάκελο.

Κινδυνεύουν με ποινές ισόβιας κάθειρξης

Συνολικά 17 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν και της χρονογράφου Ναζλί Ιλιτζάκ, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Είναι η πρώτη φορά που προσάγονται σε δίκη δημοσιογράφοι στο πλαίσιο των δικαστικών διώξεων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, την ευθύνη για το οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο τελευταίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η Ιλιτζάκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας η οποία εργαζόταν ως το 2013 για την ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, είναι η πρώτη γνωστή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης η οποία συνελήφθη για την απόπειρα πραξικοπήματος. Παραμένει υπό κράτηση από τα τέλη Ιουλίου.

Ο Αχμέτ Αλτάν είναι μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφους που εργάστηκε για τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Hürriyet και Milliyet, ενώ ίδρυσε την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf. Ο Μεχμέτ Αλτάν είναι συγγραφέας που έχει εκδώσει πολλά έργα για την τουρκική πολιτική.

Οι τρεις δημοσιογράφοι κατηγορούνται κυρίως ότι έπαιξαν ρόλο απολογητών της απόπειρας πραξικοπήματος που επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ενός τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού που υποστηρίζει τον Γκιουλέν, του Can Erzincan.

Με αυτή τη δίκη «φθάνει σε νέα ύψη ο αυξανόμενος παραλογισμός των κατηγοριών που απαγγέλλονται εναντίον δημοσιογράφων», κατήγγειλε η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η δίκη, στην οποία στοχοθετούνται εξάλλου πολλοί δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, επιτείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου, η οποία έχει επιδεινωθεί πολύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ελευθεροτυπίας, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης η οποία κηρύχθηκε αμέσως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οσοι ασκούν κριτικλη είναι τρομοκράτες

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση “Τζουμχουριέτ” είναι και ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας  Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος ζει εδώ και έναν χρόνο εξόριστος στη Γερμανία. Όπως εξομολογήθηκε στην Deutsche Welle, με αφορμή το ξεκίνημα της δίκης στην Κωντινούπολη, «έχω χάσει τη χώρα μου, τη δουλειά μου, την εφημερίδα μου, την οικογένειά μου, το σπίτι μου, τα πάντα. Ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου».

Τον Μάιο του 2015, όταν ο Τζαν Ντούνταρ ήταν ακόμη αρχισυντάκτης, η Τζουμχουριέτ είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες φορτηγών που βρίσκονταν καθοδόν από την Τουρκία προς τη Συρία και σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, οι φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι στο φορτίο περιλαμβάνονταν και όπλα που προορίζονταν, όπως πιθανολογείται, για αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία. Οι αποκαλύψεις της Τζουμχουριέτ εξέθεσαν την κυβέρνηση. Ο Τζαν Ντούνταρ και ο τότε ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ είχαν κατηγορηθεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Ο Ντούνταρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί στήριξης τρομοκρατών ο Τζαν Ντούνταρ επισήμανε στην DW ότι «σύμφωνα με την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης, οποιοσδήποτε ασκεί κριτική είναι τρομοκράτης. Ένα tweet ή ένα άρθρο που δεν της αρέσουν αρκούν για να σε χαρακτηρίσει αμέσως τρομοκράτη».

Η δίκη για την υπόθεση Τζουμχουριέτ προκαλεί πάντως διεθνή κατακραυγή.

Από τις 8.00 το πρωί της Τρίτης, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα έξω από το δικαστήριο Τσάλαγιαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η δίκη των δημοσιογράφων. Σύνθημά τους «Ελευθερία στους δημοσιογράφους, δικαιοσύνη».

Ο κόσμος έξω από το δικαστήριο φωνάζει, «οι δημοσιογράφοι θα βγουν, θα γράψουν πάλι» και αφήνει πολύχρωμα μπαλόνια να πετάξουν στον ουρανό.

Μια ομάδα συνδικαλιστών ξεκίνησε πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας στο Σισλί μέχρι το δικαστήριο κρατώντας πανό που έγραφε «Η Τζουμχουριέτ δεν θα σιγήσει».

Στην πορεία συμμετείχαν και βουλευτές του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Μπροστά από το δικαστήριο άνοιξαν πανό που έγραφαν «Αμέσως τώρα δικαιοσύνη», «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».