Ο Στ.Μαλάς ήταν η πρώτη επιλογή μας, λέει τώρα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

Μετά το μπάχαλο και την κατάρρευση της συμφωνίας με τον επιχειρηματία Μάικ Σπανό ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ισχυρίστηκε σήμερα imagewπως ο  Σταύρος Μαλάς ήταν η πρώτη επιλογή του κόμματος απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι ο Σταύρος Μαλάς δεν ήταν η πρώτη επιλογή του κόμματος και ότι παρατηρείτο το διάστημα αυτό δυστοκία στη λήψη αποφάσεων.

Από την πλευρά του ο Στ.Μαλάς χαρακτήρισε τη συνεργασία του με το ΑΚΕΛ ως συνεργασία που θα οδηγήσει στη νίκη προς όφελος του λαού και του τόπου και όχι ευκαιριακή συμφωνία . Ο κ. Μαλάς μετά την απόφαση του περασμένου Σαββάτου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είχε την Τρίτη μια πρώτη συνάντηση και διάλογο με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος εντός Σεπτεμβρίου θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση.

Μετά τη συνάντηση ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε :
«Βρισκόμαστε ξανά με τον Σταύρο παρόλο που δεν χαθήκαμε και θέλω να το ξεκαθαρίσω, ο Σταύρος ήταν πάντοτε παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος ευρύτερα και όχι μόνο του ΑΚΕΛ. Να εκφράσω ξανά τη χαρά μου γιατί βρεθήκαμε και από αυτό το μετερίζι, εφόσον βέβαια το Έκτακτο Συνέδριο Σεπτεμβρίου υιοθετήσει τις αποφάσεις της ΚΕ, για να δώσουμε μαζί ξανά αγώνες για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού».

Είπε ότι έγινε ένας ανοικτός, ειλικρινής και ξεκάθαρος διάλογος για τις θέσεις και τις αρχές πάνω στις οποίες θα βασίσει την πολιτική του πρόταση για τις εκλογές και εξέφρασε τη χαρά του γιατί διαπιστώνει ότι από την πρώτη στιγμή η ακεραιότητα, η εντιμότητα, το ήθος και οι ικανότητές του αναγνωρίζονται ευρέως από την ίδια την κοινωνία.

«Το όνομά του εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕ, γιατί πιστεύουμε ότι ο Σταύρος μπορεί να συσπειρώσει τους καλύτερους, να εκφράσει τους περισσότερους, να ανταποκριθεί στα οράματα της πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Είμαι αισιόδοξος ότι εφόσον η εισήγηση της ΚΕ για τη βάση του ΑΚΕΛ εγκριθεί, τότε οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα είναι έτοιμες να δώσουν τη μάχη για απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη» ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού, σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται ότι το ΑΚΕΛ επιχειρεί επανάληψη των προεδρικών του 2013, απάντησε ότι «αν αυτό είναι το μόνο επιχείρημά τους ενάντια στην υποψηφιότητα Μαλά θα δυσκολευτούν παρά πολύ να πείσουν, και λέω από τώρα ότι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτό θα πρέπει να τους ανησυχεί εκείνους, γιατί εμάς δεν μας ανησυχεί καθόλου».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, το διακύβευμα και τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών είναι ιστορικά και έχουν να κάνουν με το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως είναι προφανές ότι «τα πράγματα έχουν βαλτώσει και χρειάζεται να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση όχι για την όποια λύση, λύση η οποία θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές τις οποίες έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή και την τ/κ κοινότητα, και για αυτές τις αρχές αγωνιζόμαστε».

Ανέφερε εξάλλου ότι τεράστια σημασία έχει να γίνει μια δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου, ο τόπος μας να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και επιτέλους να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που μας έχουν κατακλύσει κυριολεκτικά.

«Και στο πρόσωπο του Σταύρου Μαλά θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζεται εκείνη η υποψηφιότητα η οποία εγγυάται σωστούς χειρισμούς για όλα αυτά τα ζητήματα και εμείς θα δώσουμε τη μάχη δυό φορές πιο ενωμένοι, πιο συσπειρωμένοι και πιο αποφασιστικοί προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο βήμα, να κερδίσουμε το αύριο του κυπριακού λαού, να εμπνεύσουμε δηλαδή τις δημιουργικές δυνάμεις, τη νέα γενιά τους εργαζόμενους, όλους όσοι προσδοκούν μια άλλη Κύπρο, μια Κύπρο ειρηνική, επανενωμένη με ανοικτή κοινωνία με άλλο παραγωγικό μοντέλο και με ανανεωμένη πολιτική ζωή και ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να εγγυηθεί ότι όταν και εφόσον αναλάβει την προεδρία, θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα με τον καλύτερο τρόπο για τον κυπριακό λαό, αυτός ο αγώνας είναι πολύ καλός και μπορούμε να τον κερδίσουμε», ανέφερε.

Ο Σταύρος Μαλάς στις δηλώσεις του εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την ηγεσία και τον κόσμο της Αριστεράς που μπήκαμε σε αυτό το γόνιμο προβληματισμό για να συμφωνήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις εκλογές.

«Όλοι γνωρίζετε ότι πορεύτηκα στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ το 2013 και το στίγμα που δώσαμε τότε κάτω από πολύ δύσκολες πολιτικές συνθήκες είναι να κοιτάζουμε τον κόσμο στα μάτια και να του προτείνουμε πολιτικές μακριά από ακροβατισμούς και ακρότητες, στηριγμένες στην αξιοπιστία την τεκμηρίωση και την ειλικρίνεια, και ένας από τους βασικότερους λόγους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για συζήτηση μιας νέας συνεργασίας είναι γιατί όσα λέγαμε το 2013 τόσο για το Κυπριακό όσο και για την οικονομία και ευρύτερα για ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου έχουν επαληθευτεί», ανέφερε.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι βρίσκεται εδώ σαν μια φυσική εξέλιξη μιας παραγωγικής πολιτικής διαδικασίας και όχι για να συνομολογήσει μια ευκαιριακή συμφωνία με το ΑΚΕΛ για να διαχειριστούμε τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Αλλά βρίσκομαι εδώ για να συμφωνήσουμε ένα πλαίσιο για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές για χάρη του απλού πολίτη που βιώνει τα αποτελέσματα μιας σύνθετης και πολύ δύσκολης κρίσης, για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα μας. Βρισκόμαστε εδώ για να συνομολογήσουμε μια συμφωνία που δεν θα έχει αποκορύφωμα να διαχειριστούμε τη διχοτόμηση, αλλά ως προμετωπίδα της πολιτικής μας τη διαχείριση της επανένωση της χώρας μας και να εργαστούμε σκληρά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια παρόλο που έγινε μια προσπάθεια για επίλυση, «δυστυχώς τινάχθηκαν όλα στον αέρα και φαίνεται ότι μας βολεύει περισσότερο να διαχειριζόμαστε την τουρκική αδιαλλαξία που είναι πρώτιστος λόγος για τη μη επίλυση, αλλά υπάρχει εδώ και 50 χρόνια και η ουσία είναι πώς πείθουμε ότι αυτή μπορεί να καμφθεί και πώς δημιουργούμε συμμαχίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάμψουμε την αδιαλλαξία και να επανενώσουμε τη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, «βρισκόμαστε εδώ για να συνομολογήσουμε προτάσεις που θα αγγίζουν κυρίως  τη νέα γενιά η οποία έχει πληρώσει και πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα από το οικονομικό μοντέλο και τις πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια ίσως και δεκαετίες. Το μέλλον της νέας γενιάς είναι η βραδύκαυστη  βόμβα που θα εκραγεί κάποια στιγμή στην κυπριακή κοινωνία με συνθλιπτικές επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές και υγείας», είπε.

Ο Σταύρος Μαλάς συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπήκε στην πολιτική για να φέρει δίπλα του ανθρώπους που την βλέπουν ως πολιτική πασαρέλα, η οποία τους δίνει την ευκαιρία για να πολιτεύονται.

«Μπήκα στην πολιτική στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, ένα ιστορικό κόμμα, για να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους ικανούς, αξιόλογους, ειλικρινείς και που έχουν προσφέρει στην κοινωνία, να προσφέρουν και στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό είναι το όραμά μας και η πολιτική που θα ακολουθήσουμε και να είστε σίγουροι ότι θα δώσουμε ένα νέο πολιτικό στίγμα μακριά από ακρότητες και ακροβατισμούς, αυτό κάναμε το 2013 και αυτό θα κάνουμε τώρα με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα το 2018 και θα κερδίσουμε τις εκλογές», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που ακούγονται και τα διάφορα σχόλια ότι ο Σταύρος Μαλάς δεν ήταν η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το ΑΚΕΛ τις συζητήσεις, για την εξεύρεση πιθανού υποψηφίου, «ο Σταύρος Μαλάς ήταν στα δύο ονόματα που συζητούσαμε, ήταν από τις πρώτες επιλογές του ΑΚΕΛ, επιδιώξαμε να κάνουμε ένα άνοιγμα ευρύτερο στην κοινωνία, δεν καταφέραμε να πείσουμε για εκείνο το άνοιγμα και ως εκ τούτου ο Σταύρος Μαλάς ήταν για μας μια πρώτη επιλογή και θεωρώ ως φυσιολογική την εξέλιξη».

Ανέφερε ότι με τον Σταύρο Μαλά το ΑΚΕΛ πορεύτηκε και πριν το 2013, ήταν υποψήφιος και στις βουλευτικές του 2011, πορεύτηκε με το κόμμα  και τα τελευταία πέντε χρόνια και ήταν μαζί σε όλες τις μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, δεν ανήκει οργανικά στο ΑΚΕΛ, αλλά ήταν πάντοτε ανάμεσα στις πρώτες επιλογές του ΑΚΕΛ. Και αν αυτό το μόνο επιχείρημα που θα έχουν όσοι θα θέλουν  να δυσφημίσουν την υποψηφιότητά του, πρέπει να ανησυχούν, αν σε όλα τα υπόλοιπα δεν θα βρουν κάτι να του καταλογίσουν , θα πρέπει να ανησυχούν», επανέλαβε.

Σε σχόλιο ο κ. Μαλάς κάλεσε όλους να θυμηθούν αν το 1988 ο κ. Βασιλείου ήταν η πρώτη ή η δεύτερη επιλογή του ΑΚΕΛ.

«Ήταν η δεύτερη, και το 1998 ήταν διαφορετική η πρώτη επιλογή, πρέπει να τα αφήσουμε αυτά πίσω, το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένας προβληματισμός και σε επίπεδο κοινωνίας, μιας ζύμωσης, δεν υπάρχει υποψηφιότητα που κατατέθηκε στο τραπέζι σήμερα ή από τις άλλες υποψηφιότητες, που δεν ήταν προϊόν ενός ευρύτερου προβληματισμού, και ενδεχομένως και διαφορετικών απόψεων όλα αυτά έχουν τελειώσει και αρχίζουμε μια διεργασία για να συνομολογήσουμε μια συμφωνία κι αυτό έχει σημασία και από κει και πέρα να κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και από το περιεχόμενο προτάσεών μας ως βάση της υποψηφιότητας.
», ανέφερε.

Απάντηση στον Πρόεδρο για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών


Ο κ. Κυπριανού ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τις αναφορές Έιντε και ότι θα δώσει τα πρακτικά του Κραν Μοντάνα στη δημοσιότητα για αποκατάσταση της αλήθειας.

«Τα πρακτικά του Προέδρου θα δώσει, εμείς θα χαρούμε να δούμε τι λένε τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, να δώσουν τα πρακτικά των ΗΕ στη δημοσιότητα, ο κάθε άνθρωπος που έχει λογική δεν μπορεί παρά να ανησυχεί από τη σύγκρουση μεγατόνων του ΠτΔ με τα ΗΕ, δεν είναι σύγκρουση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έιντε, ο κ. Έιντε πριν από μερικές μέρες πήρε τα συγχαρητήρια και του ΓΓ των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγκρουόμαστε με τον ΟΗΕ, με εκείνον που θα μας λύσει το πρόβλημα» ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης ήταν λάβρος στο παρελθόν όταν κάποιοι επέλεγαν αυτή τη σύγκρουση με τον εκπρόσωπο του ΓΓ και όχι με τον ίδιο τον οργανισμό. Συνέχισε λέγοντας ότι «μέχρι χθες μας έλεγαν ότι ο κ. Γκουτέρες  έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι πολιτικός άλλου επιπέδου, είναι ένας ΓΓ που έκανε τη μεγάλη διαφορά».

«Οι ανησυχίες μας λοιπόν έχουν αυξηθεί και επιμένω ότι θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια ενδοσκόπηση να δούμε μπας και χειριστήκαμε και εμείς τα ζητήματα λανθασμένα, μπας και οι προτεραιότητες τις οποίες καθορίσαμε μεταβαίνοντας στο Κραν Μοντάνα ήταν διαφορετικές από τη λύση στο Κυπριακό, αυτή την εκτίμηση εμείς εξακολουθούμε να την έχουμε, ανησυχούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί αναπτύσσεται αυτή η έντονη αντιπαράθεση με τα ΗΕ και δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Έιντε που έχει τη στήριξη του ΓΓ και του ΣΑ» είπε  ο κ. Κυπριανού.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν έγινε σωστή προετοιμασία από τον κ. Έιντε, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εάν δεν υπήρχε επαρκές έδαφος για ουσιαστική συζήτηση στο Κραν Μοντάνα, γιατί τότε εμείς αποδεχθήκαμε να πάμε, γιατί πήγαμε στην Γενεύη, στον Μον Πελεράν 1, 2 και 3 αν κρίναμε ότι δεν υπήρχε έδαφος για θετικό αποτέλεσμα.

«Επίσης είναι κυπριακής ιδιοκτησίας ο διάλογος, και ο κ. Αναστασιάδης ενώ σε κάποια φάση δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί γεφυρωτικές προτάσεις από τον ΟΗΕ που να μη είναι δεσμευτικές, μετά το απέρριψε και αυτό, και είπε ότι εμείς θα τα συζητήσουμε και εμείς θα τα βρούμε και δεν ήταν θέμα λοιπόν εκείνου που συντόνιζε τις διαπραγματεύσεις αλλά θέμα εκείνων που συζητούσαν μεταξύ τους και αν ο κ. Αναστασιάδης έκρινε ότι δεν υπήρχε έδαφος για ουσιαστικό αποτέλεσμα, γιατί δέχθηκε να πάει στο Κραν Μοντάνα την ώρα που γνώριζε ότι επρόκειτο για την κορύφωση της διαδικασίας και είτε θα καταλήγαμε σε συμφωνία, είτε σε αδιέξοδο με ότι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, οι εξελίξεις είναι ξεκάθαρες, δεν φαίνεται ότι θα επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό και αυτό ανησυχεί το κόμμα «γιατί ήδη αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις και έχουν αρχίσει και στην τ/κ κοινότητα και στη δική μας να μιλάνε για λύση έξω από τα πλαίσια της ομοσπονδίας και η Τουρκία για λύση εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ, όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν  και να μας ανησυχούν και όχι να μας ωθούν στο να επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας στο πώς να αντιμετωπίσουμε την κριτική που δεχόμαστε από τον κ. Έιντε ή οποιονδήποτε άλλο».

« Άλλη θα έπρεπε να ήταν η προτεραιότητα και στόχος μας, πώς διατηρείται ανοιχτή η προσπάθεια για λύση και αναλωνόμαστε σε ζητήματα τριτεύουσας σημασίας απλώς για να περισωθεί το κύρος του κ. Αναστασιάδη. Αυτό συμβαίνει τώρα, χάσαμε την ουσία και ασχολούμαστε με ζητήματα ήσσονος σημασίας», ανέφερε.