Τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις από αύριο στο Αιγαίο εν μέσω τουριστικής περιόδου

Νέα παράνομη NAVTEX μέχρι το τέλος Αυγούστου

Ξεκινούν αύριο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ίσχυαν τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης),  επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο κεντρικό, αλλά και… ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Εύβοια!P7tAAxcMQZkRXdF5T4NcaJ3wQth3qijZxQxo6zzq9vCeUbhZAUVGiNqImRAI5TRsy6Figg=s142

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Ευβοίας, εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αφού περιλαμβάνει εναέριες περιοχές μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων στις ακτές της Εύβοιας!

Η περιοχή “κλειδώθηκε” από αύριο μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Επίσης, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 1-3, 7-10, 14-17, 21-23, 28 και 29 Αυγούστου από την Χαλκιδική μέχρι το Καστελόριζο!

Η γεωγραφική έκταση συμπίπτει σε πολύ σημαντικό βαθμό με μια περιοχή την οποία η Αγκυρα διατηρεί δεσμευμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εν είδει μόνιμου πεδίου βολής.

Η τουρκική NAVTEX πρακτικά παραβιάζει ένα από τα πρώτα ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί προ αρκετών ετών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για ένα άτυπο μεν, ουσιαστικό δε, μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων μέσα στη θερινή περίοδο.

Η δέσμευση προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς αποτελεί πρωτόγνωρη κλιμάκωση και από τουρκικής πλευράς ανακοινώθηκε η συμμετοχή περισσότερων από 20 πολεμικών σκαφών (4 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 4 ΤΠΚ, 2 υπορβύχια, ναρκοθέτιδες κλπ.) και 30 μαχητικών αεροσκαφών.