Μέτρα κατα της Τουρκίας ζητά ο Πρόεδρος της Γερμανίας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει τη χώρα στα μέτρα του. Οι εναπομείναντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση φυλακίζονται και φιμώνονται”, είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής.staimainer

Ως εκ τούτου, η κριτική η οποία ασκείται από τη γερμανική κυβέρνηση είναι ορθή, διότι “δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης”, τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Ο κ. Στάινμάιερ χαιρέτισε επίσης την ανοικτή επιστολή -και στα τουρκικά- του Υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που απηύθυνε προς τους Τούρκους, οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, από τις στήλες της λαϊκής εφημερίδας Bild: “Μπορώ να φανταστώ ότι η πικρία των τριών εκατομμυρίων Τούρκων είναι πολύ μεγάλη όταν βλέπουν πως οι γέφυρες οι οποίες χτίστηκαν από πολλούς γκρεμίζονται από την Αγκυρα. Είναι πραγματικά πικρό και επομένως ήταν αναγκαίος ένας καλός λόγος προς τον τουρκικής καταγωγής πληθυσμό”, είπε, ο Πρόεδρος της Γερμανίας.

Εξάλλου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”, δήλωσε “Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας”.

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει επιτέλους να λάβει τώρα ξεκάθαρα θέση απέναντί της και να επιδιώξει αντί της ένταξης μια συντεταγμένη συνεργασία μαζί της ως γείτονα”, είπε.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι ο Γερμανός ομόλογός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ “επανεξέτασε την άποψή του για την κατάσταση στην Τουρκία και την αντιμετώπισή της”. “Η σύλληψη ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Γερμανός Πέτερ Στόιντνερ, καθώς επίσης και του τουρκικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, είναι αυθαίρετες και ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η εκτίμησή μου ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρώπη επαληθεύεται ολοένα και περισσότερο”, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στην γερμανική εφημερίδα.