Τα απλά και αυτονόητα γίνονται περίπλοκα και δυσεπίλυτα

Πώς καταντήσαμε! Τα αυτονόητα για ένα λαό που για 43 χρόνια ζει κάτω από συνθήκες ημικατοχής, εμφανίζονται περίπλοκα και δυσεπίλυτα.

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Χρησιμοποιούμε αναμεταξύ μας λέξεις και έννοιες χωρίς ωστόσο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Ετσι η ασυνεννοησία οδηγεί στην ύβρη,τον ψόγο,τη ρετσινιά, τον χαρακτηρισμό  σε μια προσπάθεια  να επιβάλει η μια πλευρά τη δική της θέση –ερμηνεία –παρερμηνεία.

Αποφεύγεται ο έντιμος προσδιορισμός με τη στενή του έννοια και περιβάλλεται με άλλες, που φαίνoνται να είναι ίδιες, αλλά δεν είναι.

Ολοι   μιλούν για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αλλά ο καθένας την εννοεί σύμφωνα με τις δικές του θέσεις, ιδεοληψίες, ή και δεσμεύσεις.

Η έννοια ‘’δίκαιη’’ παραμορφώνεται  και εκτροχιάζεται καθότι το δίκαιο του ισχυρού είναι το άδικο για τον ανίσχυρο.

Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε ένα  ξέσπασμα πριν την διάσκεψη για το κυπριακό στον Κραν Μοντανά, είπε πως θελει λύση για να επανενωθεί η πατρίδα μας.Δεν γνωρίζουμε όμως αν   μέσα στην όρο  της επανένωσης  εννοεί την παραμονή τουρκικού στρατού ή μέρος αυτού, ή κάτι άλλο που θα αντικαθιστά την τουρκική στρατιωτική παρουσία αλλά θα έχει παρόμοιο  περίβλημα.Η’ πως θα χωρέσει μέσα στα πολλά «θέλω»  της Τουρκίας  το δικαίωμα του κυπριακού λαού να είναι αφέντης και κυρίαρχος στον τόπο του.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, συνεχώς αναφέρεται σε μαξιμαλιστικές θέσεις Ελληνοκυπριακών κομμάτων, αλλά δεν εξηγεί τι εννοεί με αυτό τον όρο.  Είναι δηλαδή μαξιμαλισμός να διεκδικεί ένας   Ελληνοκύπριος το δικαίωμα να διακινείται ελεύθερα στην πατρίδα του, να απολαμβάνει την περιουσία του,  και να δικαιούται να ταφεί στην γενέθλια γη;Αυτά τα  δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες του πλανήτη οι οποίοι ζουν σε ελεύθερες πατρίδες και έχουν καθοριστεί από την εποχή του κλασικού Διαφωτισμού είναι αυτονόητα για όλους τους άλλους λαούς και για τους ε/κ είναι μαξιμαλιστικά;

Ο Τσαβούσογλου πριν λίγες βδομάδες είχε διαμηνύσει μέσα από  συνέντευξη του,προς πάσαν κατεύθυνση και ειδικά προς τους Ε/κ, πως πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο να εγκαταλείψει ο κατοχικός στρατός την Κύπρο.Τα ίδια επανέλαβε και στη διάσκεψη στο Ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντανά σημειώνοντας προκλητικά πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί.

Δεν ακούσαμε όμως κανέναν από τους πιο πάνω κομματικούς ηγέτες να κατηγορούν ευθέως και προσωπικά τον Τούρκο ΥΠΕΞ για μαξιμαλισμό ή για αδιαλλαξία και ακύρωση των προσπαθειων για μια αξιοπρεπή υπό τις περιστάσεις λύση.

Παρά τις ξεκάθαρες θέσεις της Τουρκίας ότι «μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις» δεν αποτελει σημείο διαπραγμάτευσης,ακούστηκαν φωνές πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου ο Γ.Γ.του ΟΗΕ για να διευκρινίσει επι των δικών του συμπερασμάτων.Ε, άντε και τα διευκρίνησε. Τι γίνεται μετά; Θα κάνουν ντα στον Τσαβούσογλου που τον κρατεί από το λουρί ο νεοσουλτάνος Ερντογάν  και φημολογείται ευρέως πως σύντομα θα τον εξαποστείλει και αυτόν όπως έκανε με τον Νταβούτογλου;

Αλλοπρόσαλλες θέσεις

Από την άλλη μέσα στη δίνη της αλλοπροσαλλοσύνης, ευφορεί και η αφέλεια.Στέλεχος του ΑΚΕΛ, έλεγε πριν μερικές μέρες σε τηλεοπτική συζήτηση στο ΣΙΓΜΑ, πως (εμείς ) πρέπει να πείσουμε την Τουρκία πως θα είναι προς το συμφέρον της η λύση του κυπριακού και μάλιστα να τη βοηθήσουμε να γίνει και περιφερειακή δύναμη καθότι δεν θα έχει πλέον τη ρετσινιά της κατοχικής δύναμης.

Αυτοί τουλάχιστον που θα έπρεπε να γνωρίζουν την αλφαβήτα της μαρξιστικής λενινιστικής θεωρίας, δεν μπορεί να υποστηρίζουν  δημοσίως τέτοιες θέσεις. Είναι ντροπής πράγματα αριστεροί, κομμουνιστές ή όπως θέλουν να προσδιορίζουν τους εαυτούς τους, να αξιώνουν από  το θύμα, να γίνει η ορτινάντζα του θύτη και τα υπάκουα σκαλάκια  πάνω στα οποία θ’ ανέβει για να γινει πιο ιμπεριαλιστής και πιο σφετεριστής  απ’ ότι είναι.

Δηλαδή η Αριστερά θέλει να βοηθηθεί η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία να γίνει υπερδύναμη και περιφερειακός χωροφύλακας;

Συνθήματα και παρασυνθήματα

Δεν βλέπουμε ανάμεσα στις αξιώσεις ή στα συνθήματα της πλατφόρμας  «United Cyprus Now»  που διαδηλώνουν στη νεκρή ζώνη το αίτημα αποχώρησης του τούρκικου στρατού, ή το «έξω όλοι οι στρατοί ανεξάρτητο νησί», ή «έξω οι βάσεις του θανάτου».Λύση τώρα όποια νά’ναι και όπως νά’ ναι;

Ούτε και όταν αντιπροσωπεία της εν λόγω πλατφόρμας η οποία στρατοπέδευσε έξω από το ξενοδοχείο του Κραν Μοντανά,  όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ,δεν είπε λέξη στον νταή Τσαβούσογλου όταν τους προσέγγιζε να τους χαιρετίσει , πως πρέπει να φύγει ο τούρκικος στρατός.Του είπαν θέλουν λύση και τους απάντησε πως και αυτός θέλει λύση.Ωραία ! Με τις προδιαγραφές της Τουρκίας όμως. Συμφωνεί η πλατφόρμα;

Το πάρε –δωσε που παραπέμπει σε παζάρι και αλισβερίσι, αφαιρέθηκε πλέον από τη διπλωματική γλώσσα  αυτών που διαβουλεύονται την τύχη του κυπριακού λαού και το μασκάρεψαν  με την ορολογία «προσέγγισε και κέρδισε».Ποιός ποιόν θα προσεγγίσει και ποιός θα κερδίσει από αυτήν την παρτίδα αν όχι ο ισχυρός που τον κανακεύουν ακόμα και οι εντεταλμένοι του ΟΗΕ.  Μέχρι  σήμερα η Τουρκία δεν είχε ενώπιον της το αντίπαλο δέος για να συγκρατήσει την αυθαιρεσία της.

Η κυπριακή κυβέρνηση αντι  να επιμένει στη διάσκεψη για το κυπριακό να παρίστανται και εκπρόσωποι των  πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρχει αντίβαρο, ταυτίστηκε με τις θέσεις των αμερικανοβρετανών-Τουρκίας  και του υπηρετούντα τα συμφέροντα τους Αιντε. Η Ε.Ε. που παρίσταται ως πρατηρητής όχι μόνο δεν τολμά να τραβήξει το αυτί της Τουρκίας παρά τα τόσα υβριστικά που τους έσουρε ο Ερντογάν αλλά βλέπουμε  τους κομμισιονάριους να είναι πιο αυστηροί και αμείλικτοι με το θύμα και πρόθυμοι να ικανοποίησουν τον θύτη.

Τώρα ποιά λύση -κατάλυση ετοιμάζουν και σε ποιά διαλυμένη δημοκρατία θα ζούμε με τα ίσα δικαιώματα μειοψηφίας και πλειοψηφίας είναι άγνωστον.

Θα δούμε να επαληθεύεται η «λογική» σ’ένα από τα ανεπανάληπτα σκίτσα του  ΑΡΚΑ:

«Δημοκρατία ειναι: Τέσσερις λύκοι και ένα πρόβατο να ψηφίζουν για το φαγητό τους»;