Με την υπόσχεση να συνεχίσουν το έργο του αποχαιρέτησαν το Ν.Σιαφκάλη

 

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι στον μεγάλο “θεατράνθρωπο”Νίκο Σιαφκάλη η κηδεία του οποίου τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Επιφανείου στην κοινότητα της Δρούσειας. imagew

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Παύλος Παρασκευά Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως ο Νίκος Σιαφκάλης που γεννήθηκε στη Δρούσεια της Επαρχίας Πάφου το 1934 υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες και θεμελιωτές του σύγχρονου θεάτρου της Κύπρου, με μια πολύμορφη και μακρόχρονη προσφορά στον τομέα του θεάτρου που ξεχείλιζε από αφοσίωση, συνέπεια και επαγγελματισμό, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην ανάπτυξη και εξέλιξη του κυπριακού θεάτρου.

Το όνομα του Ν. Σιαφκάλη είπε ο κ. Παρασκευά, θα μείνει πάντα στην ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένο με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του οποίου υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών και που υπηρέτησε τους σκοπούς του πιστά επί σειρά ετών ως μέλος του ΔΣ αλλά και ως Εκτελεστικός Διευθυντής του.

Όπως είπε ο κ. Παρασκευά, η βαθειά γνώση του Νίκου Σιαφκάλη για το αρχαίο δράμα αλλά κυρίως η αγάπη του για την αρχαία ελληνική γραμματεία του ενέπνευσαν να οραματιστεί τη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος , θεσμό τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνδιοργανώνει επιτυχώς με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εδώ και 20 χρόνια.

Εργάστηκε είπε,” ακούραστα για να θέσει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των θεατρικών δρώμενων με την καθιέρωση του Θερινού Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και τη συνάντηση των Ανώτερων Δραματικών Σχολών που καθιερώθηκαν ως σημαντικοί πολιτιστικοί θεσμοί και έδωσαν την ευκαιρία σε πλήθος φοιτητών θεάτρου να έρθουν σε επαφή, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν στο ανέβασμα παραστάσεων έργων αρχαίου ελληνικού δράματος.

Πέτυχε δηλαδή- όπως είπε- να μετουσιώσει σε πράξη την οικουμενικότητα και διαχρονικότητα του αρχαίου ελληνικού θεατρικού λόγου.

Ο κ. Παρασκευά είπε πως για τη σημαντική προσφορά του στο κυπριακό θέατρο, το 2008 ο Νίκος Σιαφκάλης τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών που απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το οποίο συνιστά την ύψιστη διάκριση της Πολιτείας προς τους δημιουργούς οι οποίοι με το έργο τους χάραξαν νέους δρόμους στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου και συνέβαλαν ταυτόχρονα στη διεθνή προβολή της χώρας.

Το παράδειγμα του κατέληξε ο κ. Παρασκευά θα αποτελεί για όλους μας φάρο προσφοράς.

Στον δικό του επικήδειο ο Μηνάς Τίγκιλης, Πρόεδρος του  Διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου ανέφερε πως “ o εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στην Κύπρο και του Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος , της Θερινής Σχολής και Συνάντησης των Δραματικών Σχολών και Τμημάτων Πανεπιστημίων, πριν 20 χρόνια, ο επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, και άλλα, και άλλα πολλά… η παλιά φρουρά, η γενιά της Ανεξαρτησίας, ο σκηνοθέτης της κρατικής σκηνής και του ελεύθερου θεάτρου και ο ηθοποιός Νίκος Σιαφκάλης , δεν είναι πια μαζί μας… αναπαύεται όπως συνηθίσαμε να λέμε σε τέτοιες περιστάσεις στην πατρική γη”.

Απευθυνόμενος στον φίλο του Νίκο, ο κ. Τίγκιλης είπε “ Νίκο μείνε ήσυχος, το όραμα σου θα παραμείνει ζωντανό, το Κυπριακό Κέντρο Θεάτρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, η προβολή του κυπριακού θεάτρου, σε διεθνές επίπεδο, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση , σαν να είσαι εδώ”.