Mωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι

 

 

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Η πληροφορία πως ο επιχειρηματίας –οικονομολογος Μάικ Σπανος βρισκόταν στην μικρή λίστα των υποψηφίων που προωθεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ φάνηκε αρχικά ως ένα κακόγουστο αστείο. Η’ ακόμα ως ένα υποβολιμιαίο κατασκεύασμα για να πληγεί   όση αξιοπιστία απέμεινε στην ηγεσία του κόμματος .

Τελικά ούτε αστείο ήταν, ούτε και υποβολή – διαβολή. Το Π.Γ. του ΑΚΕΛ ομόφωνα την περασμένη βδομάδα τον πρόκρινε για να τρέξει στην κούρσα των Προεδρικών και η ολομέλεια της Κ.Ε. την Τετάρτη 7 Iουνίου ,επικύρωσε με 66 ψήφους υπέρ 17 εναντίον και έξι αποχές την πρόταση του Π.Γ.Πολύ πιο πριν είχε ξεκινησει το λουστράρισμα και ο καλλωπισμός, του εν λόγω υποψηφίου, αφαιρώντας όλα όσα αρνητικά για τον κόσμο του ΑΚΕΛ και την ευρύτερη Αριστερά ο ίδιος κατέθετε σε τηλεοπτικές εκπομπές.Προφανώς πολλοί θα θυμούνται τι υποστήριζε ο εκλεκτός της ηγεσίας του ΑΚΕΛ όταν η κρίση έδειχνε τα δόντια της , το κούρεμα ήταν γεγονός, και οι τροϊκανοί γύριζαν από Υπουργείο σε Υπουργείο σαν τις αφιονισμένες μέγαιρες για να επιβάλουν την ασφυκτική τους λιτότητα και τις γνωστές περικοπές κοινωνικών παροχών .Ο κ. Μάικ Σπανος ήταν εκ των συμβούλων του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και ενας εκ των διαπραγματευτών με τους τροϊκανούς.

O Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Π.Κυρίτσης φέρονται να είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Μάικ Σπανού με τον κ. Κυρίτση να πλέκει το εγκώμιο του ως ευέλιγκτου και υπόδειγμα καλού εργοδότη.Για τούτο έβγαλαν από τα συρτάρια της μνήμης τους γεγονότα από την εποχή που ήταν διευθυντής της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ και συζητούσαν την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων.

Ενα ωστόσο από το βασικά επιχειρήματα που προβάλλουν τα μέλη της Γραμματείας του ΑΚΕΛ τα οποία βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα του Μάικ Σπανού, είναι οι ταυτόσημες απόψεις του με την ηγεσία του κόμματος στο κυπριακό. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες πως ο κ. Μάικ Σπανός ήταν εκ των ένθερμων υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν το 2004 δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία γιατί τοση εμμονή σε έναν δεξιό νεοφιλελεύθερο υποψήφιο.

O ΔΗΣΥ θα έχει δύο υποψηφιούς;

Eτσι αν όλα πάνε καλά και βολικά για την ηγεσία του ΑΚΕΛ o ΔΗΣΥ θα έχει δύο υποψηφίους.Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Μάικ Σπανό με ταυτόσημες θέσεις στο κυπριακό, με νεοφιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία αλλά o τελευταίος και με «άρωμα» φιλολαϊκό όπως αρέσκεται να πιππιλίζει αυτή την καράμελα το κόμμα της πάλαι πότε εργατικής τάξης.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ στην τελευταία του συνεδρία την περασμένη Παρασκευή (2 Ιουνίου) αποφασισε ομόφωνα να προτείνει ξανα –μανά μόνο τον Μάικ Σπανό για υποψήφιο .Στην συνεδρία του Π.Γ. της περασμένης Τετάρτης (7 Ιουνίου) φαίνεται να πέρασε με μόνο μια διαφωνία.

Οπως αναμενόταν υπήρχαν διαφωνούντες απέναντι στην υποψηφιότητα Μάικ Σπανού σε επίπεδο Κ.Επιτροπής αλλά τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει και το εκλογικό συνέδριο τον Ιούλη θα πάρει την απόφαση όπως την καθόρισε η Κ.Γραμματεία και το Π.Γ. Οι ενστάσεις του τέως Προέδρου Δ.Χριστόφια ο οποίος φέρεται να διαφωνεί με την φιλελεύθερη ροπή του κ. Σπανού στην οικονομία αλλά και τη στάση που κράτησε την μνημονιακή περίοδο έπεσαν και αυτές στον κενό.

Oι θέσεις βουλευτών μελών της Κ.Ε.που εκφράστηκαν κάπως έντονα στην πρώτη συνεδρία της ολομέλειας υπέρ υποψηφιότητας του Κίκη Καζαμία εξανεμίστηκαν μετά τις αναφορές Αντρου Κυπριανού και Κυρίτση ότι αρνείται .Μαλιστα πάνω στην ένταση της συζήτησης φέρεται να λέχθηκε πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές …ειμαστε απομονωμένοι »(!)

Ούτε και η ανακοίνωση του τέως δημάρχου Ανδρέα Χρίστου ότι ο ίδιος αντιπρότεινε Κίκη Καζαμια ή Τάκη Χατζηγεωργίου άλλαξε την πορεί της απόφασης.

 

Το ηθικό κενό και η «κουλτούρα του φόβου

Στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία το ηθικό κενό και η «κουλτούρα του φόβου » ενδημούν δυστυχώς και τείνουν να έχουν την δική της βαρύτητα δια της σιωπής, πανω στη ζυγαριά των προπολλού ειλημμένων μεθοδεύσεων. Τώρα απομένει αυτές οι   αποφάσεις να μετακυλιστούν στα μέλη των συλλογικών οργάνων   του ΑΚΕΛ προκειμένου να εμφανιστεί δημοσίως πως αυτά είναι οι νοικοκύρηδες και αυτά έχουν πάρει την απόφαση για τον υποψήφιο που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ.

Μέσα από τον σαρκασμό των πολιτικών μεθοδεύσεων πάνω σε ζητήματα εξουσίας, αναμοχλεύονται ιδεοληψίες, υποχώρηση από διακηρυγμένες ως πάγιες αρχές ,αλλά κύρια χάσκει με το στόμα ανοικτό και η ύβρις.Υβρις και χλεύη για την ιδεολογία του ΑΚΕΛ οι μεθοδεύσεις όλων εκείνων που θέλουν να ρίξουν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ έναν δεξιό νεοφιλελεύθερο επιχειρηματία και να του φορέσουν τον μανδύα του φιλολαϊκού ηγέτη.

Η «κουλτούρα του φόβου » δυστυχώς θα πλανιέται σαν ένα φάντασμα πάνω από τα κεφάλια όσων τολμούν να λένε κάποιες αλήθειες πικρές μεν αλλά ενοχλητικές για την ηγεσία του ΑΚΕΛ παρά τα διακηρυγμένα λογάκια του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι δήθεν «οι αντιδράσεις είναι υγεία»

Πάντως οι παροικούντες στη Λεμεσό σίγουρα θα διερωτούνται πως τα’ φερε η μοίρα και τα χρόνια , ο εξ αγχιστείας γαμβρός του Νίκου Λανίτη, ο υιός της αείμνηστης Φωτεινούλας, το γένος Ιωάννου Κότσαπα και του αείμνηστου Στέλιου Σπανού, θα είναι εν έτει 2018 ο εκλεκτός της ηγεσιας του ΑΚΕΛ για το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θου Κύριε!!!

Oταν το κακό φαίνεται για καλό

Η αρχαία ελληνική αντίληψη για την ἄτη ( τη συμφορά, την καταστροφή, τον όλεθρον ) αποτυπώνεται στους στίχους του Σοφοκλή (Αντιγόνη στιχ. 620-623):

Σοφίαν γαρ εκ του κλεινόν έπος πέφανται· τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν τῷδ᾽ ἔμμεν’ ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν

(Έχει ειπωθεί ένας λόγος σοφός: Αν θέλει ένας θεός στη συμφορά να σπρώξει κάποιον, σκοτίζει το μυαλό του και το κακό το παίρνει για καλό.)

Η’ με άλλα λόγια το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν του oποίου το μυαλό ο θεός οδηγεί προς την άτη – δηλ. σε όποιον του σκοτίζει το μυαλό για να τον οδηγήσει στη συμφορά). Aπο αυτή την αντίληψη προήλθε μεταγενέστερα και η ρήση«μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»

 

Kαι μια θυμωμένη ανακοίνωση

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της κομματικής βάσης τα μέλη της Γραμματείας έδωσαν οδηγίες στον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου να προβεί  στις 29 του Μάη του 2017 στην πιο κάτω δήλωση για τις Προεδρικές Εκλογές:

«Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία συζήτησης για τις επιλογές που θα κάνει σχετικά με τις Προεδρικές Εκλογές. Έχοντας υπόψη την ονοματολογία που βγαίνει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, διάφοροι, προφανώς ανησυχούντες για τις επιλογές που θα κάνει το ΑΚΕΛ, άρχισαν το γνωστό πόλεμο λασπολογίας και διαβολής.
Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο του ΑΚΕΛ αλλά και ευρύτερα την κοινωνία, είναι ότι το ΑΚΕΛ, όταν θα πάρει τις αποφάσεις του θα δώσει απαντήσεις για όλους και για όλα.
Μέχρι τότε καλούμε τον κόσμο του ΑΚΕΛ αλλά και ευρύτερα την κοινωνία, να κλείσει τα αυτιά στη λασπολογία και στη διαβολή, γιατί τέτοιες απαράδεκτες μέθοδοι το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν την πολιτική ζωή του τόπου πολύ χαμηλά, και εμείς δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό τον κατήφορο που κάποιοι θέλουν να μας βάλουν.»

Mα την ονοματολογία τα μέλη της Γραμματειας τη διέρρεαν.Αλλωστε είναι τοις πάσις γνωστό πως γνωστά μέλη της Γραμματείας και του Π.Γ. έχουν ανοικτή γραμμή με την αντιακελική εφημ.ΠΟΛΙΤΗΣ.

Τώρα πού ανακάλυψαν τη λασπη και τη διαβολή είναι άξιον απορίας. Οταν γίνεται αναφορά σε κάποιον   που υποστήριξε αντιλαϊκά μνημόνια είναι λάσπη; Και πού είναι η διαβολή αν ο άνθρωπος ειναι επιχειρηματίας;

 

Πώς «έπαιξαν» με την υποψηφιότητα του δρα Σταύρου Μαλά

Οταν το 2014 υποβάλλονταν υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές ένας εκ των πολλών προτεινομένων από τις Κομματικές ομάδες βάσης του ΑΚΕΛ ήταν και ο δρ.Σταύρος Μαλάς ο οποίος το 2013 ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Σταύρος Μαλάς είχε αποδεχθεί να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής αλλά η Γραμματεία του ΑΚΕΛ μεθόδευσε όπως μείνει εκτός επειδή κινδύνευε να μην εκλεγεί ο εκλεκτός τους Νεοκλής Συλικιώτης.

Παρά τις αντιδράσεις σε επίπεδο Π.Γ. και Κ.Ε ότι θα έπρεπε να είναι υποψήφιος, εντούτοις ο Στ. Μαλάς κλήθηκε στη Γραμματεία και τον έπεισαν να μην κατέλθει υποψήφιος ευρωβουλευτής καθότι τον προόριζαν όπως του λέχθηκε για πιο ψηλά αξιώματα.Δηλαδή για υποψήφιο στις προεδρικές του 2018.Πέρασαν οι ημέρες και τα χρόνια, και οπως φαίνεται άλλα παίγνια παρείσφρυσαν για να παραγκωνισθεί ξανά o Σταύρος Μαλάς του οποίου οι θέσεις στα κοινωνικο-οικονομικά δρωμενα και στο κυπριακό είναι παρόμοιες με του ΑΚΕΛ καθότι και αυτός ήταν ενθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και εμφανιζόταν εκνευρισμένος επειδή η ηγεσία άλλαξε θέση την τελευταία στιγμή.

Τώρα αν το όνομα του πηγαινοερχόταν στη μικρή λίστα ήταν απλά προπέτασμα καπνού .Η απόφαση για τον κ.Μάικ Σπανό ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό!

 

«Οταν η ατιμία πουλά την ανθρωπιά, τι μένει από τον άνθρωπο» διερωτάται ο Τίμων ο Αθηναίος στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ.

 

(Δημοσιεύτηκε στην εφημεριδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 11  Ιουνίου 2017)