Aλα καρτ ενημέρωση και …«οδηγίες χρήσεως »

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

 

Το όποιο σχέδιο επίλυσης του κυπριακού – μας λένε καθημερινά και φορτικά -θα είναι υπό την αίρεση του λαού -τον οποίον και φροντίζουν να χαρακτηρίζουν όποτε και όταν τους βολεύει «κυρίαρχον». Αφού πρώτα φρόντισαν να του κουτσουρέψουν κυριαρχικά δικαιώματα με εθνοκτόνα μνημόνια, να τον καταντήσουν ζητιάνο για μια θέση δουλειάς, να μειώσουν τον αντίλαλο της φωνής του με ανταλλάγματα ή καρατομήσεις, ή ακόμα και με απαξιωτικές ταμπέλες, συνεχίζουν να κορδώνουν ως οι εκλεκτοί που θέλουν μόνο το καλό του λαού και του τόπου.

Xώρισαν το λαό σε στρατόπεδα και λοιδωρούν ως «εχθρούς του τόπου» όσους αντιδρούν σε μια λύση όπως αυτή μαγειρεύεται σε ξένα κέντρα και στοές οικονομικών ελίτ, προκειμένου να μην διαταραχθούν συμφέροντα «αόρατων» και «ορατών» δυνάμεων, που για πέντε σχεδόν δεκαετίες κινούν τα νήματα ώστε η Κύπρος να παραμείνει το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» στην σκακιέρα των γεωπολιτικών συμφερόντων τους.

«Νόμιμον» και «ηθικόν» θεωρούν την απόκρυψη της   αλήθειας και αποσιωπούν το τι λέγεται   στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.Η ενημέρωση των πολιτών διοχετεύεται αλα καρτ γιατί κατα την άποψη τους είναι «επιζήμιον» και «ασύμφορον» να γνωρίζουν από τώρα οι πολίτες τι λέγεται επισήμως και ανεπισήμως .Και αμα λάχει μερικοί να καταγγείλουν ως ανεπίτρεπτες παραχωρήσεις κάποιες εκ των φερόμενων συγκλίσεων τους δακτυλοδείχνουν ως πολέμιους της λύσης ή υπέρμαχους της διχοτόμησης ή ότι βολεύονται με το υφιστάμενο απαράδεκτο στάτους κβο.

Δεν μπαίνουν ωστόσο στον κόπο να απαντήσουν στους κατα την άποψη τους κακοπροαίρετους και «λυσοφοβικούς » γιατί η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν κάμφθηκε ούτε στο ελάχιστο, επί διακυβέρνησης Κληρίδη ή και επι διακυβέρνησης Χριστόφια παρά τα «θαρραλέα βήματα», τις παλινδρομήσεις και υποχωρήσεις του πρώτου και τις «γενναιόδωρες προτάσεις» του τελευταίου.Δεν στέκουν στην βάσανο της λογικής οι κατηγορίες που εκπέμπονται εναντίον μεγάλης μερίδας του πληθυσμού οι οποίες δυστυχώς προσωποποιούνται για να απομονώσουν την κριτική τους ώστε να μην πιάσουν τα σκάγια τους τις ανώνυμες μάζες .

Αυτές τις χρειάζονται για να γίνουν η σκάλα προς την εξουσία τους.

Oύτε και τους προοδευτικούς και γνήσιους πατριώτες Τ/κ ακουν όταν ξεμασκαρεύουν την Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί , υπογραμμίζοντας τα αυτονοήτα καθότι γνωρίζουν στο πετσί τους τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές.Ο γνωστός Τ/κ διεθνολόγος καθηγητής Ζεκί Μπεσικτεπελί δήλωνε πριν λίγο καιρό στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ BIZ-Εμείς, πως ο Ακιντζί είναι εκπρόσωπος της κατοχικής Τουρκίας. Και το τεκμηρίωνε:«Από τη στιγμή που (ο Ακιντζί) δηλώνει «πρόεδρος της ΤΔΒΚ» δεν μπορεί και δεν θέλει να λύσει το κυπριακό…Η Τουρκία θα αλλάξει στάση μόνο αν προκύψουν διαφορετικά συμφέροντα από αυτά που έχει τώρα»

Η σιωπή δεν είναι χρυσός…

Τι γνωρίζει ο λαός για το τί δώσαμε και τι πήραμε και μέχρι πού φθάσαμε για να μιλούν οι σοφοί ηγήτορες και ο περιβόητος Αιντε για μια νέα Γενεύη; Ελάχιστα και μόνο όσα θέλουν να μάθουμε .Σκόρπια και ανάκατα που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πoιά είναι η αλήθεια μεσα στην πολλή συνάφεια της προπαγάνδας και του εξωραϊσμού .Οι αλήθειες αποκρύβονται ,γιατί είναι επιζήμιον κατα την αντίληψη τους να γνωρίζουν οι γηγενείς   από τώρα τι εξυφαίνεται πίσω από τις πλάτες τους. Απλά ετοιμάζουν τον αιφνιαδιασμό που φαίνεται να θεωρούν ως την καλύτερη επίθεση για πετύχουν τις στοχεύσεις τους για ένα κλείσιμο του κυπριακού που θα διαιωνίζει με εποικοδομητικές ασάφειες , ή σε βάθος χρόνου την τουρκική παραμονή στο νησί.Και μερικοί δεν αποκρύβουν την αφέλεια τους ότι ακόμα και αν δεχθούμε εγγυήσεις μετά τη λύση η Τουρκία θα φανεί πιο διαλλακτική και θα μας κάνει την χάρη να μην επιμένει σε αυτές.

Είναι άξιον απορίας γιατί σήμερα εκπλήσσονται και σκίζουν με ιεράν αγανάκτησην τα ιμάτια τους κυβερνώντες και «αντιπολιτευόμενοι », για τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος εμμένει στις τουρκικές εγγυήσεις και στην παραμονή τουρκικού στρατού και μετά τη λύση.

Μα ο Τσαβούσογλου δεν άλλαξε.Η πολιτική του είναι αυτή που ήταν. Και όταν ο κ. Αντρος Κυπριανού ο πρώτος Γ.Γ. στην ιστορία του ΑΚΕΛ που διάβηκε το ναρκοπέδιο της κατοχικής Τουρκίας το 2016 και ασθμαίνων έσπευδε στην Κωνσταντινούπολη να τον συναντήσει ως «καλός φίλος», σίγουρα θα γνώριζε αυτές τις θέσεις. Και αντί να δώσει εξηγήσεις για το ατόπημα του και να απαντήσει τι πήγε να κάνει στην φωλιά των λύκων, επιτέθηκε εναντίον όσων του άσκησαν κριτική.Δεν μας είπε όμως τι συνομίλησαν και ποιές υποσχέσεις έδωσαν ο ένας στον άλλον.

Ακόμα και στη σύνοδο της Γενεύης, όταν ο κατα την εμπεδωμένη άποψη μιας μεγάλης μερίδας του λαού, φιλότουρκος   Αιντε, διευθετούσε ξεχωριστές μυστικές συναντήσεις στους Αντρο Κυπριανού του ΑΚΕΛ και Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν πιστεύουμε πως ο τελευταίος θα τους ειπε άλλα από αυτά που λέει δημόσια.

Τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας τις γνωρίζουμε .Για εκείνους που την κανακεύουν και ακόμα πιστεύουν στην καλή της βούληση δεν είμαστε σίγουροι μέχρι πού είναι έτοιμοι να φτάσουν.

Δεν γνωρίζουμε τι κουβαλά στις αποσκευές του ο κ. Αιντε και ποίοι θα λάβουν απευθείας τις νέες «οδηγίες χρήσεως» για να φτάσουμε σε μια νέα Γενεύη. Και επειδή στην πολιτική και στους «πολιτικούς» οι σχεδιασμοί και οι μεθοδεύσεις δεν είναι απεριόριστοι, δεν μένει παρά να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις προτάσεις της τέως Αμερικανίδας ΥΦΕΞ κας Βικτώριας Νούλαντ (που θα μείνει στην ιστορία με την απάντηση της στον τότε Αμερικανό πρέσβη στην Ουκρανία   f@@k the Europe) για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ με συμπαίκτη τη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο τους Τουρκία.

Θα στρωθεί το χαλί ώστε να διευκολυνθεί η Τουρκία της εισβολής και κατοχής του 37% των κυπριακών εδαφών( και κατα άλλους Ευρωπαϊκών εδαφών) να γίνει ενεργός παίκτης στην περιοχή διεκδικώντας το απάνω χέρι σε αγωγούς ενέργειας που θα περνούν από τα εδάφη της προς την Ευρώπη;

Οσα διαρρέουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών οργάνων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ μη εξαιρουμένων και των κυβερνώντων δεν φαίνεται να υπάρχουν εύλογες αντιστάσεις για να γίνει η Τουρκία ένας ισχυρός παίκτης και συνιδιοκτήτης με την μερίδα του λέοντος στον φυσικό πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ.

(Δημοσιεύτηκε στην εφ.ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 28 Μαίου 2017)