Παρατράγουδα στο Πάφος 2017 εξαιτίας ανάρτησης πίνακα με το Μακάριο

Unknown-1

Ο επιμαχος πίνακας

Το ΔΣ του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ Παναγιάς αποχωρεί
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Παναγιάς συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία και ομόφωνα αποφάσισε να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες συμμετοχής του στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις Πάφος 2017 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του ΔΣ του Πάφος 2017 να επιτρέψει την ανάρτηση απαράδεκτου ,όπως σημειώνει, έργου τέχνης στο οποίο απεικονίζεται ο Εθνάρχης Μακάριος πλαισιωμένος από δύο γυμνές γυναίκες.

nurtanekaragil-1

Η Τ/κ ζωγράφος Νουρταέ Καραγκιλ με αρχαιοελληνικής έμπνευσης στεφάνι.

Πέραν όμως αυτού,προστίθεται στην ανακοίνωση,το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ καταδικάζει με τα βδελυγμίας και με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του ΔΣ του Πάφος 2017 να μην αποσυρθεί το συγκεκριμένο έργο.

Καλούμε αναφέρεται στην ανακοίνωση, “ακόμη μια φορά τόσο τον Πρόεδρο όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάφος 2017 όπως αποσύρουν άμεσα το απαράδεκτο «έργο» ζωγραφικής, προς αποκατάσταση της ηθικής τάξης και του σεβασμού απέναντι στον Αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο Γ΄, ο οποίος αγαπήθηκε από το λαό του όσο λίγοι ηγέτες ανά το παγκόσμιο”.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ επιφυλάσσεται να εξετάσει με τους νομικούς του συμβούλους το δικαίωμα της δικαστικής αγωγής εναντίον όσων ευθύνονται για την προσβλητική απεικόνιση του Μακαρίου και την ανάρτησή του «έργου» σε δημόσιο χώρο.

Ο επίμαχος  πίνακας  φιλοξενείται σε έκθεση στην Παλιά Ηλεκτρική και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου είχε ζητήσει την απόσυρση του διερωτώμενο μάλιστα μέχρι που μπορούν να φθάσουν τα όρια της τέχνης.

Το ΔΣ του Οργανισμού ΠΠΕ επικαλέστηκε νομικές δυσκολίες και το ότι η Επιμελήτρια της Έκθεσης δεν δεχόταν την απόσυρση του έργου ζωγραφικής.

Σημειώνεται πως η έκθεση “Πλάνητες “ που φιλοξενείται στην Παλιά Ηλεκτρική σύμφωνα με ανακοίνωση του Πάφος 2017 αποτελεί ένα διεθνές εικαστικό και ερευνητικό εγχείρημα με τη συμμετοχή γνωστών εικαστικών από την Πάφο , την Κύπρο και τη Μεσόγειο.

Πλανήτες, όπως αναφέρεται είναι οι περιπλανώμενοι , οι Ταξιδιώτες του Κόσμου από τον Αγαπήνορα μέχρι τον Απόστολο Παύλο και τον Άγιο Νεόφυτο και βέβαια την Αφροδίτη , αλλά και οι πρόσφυγες διαχρονικά έως τους σημερινούς μετανάστες. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Έλενα Πάρπα.Ο πίνακας  έχει φιλοτεχνηθεί από  Τουρκοκύπρια εικαστικό Nurtane Karagil