Αύριο η στάση εργασίας ΠΟΕΔ σε σχολεία και νηπιαγωγεία Λευκωσίας και Πάφου

Η  ΠΟΕΔ ολοκληρώνει αύριο τη σειρά των στάσεων εργασίας και διαμαρτυρίας των μελών της με  στάση εργασίας σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας και Πάφου από τις 7:30 ως τις 8:30.imagew-1-aspx

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΠΟΕΔ αφού διερωτάται αν υπάρχει η πολιτική βούληση για πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την εκπαιδευτική καθημερινότητα, εγείρει το θέμα της διδασκαλίας των παιδιών που δεν έχουν πρώτη γλώσσα την Ελληνική.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, οι μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, που δεν έχουν ως πρώτη γλώσσα την Ελληνική και αποτελούν την τελευταία πενταετία (2011-2016) κατά μέσο όρο περίπου το 13.8% του μαθητικού πληθυσμού. Αυτοί οι μαθητές, αναφέρει η ΠΟΕΔ, ρίχνονται στις σχολικές τάξεις σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της σχολικής χρονιάς, χωρίς να περάσουν από τάξεις ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής ώστε να κατακτήσουν τουλάχιστον το βασικό λεξιλόγιο επικοινωνίας στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσλειτουργία στην τάξη του δημοτικού ή του νηπιαγωγείου με επιπτώσεις για όλους τους μαθητές και την εκπαίδευσή τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η διακηρυγμένη πολιτική ρητορική απέχει από την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη, γιατί το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί δεν στηρίζονται επαρκώς από το Υπουργείο προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών αυτών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι απλά αλλά σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο με επένδυση στη Δημοτική και Προδημοτική Εκπαίδευση μέχρι να καταλήξουμε σε μια αποτελεσματική ενσωμάτωση αυτής της ομάδας μαθητών στα σχολεία.

Οσον αφορά την Ειδική Εκπαίδευση, η ΠΟΕΔ αναφέρει πως τα τελευταία 3 χρόνια η ΠΟΕΔ διαπιστώνει πως η βαθμίδα της Ειδικής Εκπαίδευσης δέχεται πλήγματα αποδυνάμωσης. Η Οργάνωση των δασκάλων επισημαίνει τις επιβαλλόμενες ενέργειες για ενδυνάμωση του πλαισίου παροχής της αγωγής που τα παιδιά έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με την Οργάνωση, η πολλαπλότητα των φαινομένων και οι ατομικές διαφορές απαιτούν περισσότερη εστίαση στην εξατομικευμένη αγωγή, σε αντιπαραβολή με την ολοένα εντεινόμενη επιβολή της ομαδοποίησης των παιδιών που βρίσκονται στο πλαίσιο της ένταξης. Επίσης, η εξέταση των παραπομπών επιβάλλεται να γίνεται άμεσα, έτσι ώστε να παίρνουν οι μαθητές έγκαιρα και στην έκταση που απαιτεί η περίπτωσή τους την ενδεδειγμένη αγωγή και εκπαίδευση.

Επίσης, σημειώνει πως η αξιολόγηση του κάθε παιδιού που βρίσκεται σε κάποιο από τα πλαίσια της Ειδικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την πρόοδο του και όχι με σκοπό την περικοπή ωρών και εξοικονόμηση δαπανών, εις βάρος της στήριξης που η οικογένεια και ο ίδιος ο μαθητής έχει ανάγκη. Ακόμη, επιβάλλεται το Κράτος να προχωρήσει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στα Ειδικά Σχολεία, καθώς σε κάποια από αυτά τα κτιριακά προβλήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά.

Η ΠΟΕΔ αναφέρει στη συνέχεια πως η εισαγωγή από την Κυβέρνηση του νέου απαράδεκτου καθεστώτος εργοδότησης αναπληρωτών δασκάλων με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας έναντι πραγματικών αναγκών αποδεικνύει ότι πρώτον, οι οροφές του Υπουργείου Οικονομικών για πρόσληψη εκπαιδευτικών δεν διαφοροποιούνται ακόμα και όταν υπάρχουν αυξανόμενες ανάγκες, και δεύτερον, ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος προγραμματισμός από το ΥΠΠ και η διάθεση κονδυλίων για δημιουργία σταθερών δομών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αναλφαβητισμός και η αποκλίνουσα συμπεριφορά και να στηριχτεί η Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.

Εν όψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού στην Εκπαίδευση, η ΠΟΕΔ καταγγέλλει ότι η ύπαρξη οροφών λειτουργεί εις βάρος των παιδιών, γιατί δεν στηρίζονται οι διαφοροποιημένες ανάγκες σχολικών μονάδων και μαθητών.

Στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν υπάρχει περιθώριο κατάργησης προγραμμάτων και θεσμοθετημένων συμφωνιών, προκειμένου να αξιοποιηθούν διαφορετικά τα κονδύλια αυτά. Αντίθετα, τα γεγονότα καταδεικνύουν την αναγκαιότητα εισαγωγής νέων προγραμμάτων υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.