«Ναυτικές διευκολύνσεις» σε Ρωσία αντικείμενο συζήτησης Πούτιν- Αναστασιάδη

Σε επαφές υψηλού επιπέδου βρίσκονται Ρωσία και Κύπρος με την πρώτη να αναζητά ναυτικές διευκολύνσεις  αλλά και βάση για το νέο της στόλο.Image.ashx

Σύμφωνα  με πληροφορίες η  Ρωσία  στο πλαίσιο της δημιουργίας μόνιμης ναυτικής βάσης στη Μεσόγειο βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κύπρο για την πιθανότητα η βάση αυτή να φιλοξενηθεί στην Κύπρο  αφού όπως έχει δηλώσει ο αρχηγός του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Alexander Vitko η βάση της Ταρτούς δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τη ναυτική δύναμη που δραστηριοποιείται σήμερα στη Μεσόγειο.

Το θέμα σύμφωνα  με πληροφορίες  αναμένεται να συζητηθεί και στο επικείμενο ταξίδι του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο ενώ θα υπογραφούν αρκετές συνεργασίες σε διάφορους τομείς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε  ζητήσει επίσπευση της  επίσκεψης του στη Μόσχα  αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας τόσο του βαρυφορτωμένου  προγράμματος  του Ρώσου Προέδρου  αλλά και του χρόνου που θα χρειαστεί για να προετοιμαστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο   οι συμφωνίες  συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία είχε θέσει  ξανά ενα τέτοιο αίτημα (όχι επίσημα )  βολιδοσκοπώντας τις αντιδράσεις της Λευκωσίας, όταν ζητήθηκε από την Μόσχα να συνδράμει οικονομικά με δάνειο  πρίν να επέλθει το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων  από το Eurogroup. Υπήρχε ωστόσο διστακτικότητα  και απόρριψη από μέρους  της παρούσας κυβέρνησης.

Στο μεταξύ  το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov ( «Ναυαρχος Κουζνετσόφ) το οποίο βρίσκεται στη θάλασσα του Μπάρεντς ολοκληρώνει τις δοκιμές του ύστερα από τη γενική επισκευή που ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στα ναυπηγεία του Sevmash.

Το αεροπλανοφόρο πρόκειται να αναχωρήσει σύντομα από τη Βόρεια Θάλασσα με κατεύθυνση   προς τη Μεσόγειο όπου θα εισέλθει για να πραγματοποιήσει κοινά γυμνάσια με τη δύναμη η οποία προς το παρών δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο.

Η έλευση του Kuznetsov θεωρείται ότι συνδέεται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι και την Αίγυπτο και θα είναι μια απάντηση στις συνεχείς ασκήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ όπως η άσκηση η οποία βρισκεται σε εξέλιξη ακόμη (Γαλάζια Φάλαινα) Mavi Balina 2014 και με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Να υπενθυμίσουμε πως για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεργασίας μεταξύ  Ρωσίας – Κύπρου  το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» βρέθηκε  στις 27 Φεβρουαρίου  του 2014 στο λιμάνι της Λεμεσού  και παρέμεινε μέχρι τις 2 Μαρτίου για ανεφοδιασμό και προμήθειες.. Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» έχει μήκος 340 μέτρων και είναι εξοπλισμένο με ισχυρά συστήματα πυραύλων. Το συνήθως πλήρωμά του είναι 2.000 – 3.000 στρατιώτες, σύμφωνα με στρατιωτική ιστοσελίδα που το αποκαλεί «Θηρίο».