Ξεγραμμένες οι Κ.Αερογραμμές από την Κυβέρνηση

2013_06_18_03_25_03__4015dbcec42840438ef7dd734ec69508

Το τέλος τους δείχνει να είναι κοντά, ενώ οι εργαζόμενοι είναι σε πλήρη απόγνωση

 

Ξεγραμμένες έχει πλέον τις Κυπριακές Αερογραμμές η κυβέρνηση και φαίνεται πια ότι το τέλος τους είναι πολύ κοντά. Ηδη όπως φάνηκε από τη σημερινή  συζήτηση στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου,   γίνονται παρασκηνιακές ενέργειες για να καλύψουν το κενό που θα αφήσει πίσω της η Εταιρεία καθότι όπως επιβεβαίωσε και ο νομικός σύμβουλος της κ.Πόλυς Πολυβίου κατά 99% η απόφαση της Ε.Ε. θα είναι αρνητική γεγονός που θα σημάνει το οριστικό κλείσιμο της Ετιαρείας. Από τη δική τους πλευρά οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση καθότι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η Κύπρος θα ξεμείνει από τη δική της αεροπορική εταιρία και οι ίδιοι θα τραβήξουν μαζικά το δρόμο της ανεργίας.

aerr_607_364_577_324

Εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών κατα τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας τους έξω από τη Βουλή

Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και εργων Μάριος Δημητριάδης αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη δημοπράτηση των δικαιωμάτων πτήσεων που ρυθμίζονται από διακρατικές συμφωνίες με τρίτα κράτη (εκτός ΕΕ) και ότι γίνονται διαβουλεύσεις με εταιρείες για την ανάληψη των πτήσεων που έχουν αποκλειστικά οι ΚΑ αλλά δεν εκτελούνται δρομολόγια λόγω οικονομικής στενότητας.
Διευκρίνισε ότι τα διακρατικά δικαιώματα για τις πτήσεις με τρία κράτη – μέλη θα πωληθούν μόνο αν ένας επενδυτής αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία και όχι περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει σενάρια για διασφάλιση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου, σε περίπτωση που κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.. Οφείλουμε να πούμε ως Κυβέρνηση, είπε, ότι οι σχεδιασμοί μας περιλαμβάνουν και το χειρότερο σενάριο, μια προτεραιότητα που σχετίζεται με τη διασφάλιση σε κάθε περίπτωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με βασικούς προορισμούς», είπε μιλώντας στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου.
Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως σε περίπτωση κλεισίματος, το κράτος θα αποζημιώσει τους εργαζόμενους και σημείωσε ότι κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €10 εκ. για αποζημιώσεις στο προσωπικό.
Είπε ότι αν υπάρχει πραγματικός επενδυτής, τότε η πώληση των ΚΑ, μιας εισηγμένης εταιρείας, μπορεί να γίνει και αύριο. «Ψάχνουμε για ένα υπαρκτό επενδυτή και όχι τσαρλατάνο στη βάση φημολογίας, είμαστε έτοιμοι να πωλήσουμε την εταιρεία σε επενδυτή ή στους εργαζόμενους», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο ίδιος έχει υποδείξει στους πιλότους, που όπως είπε διαθέτουν αποθέματα, να αγοράσουν την εταιρεία αν ενδιαφέρονται. «Από καιρό τους έχω πει, ας πάρουν οι ίδιοι την εταιρεία», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα έπρεπε να είχε αναζητηθεί από το 2007, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει την πρώτη κρατική ενίσχυση, στη βάση της μίας και μοναδικής φοράς (one-time-last-time).Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η συνέχεια των Κυπριακών Αερογραμμών προϋποθέτει επιπρόσθετες κινήσεις που περιλαμβάνουν και νέες περικοπές.
«Οι επιπρόσθετες κινήσεις που ίσως έπρεπε να γίνουν σχετίζονται με πάρα πέρα μείωση του προσωπικού και των ωφελημάτων του προσωπικού. Ελπίζω όλοι να το συνειδητοποιήσουμε», είπε.

Αλαλούμ  με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές

Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης γίνονται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση επενδυτή για τις ΚΑ έχουν φτάσει στη μικρή λίστα με δύο επίδοξους επενδυτές, τη Ryan Air και την Aegean, όπως δήλωσε η Γενική Λογίστρια και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Ρέα Γεωργίου.
Όπως είπε από τις 22 αιτήσεις, οκτώ αποχώρησαν οικειοθελώς, είτε αποκλείστηκαν διότι δεν λήφθηκαν επαρκείς πληροφορίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από τις προτάσεις. Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας υποβλήθηκαν εννέα προσφορές, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τον οίκο KPMG, με μόνο δύο επενδυτές να προσκομίζουν επαρκή στοιχεία. Ο οίκος υπέβαλε την τελική έκθεση στις 18 Οκτωβρίου.
Είπε ότι δύο επενδυτές είναι οι Ryan Air και Aegean, προσθέτοντας πως η όλη η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο υποβολής των δεσμευτικών προτάσεων.

Στη χθεσινή συνεδρία παρουσιάστηκε και ο τέως Πρόεδρος των ΚΑ, Τώνης Αντωνίου, ο οποίος υποστήριξε πως έχει ενώπιόν του πρόταση επενδυτή, ο οποίος αφαιρέθηκε από τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας. «Έχω μπροστά μου την πρόταση και οι άνθρωποι έχουν τα χρήματα να τα βάλουν και διατηρούν το μοντέλο που θέλουμε», είπε, προσθέτοντας ότι του ζητήθηκε όπως μεσολαβήσει προκειμένου ο συγκεκριμένος επενδυτής περιληφθεί εκ νέου στη διαδικασία.
Απαντώντας τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Υπουργός Συγκοινωνιών κατέστησαν σαφές ότι αποδέχτηκαν μετά από πολλές παρεμβάσεις όπως ο συγκεκριμένος επενδυτής περιληφθεί στη διαδικασία νοουμένου ότι τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από το διαγωνισμό.
«Αν κάποιος έχει 200, 300, εκατομμύρια ακόμα και 7 δις, ας έρθει να φέρει πρόταση και να την δει η KPMG», είπε ο κ. Δημητριάδης.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδιαφέρον της Etihad, ο κ. Δημητριάδης είπε πως μεσολαβητής ζητούσε από την Κυβέρνηση €1 εκ.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Δημητριάδης είπε ότι οι ΚΑ με μερίδιο αγοράς 10%, αναμένεται να μεταφέρουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αφίξεις και αναχωρήσεις 700.000 – 750.000 επιβάτες.
Εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Κρατικών Ενισχύσεων είπε ότι μοναδική προϋπόθεση για έγκριση των κρατικών ενισχύσεων από την Κομισιόν είναι να κριθεί ως βιώσιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης και πρόσθεσε ότι αν δεν γίνει αποδεκτή η κρατική ενίσχυση δεν θα βρεθεί επενδυτής.
Είπε ότι το 2012 η εταιρεία είχε ζημιές 55 εκατομμυρίων, 29,5 εκ. το 2013 και προβλεπόμενη ζημιά 10 εκ. το τρέχον έτος, προσθέτοντας πως αν λογιστούν στα έσοδα η πώληση των χρονοθυρίδων τότε η εταιρεία θα καταγράψει κέρδος.
Σημείωσε ότι μετά την πώληση των δύο χρονοθυρίδων οι ΚΑ έφτασαν στη συνεισφορά κατά 50% από ίδιους πόρους, ενώ απομένει η πώληση του τμήματος τροφοδοσίας (catering).

Συγχυσμένο και το ΔΣ. των Κ.Α.

Πλήρης σύγχυση διαφάνηκε ότι επικρατεί και στους κόλπους του Δ.Σ των ΚΑ. Ο νυν Πρόεδρος των ΚΑ, Μάκης Κωνσταντινίδης, είπε ότι το ΔΣ έχει μιλήσει και με τις δύο εταιρείες, οι οποίες του ανέφεραν ότι τους ενδιαφέρει όχι μόνο το λογότυπο, αλλά και κάποια περιουσιακά στοιχεία, όπως ο τομέας των εμπορευμάτων, το engineering, ανταλλακτικά, το ποσοστό συμμετοχής μας στη Swissport.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Πέτρου είπε ότι αγνοούσε τα περισσότερα πράγματα που λέχθηκαν από την Επιτροπή. Λέγοντας ότι έχει αποφασιστεί να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία, ο κ. Πέτρου είπε «στο τέλος της ημέρας δεν ξέρουμε τι πωλείται».
«Όλοι ξέρουμε ότι η εταιρεία θα έχει συνέχεια αν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, διότι αν πωληθούν περιουσιακά στοιχεία η εταιρεία σημαίνει ότι κλείνει. Γιατί να συμμετέχουν μόνο αυτοί στην πώληση περιουσιακών στοιχείων και όχι περισσότεροι;», είπε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε περισσότερη διαφάνεια στην όλη διαδικασία αλλά και το πάγωμα της διαδικασίας, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπουν παρατηρητές όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
«Μη θεωρείτε δεδομένο ότι η Βουλή θα εγκρίνει τις οποιεσδήποτε αποζημιώσεις στην εταιρεία», είπε.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε αν διερευνήθηκε νομικά το ότι η KPMG είναι ελεγκτής και της Ryanair.

Σε πλήρη απόγνωση οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία τόνισε ότι με τα όσα έχουν ακουστεί οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα πρέπει να αγωνιούν, αλλά πρέπει να είναι σε πλήρη απόγνωση.
«Πριν μερικούς μήνες έπρεπε να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι για να υπάρχει ελπίδα για τους υπόλοιπους έπρεπε να φύγουν οι μισοί και σήμερα πρέπει να πούμε στους εργαζόμενους ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους», είπε, και διερωτήθηκε σε περίπτωση κλεισίματος των ΚΑ, μήπως, για να έχουμε μόνιμη αεροπορική συνδεσιμότητα, θα κληθούμε να επιδοτήσουμε ξένες αεροπορικές εταιρείες.
Εκ  μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ο Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι κανείς δεν κάλεσε τις συντεχνίες για συζήτηση ακόμη και στην περίπτωση κλεισίματος της εταιρείας. «Ποιος το συζήτησε μαζί μας. Κανένας», είπε και εξέφρασε την άποψη να παγώσει αυτή η διαδικασία και να επανέλθουμε στη διαδικασία διάσωσης της εταιρείας.
Ο ΓΓ ΑΣΥΣΕΚΑ Ανταίος Μιχαηλίδης είπε πως η Aegean προσπαθεί να πωλήσει το 40% της εταιρείας στις τουρκικές αερογραμμές. Σημείωσε δε ότι ο τέως Πρόεδρος τους διαβεβαίωνε ότι ο στόχος είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και η διάσωση των θέσεων εργασίας.
Εκ μέρους της ΣΥΠΚΑ, ο Σταύρος Κυριακίδης είπε ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαπατηθεί. «Γιατί βάλαμε στο short list μια εταιρεία που μας αποκάλεσε σκουπίδι», είπε, προσθέτοντας πως είχε τράπεζα που πήρε 1,2 δις και έκλεισε σε μια νύχτα. «Γιατί να μην βρεθούν τα 80 εκατομμύρια για μια εταιρεία», διερωτήθηκε.
Η ΠΑΣΥΠΙ έφερε στη συνεδρία τον  εμπειρογνώμονα, Ιγκνάθιο Πλάζα, που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή συντεχνία πιλότων ο οποίος αναφέρθηκε στην εξέταση των κρατικών ενισχύσεων. Είπε δε ότι μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις στην πάροδο δέκα ετών από το προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης με επίκληση της οικονομικής κρίσης, στο κούρεμα των καταθέσεων ακόμα και στην κρίση στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, εκ μέρους του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ο Ντίνος Κάκκουρας είπε πως συνεργάτες του Συνδέσμου από το εξωτερικό ζητούν πληροφόρηση για το τι μέλλει γενέσθαι για τις ΚΑ. Σημείωσε πως πρέπει να προχωρήσει το όλο θέμα, διότι η εταιρεία αν δεν κλείσει λόγω οικονομικών λόγων, θα οδηγηθεί στο κλείσιμο διότι δεν θα την εμπιστεύεται κανείς, όπως είπε.