Μετά την Αίγυπτο συμφωνία και με το Ισραήλ

Μετά την Αίγυπτο  προετοιμάζεται τώρα και η  πραγματοποίηση νέας Τριμερούς Συνάντησης, αυτήν τη φορά με  Κύπρο  Ελλάδα και το Ισραήλ.
Ο Ν. Αναστασιάδης στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, όπου στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου θα δώσουν ώθηση στις διμερείς σχέσεις τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας .netaniaxou-600x434

Επίσης την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Αθήνα υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του ισραηλινού ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Νισίμ Μπεν Σιτρίτ για διαβουλεύσεις με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Αναστάσιο Μητσιάλη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές με σκοπό την προετοιμασία νέας Τριμερούς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, η οποία φυσικά θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει από την Κύπρο είτε ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Αλ. Ζήνων, είτε ο αναπληρωτής του Τ. Τζιωνής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την Κυριακή και σήμερα  ότι έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία της νέας Τριμερούς με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ  συμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες η Λευκωσία αναμένεται να ζητήσει αμυντική  συνεργασία με το Ισραήλ  για να παράσχει προστασία στην ΑΟΖ  της. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή  η Κύπρος δεν διαθέτει   «ετοιμοπόλεμη» δύναμη για αποστολή στην κυπριακή ΑΟΖ , όχι μόνο γιατί δεν έχει τα μέσα, αλλά γιατί θα ήταν και υψηλού οικονομικού κόστους μια τέτοια κίνηση.»

.