Guardian: Σε κατάσταση συναγερμού Ελλάδα Τουρκία Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Στην αυξανόμενη ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μετά την απόφαση της Τουρκίας να ερευνήσει την κυπριακή ΑΟΖ αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Guardian, το οποίο κάνει λόγο για «λεκτικό πόλεμο» και για υδρογονάνθρακες που κλιμακώνουν τη διαμάχη.newego_LARGE_t_1101_54420280_type12713

«Με τίτλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο δίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία νέες αφορμές για διαμάχες», το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως η ελπίδα ότι η ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή θα ωθούσε τις δύο πλευρές να συμβιβαστούν, αυτό όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά είχε και το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.

«H ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει αυξηθεί λόγω ενός “λεκτικού πολέμου” μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή», αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρο διευκρινίζοντας πως «η διένεξη γύρω από τους υδρογονάνθρακες σε αυτά τα θαλάσσια ύδατα, εντάθηκε αφότου οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου υπέγραψαν το Σάββατο συμφωνία με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας».

»Μετά από λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για “προκλητικές ενέργειες” μετά την αποστολή ενός σκάφους συνοδεία πολεμικών πλοίων σε αναζήτηση φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συνομιλίες για την πιθανότητα επανένωσης των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, έπειτα από 10ετή παύση, ξεκίνησαν με πολλές προσδοκίες, θεωρώντας πως τα κοιτάσματα της περιοχής θα διευκόλυναν τη λύση της μακροβιότερης διπλωματικής διαμάχης της Δύσης.

Ωστόσο «η αποστολή του ερευνητικού σκάφους από τους Τούρκους στα αμφισβητούμενα νερά όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που θυμίζει ότι «αν και η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, εντούτοις, με οικονομικό και ηθικό στυλοβάτη την Άγκυρα, ζητάει να έχει συμμετοχή στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή».

«Το βέβαιο είναι πως η πρόσφατη τριμερής συμφωνία δεν πρόκειται να εξευμενίσει την Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει θέματα στο ανατολικό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα εμπλέκεται και το Ισραήλ επιδεινώνει την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμπαν στη Λευκωσία αντιμετωπίστηκε από την τουρκική πλευρά με πολλά επικριτικά σχόλια».

Η Άγκυρα, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως τον οικονομικό ρυθμιστή της περιοχής, έχει διαμηνύσει ότι θα απαντήσει με ανάλογο τρόπο.
«Η ένταση βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε άνοδο» συμφωνεί ο ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουσμαν. «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν θύμα των υδρογονανθράκων οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κυπριακό πρόβλημα. Αντί να αποκλιμακώσουν, κλιμάκωσαν την ένταση», καταλήγει.