Η ιδεολογία δεν διαγράφεται με «ληξιαρχικές» πράξεις …

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία.Η ηγετική ομάδα  του ΑΚΕΛ είναι πανικοβλημένη.Εχει χάσει την επαφή της με τον κόσμο  και διαρκώς απομονώνεται.

Η βεβιασμένη , αντικαταστατική και με συνοπτικές διαδικασίες τις οποίες αποφάσισε η ηγετική ομάδα- (και εκτέλεσε η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λευκωσίας) για την καθαίρεση μου από το ΑΚΕΛ, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες απλών κομματικών μελών και πρώην στελεχών του κόμματος πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ οδηγεί το κόμμα σε νέες περιπέτειες, Με την πολιτική που ακολουθεί  στο κυπριακό και σε άλλα μείζονος σημασίας κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα βρίσκεται σε διάσταση με την πλειοψηφία του λαού.Μπορεί να έχω λάθος.Ομως το αποτέλεσμα των τελευταίων  βουλευτικών εκλογών επιβεβαιώνει την πιο πάνω ανησυχία.

Ημουν, είμαι και θα παραμείνω μέχρι την βιολογική μου τελεύτηση πιστή στην ιδεολογία του Μαρξισμού και της Αριστεράς.Την ιδεολογία μου δεν μπορεί κανένας Αντρος Κυπριανού ή Κυρίτσης,ή Στεφάνου ή Χριστόφιας να την καθαιρέσουν με «ληξιαρχικές» πράξεις.

Εξ’απαλών ονύχων βρέθηκα στην Αριστερά και  από  κούνιας με τραβουλογούσε η μάνα μου στις μαχητικές διαδηλώσεις ,στα συλλαλητήρια και στις φυλακές όπου βρισκόταν ο αείμνηστος πατέρας μου ως πολιτικός κρατούμενος των Βρετανών αποικιοκρατών μαζί με άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ.Αυτή την διαδρομή, αυτές τις εμπειρίες δεν μπορεί κανένας δήθεν κομμουνιστής να τις σβήσει ή να τις εξαφανίσει με ληξιαρχικές πράξεις.

Δεν είχαν καν την πολιτική ανδρεία να με ενημερώσουν για τους λόγους της καθαίρεσης μου.Απλά θεώρησαν πως με μια ληξιαρχική πράξη ξεμπέρδεψαν χωρίς να περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου της Κ.Ε του ΑΚΕΛ η οποία είναι υπεράνω όλων των κομματικών οργάνων.Υπεράνω και του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και της Κ.Ε.καθότι εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο.

Εξοργίστηκαν φαίνεται και με την Επιτροπή Ελέγχου επειδή καθυστερούσε να πάρει αποφάσεις και να συμμορφωθεί ( από πού και ως πού) στις πιεστικές υποδείξεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και των άλλων μελών της Γραμματείας να με καθαιρέσουν εδώ και τώρα.

Για την καθαίρεση μου   και του πρώην μέλους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φάντη, αν αληθεύουν όσα ανέφερε στον «Φ» πηγή του ΑΚΕΛ: «εμείς κάναμε τη ληξιαρχική πράξη. Οι ίδιοι έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος».Και  ότι «με βάση το καταστατικό η Ε.Ε. έχει τα δικαίωμα διαγραφής σε περιπτώσεις που είναι, όπως τις χαρακτήρισε, καθαρές,δεν χρειάζεται, να παραπεφθεί το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου για διερεύνηση» -τότε υπάρχει μείζον ζήτημα εφαρμογής των κανονισμών του καταστατικού και της λειτουργίας του κόμματος..

Ποιός αποφασίζει και πότε για τις καθαιρέσεις και τις αποβολές.Το πρώην μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ  και πρώην βουλευτής του κόμματος  Κούλης Τυρίμος αποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ για τρία χρόνια επειδή δημοσιοποίησε άρθρο υπέρ της· υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου. Καθαιρέθηκε στη συνέχεια όταν εντάχθηκε στη Συμμαχία Πολιτών και αυτό ήταν κατανοητό.Ποιός ωστόσο αποφάσισε να προταθεί στον καθαιρεθέντα από το ΑΚΕΛ και ενταγμένο σε άλλο κόμμα Κ.Τυρίμο να κατέλθει με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ  στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Ηταν μήπως απόφαση συλλογικών οργάνων , ή πρωτοβουλία του Γ.Γ. του κόμματος χωρίς να ερωτηθεί καν η Επιτροπή Ελέγχου;

Ακόμα και όταν το 2004 κατηγορήθηκαν επώνυμα στελέχη της Κ.Ε. ότι παρευρέθηκαν σε συνάξεις και συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» για το σχέδιο Ανάν, παραβιάζοντας  την απόφαση της ολομέλειας της Κ.Ε. κανένα μέτρο δεν λήφθηκε εναντίον τους.Στην περίπτωση του Νεοκλή Συλικιώτη (που ήταν φανατικός υπερ του ναι μαζί με Στ.Στεφάνου και Ελ.Μαύρου)ο τέως Γ.Γ. του κόμματος Δ.Χριστόφιας  είχε δηλώσει :«εγω στον έστειλα».Και με αυτή τη δήλωση όχι μόνο δεν λήφθηκε καμιά τιμωρία αλλά αργότερα όλοι αυτοί που  παραβίασαν την απόφαση κατά του σχεδίου Ανάν αναβαθμίστηκαν σε αξιωματούχους του κόμματος και του κράτους.Και τώρα ελέγχουν πλήρως το κόμμα.

Πόσα μέτρα και πόσα σταθμά εφαρμόζονται στο ΑΚΕΛ απο ποιούς και για ποιούς;

Και η Επιτροπή Ελέγχου ποιό ρόλο επιτέλους έχει  και ποιούς ελέγχει;

Εγώ δεν εντάχθηκα σε άλλο κόμμα.Παρόλο που μου προτάθηκε από τρία κόμματα να κατέλθω ως υποψήφια με τα ψηφοδέλτια τους αρνήθηκα κατηγορηματικά γιατί είμαι ήμουν και παραμένω πιστή στην ιδεολογία της λαϊκής αυτής κατάκτησης που λέγεται  ΑΚΕΛ .Δεν καταφέρθηκα εναντίον του ΑΚΕΛ -όπως ψευδώς ισχυρίζεται η πηγή του ΑΚΕΛ στην εφ.«Φ»- αλλά άσκησα   κριτική μόνο στην ΗΓΕΣΙΑ.Εκτός και αν η ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι η ίδια το ΚΟΜΜΑ.Ο απόλυτος άρχοντας των πάντων.

Είναι αδίκημα να ασκείς κριτική στην ηγεσία  και δεν είναι μεμπτό και παράλογο  ένας που παραβίασε αρχές και κατηγορήθηκε για ποινικό αδίκημα να εκλέγεται μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ;Δεν είναι μεμπτό και πρωτάκουστο να μεταβαίνει ο Γ.Γ. του κόμματος στην Τουρκία, να συναντάται με τους Τσαβούσογλου,Νταβούτογλου και άλλους αξιωματούχους της κατοχικής δύναμης χωρίς την έγκριση του ανώτατου συλλογικού οργάνου που είναι η Κ.Ε.;

Αλήθεια πόσο«καθαρή» είναι η απόφαση τους να με καθαιρέσουν; Αν ήταν τόσο καθαρή όσο ισχυρίζονται ας ξεκαθαρίσουν γιατί απέφυγαν να εκτελέσουν παρόμοιες ποινές για άλλους.

Καμιά ληξιαρχική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει την ιδεολογία μου,ούτε την προσφορά  μου στο ΑΚΕΛ.