Καταρρέει το παράδειγμα του ΥΠΟΙΚ για την Ιρλανδία…

Η Τρόικα επιβάλλει τέλη στο νερό και χιλιάδες Ιρλανδοί εδώ και δύο μέρες διαδηλώνουν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε πόλεις σε ολόκληρη την Ιρλανδία, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή επιπλέον τελών στο νερό, στη μεγαλύτερη αντίδραση της αντιπολίτευσης επί των μέτρων λιτότητας της Κυβέρνησης, από την έναρξη της τραπεζικής κρίσης στη χώρα και του πακέτου διάσωσης το 2010.Anti-Thatcher demonstration in Trafalgar Square

Η ιρλανδική Κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε να εισαγάγει τέλη νερού στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της Τρόικας, έχει προτείνει κάποιες εξαιρέσεις, αλλά δεν έχει αναφέρει ακόμη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης των χρεώσεων.

Η Ιρλανδία εξήλθε από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ το περασμένο έτος και η οικονομία κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη με την κυβέρνηση να αναμένει οικονομική ανάπτυξη κοντά στο 5% το τρέχον έτος.Ωστόσο, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι δεν αισθάνονται τα οφέλη της ανάκαμψης και ότι τα χρόνια λιτότητας έχουν πλήξει δυσανάλογα τους χαμηλόμισθους.

“Αυτή η διαμαρτυρία δεν είναι μόνο για το νερό, αλλά για τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε ο 55χρονος συγγραφέας Παύλος, ο οποίος σημείωσε ότι αναγκάστηκε να δώσει το αυτοκίνητό του και να τερματίσει την ασφάλεια ζωής και την ασφάλιση της υγείας του.

«Σκεφτόμουν την αγορά ενός νέου ζευγαριού παπούτσια φέτος. Φτάνει πια”, είπε.

Πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές καλούσαν τους πολίτες να μην πληρώσουν τα νέα τέλη τα οποία είναι πιθανό να κοστίσουν στο μέσο νοικοκυριό μεταξύ 200 και 400 ευρώ ανά έτος. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες νερού στην Ιρλανδία χρηματοδοτούνταν από τη γενική φορολογία.

Πορείες έγιναν σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρη την Ιρλανδία.Πάνω από 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην μεγαλύτερη διαμαρτυρία στο κέντρο του Δουβλίνου, όπου κυριαρχούν περισσότερο από λαϊκές τοπικές ομάδες, παρά τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης.