Κινέζος αξιωματούχος έκρυβε στο σπίτι του 33 εκατ.δολαρια

2FE59345B191D4136C82F4DB46EDC4E7Συνελήφθη για διαφθορά

Ερευνητές του Σώματος καταπολέμησης της διαφθοράς στην Κίνα ανακάλυψαν σε σπίτι αξιωματούχου το ποσό-ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων δολαρίων.

Περισσότερα από 200 εκατομμύρια γουάν βρέθηκαν στο σπίτι του Ουέι Πενγκγιουάν, ανώτερου αξιωματούχου στην Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας.Ο Ουέι ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος άνθρακα της Υπηρεσίας και από τον Μάιο βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά, ως ύποπτος για δωροληψία.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τέσσερις από τις 16 μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν για την καταμέτρηση των χαρτονομισμάτων, έσπασαν στη διαδικασία της μέτρησης των χρημάτων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχουν βρει κινέζοι αξιωματούχοι στη διάρκεια έρευνας για διαφθορά.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο που πλήττει τη χώρα.

Μόνο τους εννέα πρώτους μήνες του 2014, η Κίνα έχει καταδικάσει περισσότερους από 13.000 αξιωματούχους με την κατηγορία της διαφθοράς και της δωροληψίας.

Ο πρόεδρος Σι έχει προειδοποιήσει ότι η εκστρατεία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς θα θέσει στο στόχαστρό της τόσο «τίγρεις», όσο και «μύγες» -όπως έχει χαρακτηριστικά δηλώσει- αφήνοντας να εννοηθεί ότι κανείς -ακόμα και τα ανώτερα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος- δεν διαθέτουν «ασυλία».

Ανάμεσα στα στελέχη που έχουν τεθεί στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά ήταν και ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κίνας, καθώς και ο πρώην αρχηγός των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.