Το ραντεβού με τον πόλεμο αναβάλλεται μέχρι την Δευτέρα

  • Οι ΗΠΑ μισοάνοιξαν το κουτί της Πανδώρας
  • υφαίνουν «έρποντα» γενικευμένο πόλεμο; 

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

 

Το ραντεβού με τον πόλεμο στη Συρία σε νέες διαστάσεις αναβάλλεται μέχρι την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου που θα ξανασυνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας. petrosΟι σκοτεινές δυνάμεις που υφαίνουν το σκηνικό ενός «έρποντος» γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης με στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας στη Συρία, ήδη μισοάνοιξαν το κουτί της Πανδώρας δια των δηλώσεων Ομπάμα που αναγνωρίζει στην Τουρκία «δικαίωμα αυτοάμυνας» στη Συρία με πρόσχημα την προσέγγιση κουρδικών ομάδων στα τουρκικά σύνορα!!!

Εντός μερικών ημερών ο Ομπάμα είδε αμέσως τα δήθεν δικαιώματα της Τουρκίας, (ούτε λόγος για την κυριαρχία της Συρίας), ενώ στην περίπτωση της Κύπρου και Ελλάδας ούτε άλλα 42 χρόνια δεν θα του έφταναν για να δει δικά μας πανανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες που καταπατούνται βάναυσα και καθημερινά από τους κατακτητές Τούρκους. Ντροπή και Αίσχος ξανά, για όσα απατηλά και κίβδηλα υπόσχονται και διαμοιράζουν στους λαούς κάτω από τα βλέμματα εκείνου του αγάλματος της ελευθερίας, που δυστυχώς δεν μπορεί να μιλήσει.

Σάρκα και οστά στο απαίσιο πρόσωπο του πολέμου δίνουν όσοι ξεχνούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας και ως σύγχρονοι φαρισαίοι και Πιλάτοι, αρνούνται να συμφωνήσουν με την πρόταση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο Ομπάμα να δηλώνει ότι «αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοάμυνας της Τουρκίας!!! και ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών απειλών»!!!

Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθαρσώς, μιλά για κίνδυνο ενός Ρωσο-Τουρκικού πολέμου, τη στιγμή που ξέρει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν θα περιοριστεί. «Λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία εμπλέκεται στη συριακή σύγκρουση, δήλωσε ο Hollande, υπάρχει ο κίνδυνος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Αυτός είναι ο λόγος, είπε, για τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει απόψε. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Frans Enter, σύμφωνα με το πρακτορείο “Interfax”.

Την ίδια ώρα με τις αγωνιώδεις προσπάθειες για αποσόβηση μιας ευρύτερης σύρραξης, γίνεται γνωστό από τους Financial Times ότι «Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στα βόρεια της Συρίας και η Σαουδική Αραβία στα νότια, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία»…

Η Ουάσινγκτον, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, προσπαθεί να κρατήσει την Άγκυρα και το Ριάντ μακριά από τη στρατιωτική δράση στη Συρία και ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την προοπτική της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, όπου δρουν ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η Συμμαχία, αναφέρεται, έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί λόγω μιας “απρόσεκτης συμπεριφοράς» της Τουρκίας, σε πλήρους κλίμακας πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι ειδήσεις που φτάνουν από τα πρακτορεία μεταδίδουν την αποτυχία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Συρίας, ένα σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί από την Άγκυρα να σταματήσει τις δραστηριότητες προετοιμασίας της για εισβολή στη Συρία.

 Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κάνει ένα διάλειμμα μέχρι την Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ένα κοινό ψήφισμα, διαφορετικά η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή και θα είναι πλέον αργά για οποιεσδήποτε άλλες ψυχραιμότερες σκέψεις εκ μέρους όλων. Στο χέρι των ΗΠΑ είναι να κλείσουν το κουτί της Πανδώρας με την Τουρκία και τους σαουδάραβες, εκτός και αν έχουν κατά νουν άλλες σκέψεις.

 

20/2/2016