Συγκρούσεις και ένταση στη Γαλλία

B42B8150DF9D95E25399988974EFA582Η υπόθεση Ρεμί Φρες, του 21χρονου διαδηλωτή που είχε σκοτωθεί εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, χειροβομβίδας που εξερράγη στην πλάτη του, δεν παύει να προκαλεί ένταση στη Γαλλία: Επεισόδια και λεηλασίες ακολούθησαν πορεία στην Τουλούζη για το θάνατο του νεαρού διαδηλωτή ενώ τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν σε ανάλογη συγκέντρωση στη Νάντη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, μία εβδομάδα μετά το θάνατο του Φρες στη νότια Γαλλία, πορείες και συγκεντρώσεις διοργάνωθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν καταδίκαζαν την αστυνομική βία.

Νεκρός 21χρονος διαδηλωτής, χειροβομβίδα των δυνάμεων ασφαλείας δείχνουν οι πρώτες έρευνες
Στη Νάντη, η συγκέντρωση κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία στις οποίες τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη Le Monde. Πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές, για τρεις διαδηλωτές και δύο αστυνομικούς.

Οι σκηνές μάχης εκτυλίχθηκαν στην κεντρική οδό της πόλης, όπου εκατοντάδες άτομα, κυρίως νεαροί, πετούσαν πέτρες και μπουκάλια σε μία αστυνομία που έριχνε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Ένταση επικράτησε και στην Τουλούζη. Η αρχικά ειρηνική συγκέντρωση, τις πρώτες ώρες του απογεύματος, εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με σκηνές πυρπόλησης κάδων και πετροπόλεμο.

Τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής, σε μικρή πόλη του διαμερίσματος της Ταρν στη νότια Γαλλία, η χωροφυλακή είχε ανακαλύψει τη σορό του Φρες όταν κόπασε η μάχη με τους διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην κατασκευή φράγματος στο Σιβέν.

Ο 21χρονος είχε βρεθεί με τραύμα στην πλάτη του και η οικογένεια κατήγγειλε ότι σκοτώθηκε όταν εξερράγη πάνω του χειροβομβίδα της χωροφυλακής. Οι πρώτες έρευνες της εισαγγελίας μίλησαν για ίχνη ΤΝΤ στα ρούχα του, δείχνοντας ανοικτά την χωροφυλακή και ενισχύοντας έτσι τις καταγγελίες της οικογένειας.