Κούρδοι πεσμεργκά μπήκαν στην πόλη Κομπάνι και ανακαταλαμβάνουν εδάφη

19871506_Turkey_Syria_JPEG_0a18a.limghandlerΚυματίζοντας κουρδικές σημαίες και πανηγυρίζοντας οι ιρακινοί πεσμεργκά αναχώρησαν από τα περίχωρα της τουρκικής μεθοριακής πόλης Σουρούτς φθάνοντας στο μέτωπο του Κομπάνι για να ριχτούν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) που πολιορκούν την πόλη.

Το κονβόι των πεσμεργκά, με περισσότερα από 12 φορτηγάκια, τζιπ και θωρακισμένα οχήματα, ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής από τα περίχωρα της τουρκικής μεθοριακής πόλης Σουρούτς, σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα, με κατεύθυνση το Κομπάνι.

Μαχητής των κούρδων δήλωσε λίγο αργότερα τηλεφωνικά σε διεθνή  πρακτορεία ειδήσεων, πως οι δυνάμεις των πεσμεργκά εισήλθαν στην πόλη. Οι δέκα κούρδοι μαχητές που είχαν εισέλθει στο Κομπάνι την Πέμπτη επέστρεψαν στην Τουρκία για να προετοιμάσουν την πλήρη ανάπτυξη της δύναμης των πεσμεργκά, με ανώτερο αξιωματούχων των κούρδων να κατηγορεί την Άγκυρα για την καθυστέρηση στην αναχώρηση του κονβόι.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τη διέλευση από το έδαφός της σχεδόν 150 ιρακινών πεσμεργκά για την ενίσχυση των κούρδων μαχητών που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών στο Κομπάνι (Άιν αλ-Αραμπ στα αραβικά).

Περνώντας τα σύνορα στην Τουρκία οι πεσμεργκά έγιναν δεκτοί ως ήρωες από τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.

Πενήντα έως 150 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, έχουν περάσει επίσης τα τουρκικά σύνορα για να φθάσουν στο μέτωπο του Κομπάνι.