ΗΠΑ: Συνετρίβη το διαστημικό τουριστικό σκάφος SpaceShipTwo

Τις τελευταίες στιγμές του διαστημικού σκάφους SpaceShipTwo της Virgin Galactic που εξερράγη στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης δείχνει σειρά φωτογραφιών που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ένας από τους δύο πιλότους σκοτώθηκε, ενώ ο δεύτερος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Το SpaceShipTwo εξερράγη εν πτήσει λίγα λεπτά μετά την πυροδότηση του πυραυλοκινητήρα, σχεδιασμένου να το στέλνει στο όριο της ατμόσφαιρας.APRIL 29, 2013 FILE PHOTO

Ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση του κινητήρα μετά την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένα διαφορετικό πλαστικό καύσιμο.

Η έκρηξη συνέβη λίγα δευτερόλεπτα μετά την αποχώριση του SpaceShipTwo από το αεροσκάφος-φορέα WhiteKnightTwo, το οποίο προσγειώθηκε αργότερα με ασφάλεια.

Ο συγκυβερνήτης του σκάφους σκοτώθηκε, ενώ ο κυβερνήτης πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα. Βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος στην έρημο και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο.

Επρόκειτο για την πρώτη πτήση με χρήση του πυραυλοκινητήρα για το διαστημόπλοιο της Virgin Galactic από τον περασμένο Ιανουάριο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το SpaceShipTwo είχε πραγματοποιήσει ανεμοπορία, χωρίς τη χρήση του πυραυλοκινητήρα.

Ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της εταιρείας Virgin Galactic υποσχέθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα διαστημικού τουρισμού, παρά το δυστύχημα.

Ο κ. Μπράνσον δήλωσε «σοκαρισμένος και λυπημένος», αλλά τόνισε ότι θα επιμείνει.Η Virgin ήλπιζε να ξεκινήσει τα διαστημικά της ταξίδια το 2015. Ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 700 κρατήσεις θέσεων, με κάθε μία να κοστίζει 250.000 ευρώ. Ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει υποσχεθεί ότι θα ταξιδέψει στο πρώτο ταξίδι.

Debris from the Virgin Galactic Spaceship Two crash siteΣε συνέντευξη Τύπου στην Καλιφόρνια, ο εκτελεστικός διαυθυντής Τζορτζ Ουαϊτσάιντς δήλωσε: «Το διάστημα είναι δύσκολο και σήμερα ήταν μια δύσκολη ημέρα. Θα στηρίξουμε την έρευνα για να βρούμε τι συνέβη σήμερα. Θα το ξεπεράσουμε» είπε.

«Το μέλλον έγκειται κατά πολλούς τρόπους σε δύσκολες ημέρες όπως αυτή, αλλά πιστεύουμε ότι το χρωστάμε στους πιλότους αυτών των σκαφών, καθώς και σε αυτούς που εργάζονται σκληρά σε αυτά, να κατανοήσουμε (σ.σ. αυτό το δυστύχημα) και να προχωρήσουμε μπροστά» είπε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το SpaceShipTwo είχε πραγματοποιήσει ανεμοπορία, χωρίς τη χρήση του πυραυλοκινητήρα.Το SpaceShipTwo έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως έξι επιβάτες και δύο πιλότους σε υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής.Το διαστημόπλοιο μεταφέρεται από το αεροσκάφος-φορέα έως τα 50.000 πόδια (15.000 μέτρα) και κατόπιν αποσυνδέεται.

Σε αυτό το στάδιο, η χρήση του πυραυλοκινητήρα είναι απαραίτητη για να συνεχίσει το SpaceShipTwo το υποτροχιακό του ταξίδι.

Τα Αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες όπου διακρίνονται τα συντρίμμια του SpaceShip2 στην έρημο.

Η εταιρεία του Βρετανού πολυεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον ανέφερε νωρίτερα στον λογαριασμό της στο Twitter ότι παρουσιάστηκε μια “σοβαρή ανωμαλία” κατά τη δοκιμαστική πτήση.”Θα συνεργαστούμε στενά με τις αρμόδιες αρχές για να εξακριβώσουμε τα αίτια του ατυχήματος και να παράσχουμε ενημέρωση το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε.