Το ΑΚΕΛ επικρίνει πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ στους εργοδοτούμενους του Υπ.Παιδείας με αγορά υπηρεσιών

Το ΑΚΕΛ  δια του   Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής του  Γραφείου Παιδείας του κόμματος ,επικρίνει την πρόθεση των κυβερνώντων να επιβάλουν ΦΠΑ 19% σε όσους το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργοδοτεί με Αγορά Υπηρεσιών.Σε δήλωση του ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει:804def064942ee27081bb1c6b0056591_L

«Η νέα απαράδεχτη ενέργεια των κυβερνώντων να επιβάλουν ΦΠΑ 19% στα ήδη κουτσουρεμένα εισοδήματα των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται, παράνομα με τη μορφή της Αγοράς Υπηρεσιών, προστίθεται στην άγρια εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών που το ΥΠΠΟ έχει επιβάλει τα τελευταία τρία χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού ήταν η διάλυση του ΙΔΑΒΕΠ, του Οργανισμού που εργοδοτούσε τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, και η μετατροπή εκατοντάδων εκπαιδευτικών σε δήθεν αυτοεργοδοτούμενους, με την αγορά υπηρεσιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα εισοδήματα τους. Από τα πολύ μειωμένα εισοδήματα βάζουν από μόνοι τους ένα σημαντικό ποσό σε κοινωνικές ασφαλίσεις και ουσιαστικά είναι θύματα άγριας εκμετάλλευσης από το ΥΠΠΟ.
Είναι σε αυτή την απαράδεχτη κατάσταση, που κατά την άποψη μας είναι και παράνομη, που έρχεται να προστεθεί η νέα επίθεση των κυβερνώντων κατά νέων και αδιόριστων εκπαιδευτικών, με την επιβολή επιπρόσθετα 19% ΦΠΑ! Η εγκύκλιος είναι ξεκάθαρη: αναφέρει ότι το ποσό αυτό θα καταβάλλεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Καλούμε το ΥΠΠΟ, άμεσα:
Να καταργήσει το νέο χαράτσι του 19% ΦΠΑ στα εισοδήματα νέων και αδιόριστων εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με τη μορφή της αγοράς υπηρεσιών.
Να επαναφέρει την εργοδότηση των εκπαιδευτικών καταργώντας την Αγορά Υπηρεσιών. Η Αγορά Υπηρεσιών είναι παράνομη και θυματοποιεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς των ολοήμερων σχολείων, των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, των Μουσικών και Αθλητικών Σχολείων, βραδινών τμημάτων κ.ά., οι οποίοι εργάζονται σήμερα σε καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης.»

Το Υπ. Παιδείας διευκρινίζει ότι αφορά μόνο όσους το εισόδημα υπερβαίνει τις €15.000

Απάντηση στις σημερινές αναφορές στα ΜΜΕ, που αφορούν στην καταβολή ΦΠΑ 19% από αδιόριστους εκπαιδευτικούς, που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών σε διάφορα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Επιμορφωτικά Κέντρα, Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Απογευματινά Προγράμματα Ολοήμερων Σχολείων, Μουσικά και Αθλητικά Γυμνάσια και Λύκεια, Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, Σχολικές Δράσεις), δίδει σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι οι εκπαιδευτές που παρέχουν υπηρεσίες στο ΥΠΠ για τα πιο πάνω προγράμματα, και ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει τις €15.600, δεν είναι υποχρεωμένοι να επιβάλλουν ΦΠΑ στο ΥΠΠ για τις υπηρεσίες τους.

Επίσης, σημειώνει ότι οι εκπαιδευτές που παρέχουν υπηρεσίες στο ΥΠΠ για τα πιο πάνω προγράμματα και ο κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει τις €15.600, είναι υποχρεωμένοι να επιβάλλουν τον ΦΠΑ στο ΥΠΠ μέσω των τιμολογίων που εκδίδουν.

“Το ΥΠΠ καταβάλλει στη συνέχεια τον ΦΠΑ στους εκπαιδευτές, τον οποίο έχουν υποχρέωση να καταβάλουν οι ίδιοι στο Τμήμα Φορολογίας. Επομένως, καθίσταται σαφές ότι οι εκπαιδευτές που παρέχουν υπηρεσίες στο ΥΠΠ για τα πιο πάνω προγράμματα (είτε ο κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει τις €15.600 είτε δεν υπερβαίνει τις €15.600) δεν έχουν καμία επιπρόσθετη φορολόγηση”, καταλήγει.