Εκκαθάριση των Κ.Αερογραμμών απαιτούσε από την Ε.Ε η Ryanair!

Βήμα, βήμα οι υποσκαπτικές ενέργειες της Ryanair εναντίον  της  Εταιρεία ενώ σήμερα η Κυβέρνηση  Ν.Αναστασιάδη -ΔΗΣΥ την επιβραβεύουν!

 

H Ryanair, η μια από τις δύο εταιρείες στην οποία η Κυβέρνηση  θα εκχωρήσει ότι έχει απομείνει από τις Κυπριακές Αερογραμμές ήταν το τελευταίο διάστημα ο μεγαλύτερος πολέμιος των ΚΑ στις Βρυξέλλες. Επανειλημμένα κατάγγελε τον εθνικό αερομεταφορέα της Κύπρου στην Ευρωπαίκή Επιτροπή και απαιτούσε την εκκαθάριση της αεροπορικής ετιαρίας της Κύπρου με το πρόσχημα ότι έπαιρνε επιδοτήσεις και νόθευε τον ανταγωνισμό!1414512118416_wps_10_D106CX_Ryanair_Boeing_737

Και αυτό την ώρα που η Ryanair απολαμβάνει σημαντικών κρατικών χορηγήσεων και εκπτώσεων, κατόπιν σχετικών αποφάσεων της κυπριακής Κυβέρνηση και της Hermes. Τα σχέδια «κινήτρων», που ουσιαστικά είναι ενισχύσεις με ειδική μείωση τελών και επιδότηση επιβατών, έτυχαν πλήρους εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από τη Ryanair, για να δρομολογήσει πτήσεις από το Αεροδρόμιο Πάφου με επιπλέον έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είτε πληρώθηκαν είτε αφαιρέθηκαν από τις υποχρεώσεις τελών ως έκπτωση.

Ανάμεσα στις καταγγελίες στις οποίες προέβη η Ryanair προς την Ευρωπαική επιτροπή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κυπριακών Αερογραμμών περιλαμβάνονται:

  • Καταγγελία στις 11 Ιουνίου 2014 κατά της κυβερνητικής πρόθεσης να ενισχύσει με 4 εκατ. ευρώ το Ταμείο Πλεονασμού των υπαλλήλων Κυπριακών Αερογραμμών. Με επιστολή της η Ryanair ζήτησε να ληφθεί υπόψη και αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης στην εξέταση της υπόθεσης για την οικονομική ενίσχυση για αναδιάρθρωση της εταιρείας. Η συνδρομή της Δημοκρατίας στο Ταμείο Πλεονασμού χαρακτηρίστηκε ως «ένεση με μετρητά», που δείχνει απροθυμία ή αποτυχία της Κυβέρνησης της Κύπρου να συμμορφωθεί με τους όρους που έθεσε η Επιτροπή, κατά την εξέταση των καταγγελιών για κρατική ενίσχυση. Ένας ιδιώτης δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια «επένδυση» σε μια «αποτυχημένη» αεροπορική εταιρεία, σημειώνουν στην καταγγελία τους αυτή.Τονίζουν, επίσης, πως η εισφορά των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών που εξετάζουν οι Βρυξέλλες, ενώ γίνεται σε διάστημα που το σχέδιο βρίσκεται υπό εξέταση.

Η σχετική καταγγελία της Ryanair η οποία προβλήθηκε στην εφ.«Ο Φιλελεύθερος» στις 25 Ιουλίου 2014,   έστρεφε τα πυρά της κατά της κυπριακής κυβέρνησης ότι προσπαθεί να αποφύγει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης και να αποφύγει τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθετα, καταγγέλθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί πίσω από την πλάτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισφέρει ακόμη μεγαλύτερη κρατική βοήθεια σε Κυπριακές Αερογραμμές παρά την υπό εξέλιξη έρευνα της Επιτροπής σχετικά με τις μέχρι τώρα κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία, οι οποίες είχαν γίνει κάτω από την αρχή «μία φορά και τελευταία φορά», σημειώνουν.

  • Με άλλη καταγγελία της στις 16 Μαΐου, η Ryanair είχε προβεί σε άλλη πολυσέλιδη καταγγελία κατά της Κυβέρνησης της Κύπρου στις Βρυξέλλες, μέσω της Γραμματείας κρατικών ενισχύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, επικαλούμενη την κυπριακή αεροπορική αγορά, όπου, όπως αναφέρει ότι η Ryanair ανταγωνίζεται τις Κυπριακές Αερογραμμές, που λειτουργούν με κρατική χρηματοδότηση και η θέση της στην αγορά «επηρεάζεται άμεσα και ουσιαστικά από οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση για τις Κυπριακές Αερογραμμές».

Οπως γράφτηκε τότε στο ίδιο δημοσείυμα είχε γίνει αναφορά σε 6,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως «ενίσχυση διάσωσης» και 118 εκατ. ευρώ ως «ενίσχυση αναδιάρθρωσης» που η Επιτροπή ενέκρινε το 2005 και το 2007 αντίστοιχα, τα οποία επισημαίνουν πως δεν ήταν αρκετά οπότε και οι κυπριακές Αρχές έδωσαν περαιτέρω κρατικές ενισχύσεις με τη μορφή διαφόρων «μη κοινοποιηθεισών ενισχύσεων», όπως δάνεια και αύξηση κεφαλαίου. Ένας ιδιώτης επενδυτής θα επέλεγε εξ αρχής τη διαδικασία «εκκαθάρισης» των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με τη Ryanair. Αναφέρεται, μάλιστα, και σε νομολογία, που με βάση αυτή -σύμφωνα με την Ryanair- οι Κυπριακές Αερογραμμές θα έπρεπε να είχαν κηρυχτεί σε πτώχευση.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα η Ryanair ζητούσε εκκαθάριση των Κυπριακών Αερογραμμών, με το επιχείρημα ότι θα ήταν πιο προσοδοφόρα (ή λιγότερο ζημιογόνα) για την Κυπριακή Δημοκρατία! Ουσιαστικά αυτό φαίνεται να πράττει η Κυπριακή κυβέρνηση επιβραβεύοντας μια εταιρεία που υπέσκαπτε συνεχώς τις ΚΑ στην Ευρωπαίκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

  • Σε επίσης απόρρητο έγγραφο της Ryanair προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δημοσίευσε «ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «κάθε προσπάθεια από την Επιτροπή να παρατείνει την παρουσία Κυπριακών Αερογραμμών στην τεχνητή αγορά θα οδηγήσει σε:Στρέβλωση του ανταγωνισμού
    2. Μειωμένη αποδοτικότητα του τομέα των αεροπορικών μεταφορών
    3. Πιο ψηλό κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες, μέσα από την παρατεταμένη τεχνητή διατήρηση μιας χρονίως αναποτελεσματικής αεροπορικής εταιρείας
    4. Ζημιά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές
    5. Σε παρόμοια οικονομική κατάσταση, οι Sabena, Malev και Spanair κήρυξαν πτώχευση.– Λάβετε υπόψη ότι η Ryanair είναι ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές των Κυπριακών Αερογραμμών, των οποίων η θέση αγοράς επηρεάζεται σημαντικά από την τεχνητή διατήρηση των Κυπριακών Αερογραμμών στην αγορά».