Η «νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ» και ο Τσαβούσογλου!

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Στον μακρύ και ακανθώδη δρόμο για εξεύρεση  λύσης του Κυπριακού  σίγουρα θα υπάρξουν συμβιβασμοί και υποχώρησεις.Σε επουσιώδη ωστοσο ζητήματα τα οποία δεν θα εξαφανίζουν αρχές ούτε και θα   απεμπολούν   τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας  και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  όλων των πολιτών της. Είτε αυτοί είναι Ε/κ είτε Τ/κ είτε Αρμένιοι, Μαρωνίτες ή Λατίνοι.  Η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στην Τουρκία και οι επαφές που είχε με τους Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου έχουν προκαλέσει ποικίλα ερωτηματικά και αντιδράσεις, όπως και τα στιγμιότυπα  σε όλα σχεδόν  τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αλληλοασπάζονται  σταυρωτά. Δεν θα ενοχλούσαν τόσο αυτές οι εικόνες, αν η Τουρκία τις μέρες εκείνες των συναντήσεων του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ  με τούρκους αξιωματούχους  δεν προέβαινε σε νέες παραβιάσεις  του διεθνούς δικαίου και της χάρτας του ΟΗΕ. Ακριβως την μέρα που επισκεπτόταν την Τουρκία, ο ΓΓ. του ΑΚΕΛ και η συνοδεία του , η Τουρκία εισέβαλλε στη γειτονική Συρία, χωρίς ασφαλώς να έχει επεμβατικά δικαιώματα ούτε και της το ζήτησε η Συριακή κυβέρνηση, εφόσον την επομένη η Συρία κατάγγελλε την τουρκική εισβολή ως παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.Παραβίασε με το έτσι θέλω τα εδάφη  μιας άλλης χώρας και όχι για πρώτη φορά. Την ίδια ώρα που ο Τούρκος  πρωθυπουργός  απλωνε φιλικά το χέρι στον ηγέτη της κυπριακής Αριστεράς ο τουρκικός στρατός βομβάρδιζε και σκότωνε εν ψυχρώ εκατοντάδες Κούρδους αμάχους.  Και η Αριστερά η οποία λέει ότι η  ιδεολογία και οι αρχές της εδράζονται στην μαρξιστική λενινιστική ιδεολογία τι πήγε να κάνει στην φωλιά των ΝΑΤΟϊκών γερακιών; Να την βγάλει από την δύσκολη θέση  της απομόνωσης από όλους σχεδόν τους γειτόνους της και να  ενισχύσει  τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια προκειμένου να εξελιχθεί σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη; Η’ για να στρώσει το χαλί ώστε να διευκολυνθεί  η Τουρκία  της εισβολής και κατοχής του 37% των κυπριακών εδαφων, να γίνει  ενεργός παίκτης στην περιοχή διεκδικώντας το απάνω χέρι σε αγωγούς ενέργειας που θα περνούν από τα εδάφη της προς την Ευρώπη;

Δεν έχω αντιληφθεί γιατί χαμογελούσε τόσο «αθώα» ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ όταν κληθηκε να απαντήσει  σε αναφορές του περιβόητου Τσαβούσογλου ότι για την  Τουρκία δεν  υπάρχει πρόσκληση προς τον Ε/Κ ηγέτη αλλά μόνο σε μη αξιωματούχους.Και για την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού είπε ότι είναι ανεπίσημη και πως αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα επίσημο αξίωμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Δηλαδη του το είπε κατάμουτρα πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ούτε και τους αξιωματούχους της  παρά το γεγονός ότι ο Α.Κυπριανού είναι μέλος του νομοθετικού σώματος ,-άρα και αξιωματουχος- όπως ήταν και ο Αναστασιάδης το 2005 όταν επισκέφθηκε την Τουρκία μετά από πρόσκληση του Τ.Ερντογαν.Αλλος φίλος και αυτός  του Τσαβούσογλου.

Εκείνο όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν και οι απαντήσεις που έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ερώτηση πως βλέπει να έχει το ΑΚΕΛ θετικές θέσεις στο Κυπριακό δεδομένου ότι το 2004 είχε δώσει αρνητική ψήφο στο σχέδιο Ανάν.Ο Τούρκος Υπουργός αποδείχθηκε πως είναι πολύ πιο ενημερωμένος  για τα κομματικά δρώμενα ,απ’ οσο αρκετοί άλλοι στην Κύπρο. Ανέφερε ότι « τότε  ήταν ο κ. Χριστόφιας  ενώ η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει διαφορετικές θέσεις.» Και είχε απόλυτο δίκαιο.Η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ τόσο σε επίπεδο Π.Γ. όσο και Κ.Ε. στην απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία τους είναι άτομα που τάχθηκαν φανατικά υπέρ του σχεδίου Ανάν. Ατομα που παραβίασαν αρχές και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» και σήμερα επέστρεψαν ως μέλη συλλογικών οργάνων.«Δαφνοστεφανωμένοι» και «δικαιωμένοι»  με την επικύρωση του τελευταίου συνεδρίου  του κόμματος.

Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε πως το 2004 σε επίπεδο Π.Γ. τέσσερα μέλη μόνο έδωσαν μαχη προκειμένου  το κόμμα να απορρίψει το άκρως ιμπεριαλιστικό και αποενοχοποιητικό για την Τουρκία σχέδιο Ανάν.Και δέχθηκαν τις οργίλες επιθέσεις  και του τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δ.Χριστόφια και του νυν οι οποίοι το  υποστήριζαν. Μέχρι τις 9 Απριλίου του 2004 όταν η  υποφαινόμενη μιλούσε σε εκείνη την κρίσιμη ολομέλεια  της Κ.Ε. και δεχόταν  επιθέσεις  από μέλη  της Γραμματείας πρωτοστατούντος του τότε Γ.Γ.του ΑΚΕΛ  Δ.Χριστόφια η πλειοψηφία της Κ.Ε. δεν συμφωνούσε με τις θέσεις της πλειοψηφίας του Π.Γ.(12 υπέρ -4 εναντίον ).Ωστόσο αρκετά μέλη της Κ.Ε  δέχθηκαν πιέσεις για να υποστηρίξουν «ναι».Την επομένη 10 Απριλίου ήταν που ανατράπηκαν τα δεδομένα και η απόφαση ήταν να ταχθεί το ΑΚΕΛ εναντίον με κάποιες διαφοροποιήσεις. Ωστόσο ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν πως της ιστορικής εκείνης ολομέλειας  της Κ.Ε προηγήθηκε μια άλλη θυελλώδης συνεδρία του Π.Γ. Η  Γραμματεία πρότεινε όπως το Π.Γ. καταθέσει  ομόφωνη πρόταση στην Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για να τοποθετηθούν τα μέλη του κόμματος στο δημοψήφισμα «κατα συνείδησην» .Και εκεί ξεσπασε η μεγάλη σύγκρουση με τους «4» εναντίον «12».

Δηλαδή στην πιο  κρίσιμη φάση του κυπριακού όπου επαίζετο η μοίρα του κυπριακού λαού με ένα εκτρωματικό σχέδιο, το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, το κόμμα που υπέστη διωγμούς και κατατρεγμούς και δεν λύγισε, άφηνε χωρίς καθοδήγηση το λαό και προπάντων τα μέλη του.Και η κάθετη διαφωνία των «4» ταρακούνησε … Για να τοποθετηθεί αργότερα η ολομέλεια κατα συντριπτική πλειοψηφία εναντίον  του σχεδίου.

Αυτά προφανώς θα τα γνωρίζει ο Τσαβούσογλου όταν λέει πως «άλλαξε η ηγεσία του ΑΚΕΛ».Γιατι το ΑΚΕΛ δεν είναι προσωποπαγές και τον κύριο λόγο τον έχουν τα συλλογικά του όργανα .Τώρα ούτε με το φανάρι δεν βρίσκεις κάποιο στέλεχος που έδωσε μάχη κατα του σχεδίου Ανάν.Που να είναι έτοιμο για τη μεγάλη έξοδο σε περιπτώση που το κόμμα  της Αριστεράς αποδεχόταν ένα σχεδιο που ετοιμάστηκε από τους μακελλάρηδες της Κύπρου το 1974.  Τους εξαπέστειλαν όλους με διάφορες προφάσεις, σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις .Αντίθετα εκείνοι που επιβραβεύτηκαν και συντηρούνται στην ανώτατη και ανώτερη ηγεσία είναι σχεδόν  όλοι όσοι υποστήριζαν το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν.Ακόμα και  εκείνοι που παραβίασαν συνεδριακές αποφάσεις ή είχαν ταμπελλωθεί από τους αμερικανοβρετανούς και την αμαρτωλή UNOPS ως «oppinion leaders» ή «oppinion makers»,  «επιβραβεύονταν» με αξιώματα και τίτλους (αν αυτά τα εφήμερα μπορουν να θεωρηθούν επιβράβευση).

Ομως φαίνεται εκείνοι που τάχθηκαν τότε εναντίον του σχεδίου Ανάν (τουλάχιστον η υποφαινόμενη) πίστεψανστη συνέχεια πως η τότε ηγεσια συνειδητοποίησε το λάθος της και διορθώθηκε. Και πίστεψαν  ότι  οι αρχές είναι ο φάρος που καθοδηγεί.Αφέλεια ή πλάνη;Πιθανόν και τα δύο

Ειλικρινά δεν κατονοώ στη βάση ποιων αρχών του κομμουνιστικού λενινιστικού ΑΚΕΛ οργάνωσε το ταξίδι του στην Τουρκία ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.Οταν ακόμα ως προχθές και η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις για το τί επιδιώκει η Αγκυρα στο κυπριακό και στηλίτευσε τις κατα συρροήν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, αλλά και τις εμμονές της να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη. Ειναι καταθλιπτικό πως ενας ηγέτης της Αριστεράς μπήκε στο ναρκοπέδιο της Τουρκιας και επιχαίρει κιόλας πως πέτυχε  η επίσκεψη του.