Τουρκία:Προφυλακίστηκαν 10 ύποπτοι για την βομβιστική επίθεση

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την Κυριακή την προφυλάκιση δέκα υπόπτων ως «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης» σε σχέση με την επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη που κόστισε τη ζωή σε δέκα γερμανούς τουρίστες και η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011. ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Άλλοι έξι ύποπτοι που οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστών αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, ανέφερε το πρακτορείο.

Συνολικά 16 άτομα οδηγήθηκαν την Κυριακή στο δικαστήριο, με τους εισαγγελείς να ζητούν τη δίωξη όλων των υπόπτων.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά είχε κάνει λόγο για συνολικά επτά συλλήψεις σε σχέση με την επίθεση. Δεν έχει υπάρξει νεώτερη επίσημη ανακοίνωση έκτοτε.

Η επίθεση, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, είχε στόχο ομάδα γερμανών τουριστών σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, δύο από τα πιο πολυσύχναστα μνημεία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, διενεργήθηκε από έναν 28χρονο Σύρο, ο οποίος σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Ναμπίλ Φάντλι και, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους που εισήλθε στη χώρα από τη Συρία ως «απλός πρόσφυγας».