Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από Τουρκία: «Τα ρούχα μας γέμισαν αποκα’ι’δια νεκρών»

μ

Σοκ  προκαλούν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν από το χθεσινό μακελειό στην Κωνσταντινούπολη κατά ξένων τουριστών με τραγικό απολογισμό 11 νεκρούς.

Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011. ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Όπως έγινε γνωστό, ο γεννημένος στην Σαουδική Αραβία, βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους που σκόρπισε τον θάνατο, είχε κάνει αίτηση για άσυλο στην Τουρκία.

Σε κατάσταση-σοκ είναι οι επιζώντες από την βομβιστική επίθεση στην Τουρκία. Οι μαρτυρίες τους, συγκλονίζουν:
«Το σοκ ήταν μεγάλο. Δεν περιμένεις να συμβεί κάτι τέτοιο όταν επισκέπτεσαι αξιοθέατα. Ξαφνικά όμως συνέβη» λέει η Μάγκαν Βάγιε Νίλσεν, τουρίστρια από την Νορβηγία και συνεχίζει την ανατριχιαστική της περιγραφή: «Ήταν μια δυνατή έκρηξη με ισχυρό ωστικό κύμα. Κατάλαβα ενστικτωδώς ότι έπρεπε να απομακρυνθώ. Τα συντρίμμια της έκρηξης έπεφταν σαν βροχή. Όλα μας τα ρούχα, το μπουφάν μου, λερώθηκαν με αποκαϊδια των νεκρών»
Τα τουρκικά μέσα κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ξεναγό Σιμπέλ Σατούρογλου, η οποία επιχείρησε να προειδοποιήσει ορισμένους τουρίστες, φωνάζοντας «τρέξτε!» όταν είδε τον βομβιστή να τραβά την περόνη. Η ίδια τραυματίστηκε στο πόδι και έχει απώλεια ακοής. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι νεκροί Γερμανοί ανέρχονται πλέον σε 10, από 9.

Γεννημένος στη Σ. Αραβία ο καμικάζι-Είχε κάνει αίτηση για άσυλο
Χθες το πρωί, ένας καμικάζι αναμείχθηκε με ένα γκρουπ 33 Γερμανών τουριστών που επισκέπτονταν τον οβελίσκο του Θεοδόσιου στην πλατεία Σουλταναχμέτ, κοντά στην Αγία Σοφιά και το Μπλε Τζαμί.

Οι αρχές κατάφεραν να αναγνωρίσουν τον βομβιστή αυτοκτονίας, καθώς εντόπισαν ένα από τα δαχτυλικά του αποτυπώματα στο σημείο όπου ανατινάχτηκε, παρασύροντας σε φρικτό θάνατο, 11 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Γερμανοί τουρίστες.
Πρόκειται για τον 28χρονο τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, Ναμπίλ Φαντλί. Σε ορισμένα ρεπορτάζ αναφέρεται ως Σαουδάραβας και σε άλλα ως Σύριος. Πάντως σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο τζιχαντιστής που γεννήθηκε το 1988 στην Σαουδική Αραβία, πιστεύεται ότι πρόσφατα είχε επιστρέψει από την Συρία και είχε καταγραφεί στην υπηρεσία μετανάστευσης στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετέβη στις 5 Ιανουαρίου με άλλους τέσσερις άνδρες.
Μάλιστα όπως γράφει η Hurriyet, είχε καταθέσει αίτηση ασύλου, ενώ φέρεται να παρέμεινε στην δηλωθείσα διεύθυνσή του για μερικές ημέρες, αλλά δεν συμπεριλαμβανόταν σε λίστες υπόπτων τρομοκρατών, στην Τουρκία ή άλλες χώρες, όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες ασφαλείας.
Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για να συλλάβει τους συνεργούς του καμικάζι-μέχρι στιγμής κρατείται ένα άτομο- όπως και τους άνδρες που τον είχαν συνοδεύσει στις 5 Ιανουαρίου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποσχέθηκε ότι η Άγκυρα θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που «παραμένει απειλή» όχι μόνο για την χώρα του, αλλά και για όλο τον κόσμο.
«Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω ούτε ένα βήμα στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση, οι δράστες και όλοι οι συνεργοί τους θα εντοπιστούν και θα λάβουν τις τιμωρίες που τους αξίζουν» τόνισε ο Νταβούτογλου.