Οι ΗΠΑ δεν πιστευουν ότι η Β.Κορέα ανάπτυξε βόμβα υδρογόνου

Στέλλουν αεροσκάφος… λαγωνικό να εξακριβώσει την αλήθεια 

 

Με τη βοήθεια ενός αεροσκάφους με δυνατότητα… όσφρησης πιθανώς να προσπαθήσει να μάθει την αλήθεια για τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσε στο αμερικανικό CNN ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.newego_LARGE_t_1101_54618602_type12713

Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πώς η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει βόμβα υδρογόνου ούτε πως την δοκίμασε. «Οι πρωταρχικές αναλύσεις δεν συνάδουν με αυτά που ισχυρίζονται οι Βορειοκορεάτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με τις κινεζικές αρχές για να βεβαιωθεί αν όντως υπήρξε κάποια δοκιμή στη Βόρεια Κορέα.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο, όμως, έχει έναν τρόπο για να βεβαιωθεί εάν όντως δοκιμάστηκε κάποια βόμβα υδρογόνου.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή θα απελευθέρωνε στον αέρα συγκεκριμένα στοιχεία. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ είχαν στα χέρια τους δείγματα αέρα, τότε θα ήταν σε θέση να εξακριβώσουν ακριβώς τι έχει συμβεί. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με τη βοήθεια του αεροσκάφους «WC-135W», γνωστό στον αμερικανικό στρατό και ως «Constant Phoenix».
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Boeing με τέσσερις κινητήρες, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συσκευές που μπορούν να συγκεντρώσουν ραδιενεργά στοιχεία από την ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία αυτά «κολλάνε» πάνω σε ένα ειδικό χαρτί-φίλτρο ενώ το σύστημα συμπίεσης έχει τη δυνατότητα να φυλάξει και ορισμένα δείγματα από τον αέρα.
Τα αεροσκάφη αυτά δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν κάποια… πτήση κοντά στη Βόρεια Κορέα. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός, που έχει στρατιωτικές βάσεις στις γύρω περιοχές, σκοπεύει να συγκεντρώσει και άλλα δείγματα, εδάφους ,αυτή τη φορά  για ανάλυση.