Η Ρωσία ενισχύει την αντιπυραυλική ασπίδα με “Θριάμβους” S-400

 Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Οι Αεροδιαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας παρέλαβαν νέα σειρά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας, τους S-400-«Θρίαμβος», οι οποίοι θα καλύπτουν τον ουρανό της Μόσχας και της κεντρικής βιομηχανικής περιοχής από παντός είδους δυνητικά επικίνδυνα αεροσκάφη.thumb.php

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό τους, τους S-300, οι S-400 έχουν αυξήσει το βεληνεκές τους κατά δυόμισι φορές και θα είναι διαθέσιμοι για εξαγωγή από το 2016. Βεβαίως το πιο πολλά υποσχόμενο σύστημα είναι οι RS S-500, οι οποίοι εμπίπτουν στην τελευταία γενιά αντιαεροπορικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, που φέρεται να χρησιμοποιούν την έννοια της «διασπασμένης απόφασης” για την καταστροφή στόχων.

Ο βασικός στόχος των S-500 είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι. Σύμφωνα με τον δημιουργό τους, αυτό το νέο αμυντικό σύστημα θα είναι σε θέση να φτάσει ακόμη και τους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, τροχιακά διαστημικά οπλικά συστήματα και πλατφόρμες οπλισμού. Επί του παρόντος, οι S-500 είναι υπό ανάπτυξη και κανείς δεν γνωρίζει αν θα εμφανιστούν ξαφνικά όπως έγινε με τους πυραύλους Kalibr από την Κασπία.

Το βέβαιο είναι ότι η Μόσχα λαμβάνει συνεχώς xw_1183726αμυντικά μέτρα γιατί φαίνεται να γνωρίζει καλά τους αντιπάλους της και της αρέσει να κάνει «εκπλήξεις» εκεί και όταν το κρίνει αναγκαίο και απαραίτητο για να στείλει μηνύματα.

Στη Μόσχα, στην τοποθεσία εγκατάστασης, οι S-400 έφτασαν από την περιοχή Αστραχάν, αφού προηγουμένως έκαναν δοκιμές ελέγχου στο πεδίο βολής Kapustin Yarustanovku. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών βολών του συστήματος, πλήγηκαν πάνω από δέκα στόχοι που προσομοίαζαν σε διαφορετικούς εναέριους στόχους. Ο έλεγχος του συστήματος πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες όμοιες συνθηκών μάχης και οι S-400 επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τη φήμη τους ως το καλύτερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο.TASS_1670182-1_468

 Ο χώρος εγκατάστασης τους αποτελεί βέβαια μυστικό, όπως και ο αριθμός των συστημάτων που επιτηρούν την περιοχή της Μόσχας. Λέγεται ότι ακόμα και ένα σύστημα S-400 βλέπει τα πάντα στον εναέριο χώρο στην περιοχή Μόσχας και ακόμη πιο πέρα. Σε ακτίνα 400 χιλιομέτρων δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε μη επανδρωμένα αεροσκάφη(drones), ούτε οποιαδήποτε πολιτικά ή στρατιωτικά αεροσκάφη. Τα ραντάρ έγκαιρης ανίχνευσης μπορούν να δουν ιπτάμενο πύραυλο κρουζ από απόσταση 600 χιλιομέτρων.

Οι S-400 εντάχθηκαν στους εξοπλισμούς το 2007. Παρόλο που οι προκάτοχοί τους, S -300, εξακολουθούν να μην έχουν ανάλογο σύστημα στον κόσμο και κάνουν μια εξαιρετική δουλειά στην αποστολή τους, οι S-400 είναι διπλά υπέρτεροι από όλες τις απόψεις.

«Αδύνατα σημεία δεν υπάρχουν σ’ αυτό. Το σύστημα είναι πολύ ευκίνητο και ο ανθρώπινος παράγοντας εδώ είναι ελαχιστοποιημένος, γιατί δίνεται προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση των περισσότερων λειτουργιών, οι οποίες εκτελούνται από υπολογιστές και ο άνθρωπος εμπλέκεται μόνο στην καθοδήγηση..».

Το ΝΑΤΟ αποκαλεί τους S-400 ως “γκρινιάρηδες”, αφού κυριολεκτικά μοιάζουν να γρυλίζουν”. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι S-400 προκαλούν ένα πολύ δυνατό θόρυβο, τον οποίο όμως ο αντίπαλος είναι απίθανο να επιζήσει για να τον ακούσει. Σε όλες τις δοκιμές οι S-400 εξοντώνουν το 100% των στόχων τους και επίσης υπάρχει η δυνατότητα να πλήξουν επίγειους στόχους. Οι S-400 μπορούν να πλήξουν τακτικά και στρατηγικά αεροσκάφη ελέγχου και εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων των AWACS και άλλων τεχνολογίας stealth.

«Γι αυτό είναι αρκετά 5 λεπτά από τη στιγμή που λαμβάνεται το σήμα μέχρι την εκπλήρωσή του. Από την ετοιμότητα αρ, 1 μέσα σε 5 λεπτά είναι έτοιμο να πλήξει κάθε είδους εχθρική απειλή από αέρος .

Το βιομηχανικό σύμπλεγμα “Almaz-Antei” αυξάνει συνεχώς το ρυθμό παραγωγής των S-400, αλλά και αυτός ο αριθμός δεν είναι επίσης αποχαρακτηρισμένος. Είναι όμως γνωστό ότι οι S-400, εκτός από την περιοχή Μόσχας, υπάρχουν και στο Στόλο του Ειρηνικού, στη Βαλτική Θάλασσα και στη Νότια Στρατιωτική περιοχή. Πρόσφατα Το σύστημα αυτό μπήκε σε υπηρεσία και στα βορειοδυτικά της χώρας και στις αρχές Δεκεμβρίου, οι S-400 αναπτύχθηκαν και στο αρχιπέλαγος της Νέας Γης (Novaya Zemlya). Είναι πλέον γνωστό ότι και τα Ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία καλύπτονται επίσης από το έδαφος στη Λατάκια με το σύστημα S-400.

Οι S-400 περιλαμβάνουν μέχρι και 12 εκτοξευτές και μπορούν να εγκλωβίσουν μέχρι και 150 στόχους ταυτόχρονα, αφού μπορούν να λειτουργήσει με διαφορετικούς τύπους πυραύλων και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Οι κατασκευαστές τους δεν χρειάστηκε να βασανίσουν και πολύ τη φαντασία τους για την ονομασία τους, αφού το η απλή λέξη «Θρίαμβος» τα λέει όλα.

Πηγές: Russia 24, 4 января 201613:23 Антон Толмачев και

Mijaíl Mokrushin / Ria Novosti