Στα πρόθυρα πολέμου Σαουδική Αραβία-Ιράν

Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται Σαουδική Αραβία και το Ιράν με την ένταση να  κλιμακώνεται επικίνδυνα  μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ- Νιμρ,από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας.newego_LARGE_t_420_54617597_type12713

Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Ιράν και το σουνιτικό βασίλειο επιδεινώθηκε χθες μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, έπειτα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρεσβεία της στην ιρανική πρωτεύουσα.
Το περασμένο Σάββατο η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον κληρικό Νιμρ αλ- Νιμρ, ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στη διοργάνωση αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη χώρα, μαζί με άλλους τρεις σιίτες και δεκάδες μέλη της Αλ Κάιντα, θέλοντας να κάνει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί επιθέσεις ούτε από μέλη της σιιτικής μειονότητας, που ζητούν ισότητα, ούτε από σουνίτες τζιχαντιστές.
«Πολιτικό λάθος» χαρακτήρισε σε τηλεοπτική ομιλία του ο Χαμενεΐ την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές της δυναστείας των Αλ Σαούντ στη Σαουδική Αραβία, απειλώντας το Ριάντ: «Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους Σαουδάραβες πολιτικούς». Πρόσθεσε ότι «αυτός ο βασανισμένος ιερωμένος δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ενταχθούν σε κάποιο ένοπλο κίνημα, ούτε συνωμοτούσε μυστικά, και το μόνο που έκανε ήταν να διατυπώνει δημόσια επικρίσεις βασισμένες στον θρησκευτικό ζήλο».

assets_LARGE_t_420_54617547_type12128

«Λευκό ISIS: καταδίκη σε εκτέλεση για εναντίωση στους υποστηρικτές του ISIS. Μαύρο ISIS: καταδίκη σε εκτέλεση για εναντίωση στο ISIS. Βλέπετε διαφορές;» γράφει η φωτογραφία που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Πυρά κατά της Δύσης
Επίσης επιτέθηκε και στους δυτικούς συμμάχους του Ριάντ επικρίνοντας τη «σιωπή των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εντονη ήταν η αντίδραση και του ηγέτη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Σαγέντ Χασάν Νασράλα, που καταδίκασε την εκτέλεση ως «μήνυμα αίματος». «Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα φοβερό γεγονός, ένα τεράστιας σημασίας γεγονός που οι Αλ Σαούντ δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, πρόκειται όμως για γεγονός που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ελαφρά τη καρδία» προειδοποίησε ο Νασράλα.
Λίγες ώρες μετά την εκτέλεσή του Ιρανοί διαδηλωτές εισέβαλαν στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη, προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο, έβαλαν φωτιές και πέταξαν μολότοφ, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες εξ αυτών για τα επεισόδια. Χθες βράδυ ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουλπεΐρ, ζήτησε από τους Ιρανούς διπλωμάτες στη χώρα να αποχωρήσουν εντός 48 ωρών, διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και της Αστυνομίας ξέσπασαν χθες και σε πολλές συνοικίες σιιτών στη Μανάμα του Μπαχρέιν. Μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της σαουδαραβικής πρεσβείας στη Βαγδάτη -μετά 25 χρόνια- η εκτέλεση του σιίτη κληρικού τορπιλίζει τις σχέσεις του σουνιτικού βασιλείου και με το Ιράκ.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση και κλήθηκε από πολιτικά στελέχη της χώρας να διακόψει τις σχέσεις με το Ριάντ και να εγκαταλείψει τις πρόσφατες προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, διατηρώντας κλειστή την πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Εντονη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον φόβο ότι η εκτέλεση του Νιμρ μπορεί να εντείνει τις θρησκευτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» από την εκτέλεση απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. «Η ιδιαίτερη περίπτωση του Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαισίου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», όπως ανακοίνωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Εξίσωσε το σουνιτικό βασίλειο με το ISIS
Η αμφιλεγόμενη ανάρτηση του Χαμενεΐ
Μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ- Νιμρ το περασμένο Σάββατο από τις σαουδαραβικές Αρχές, ο Ιρανός ηγέτης ανάρτησε μια αμφιλεγόμενη εικόνα στην ιστοσελίδα του που συγκρίνει τη Σαουδική Αραβία με τους τζιχαντιστές.
Η μονταρισμένη φωτογραφία εξισώνει τις εκτελέσεις στο σουνιτικό βασίλειο με τις εκτελέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Στη δεξιά πλευρά ένας τζιχαντιστής του ΙΚ ντυμένος στα μαύρα κρατά ένα μαχαίρι πάνω από το κεφάλι ενός ομήρου με τη λεζάντα «Μαύρο ISIS: καταδίκη σε εκτέλεση για εναντίωση στο ISIS». Στην αριστερή πλευρά ένας Σαουδάραβας δήμιος ντυμένος στα λευκά κρατά ένα σπαθί πάνω από έναν όμηρο με το σχόλιο «Λευκό ISIS: καταδίκη σε εκτέλεση για εναντίωση στους υποστηρικτές του ISIS». «Βλέπετε διαφορές;» αναφέρεται στην εικόνα που ανέβασε χθες ο Χαμενεΐ και που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου εν μέσω της έντονης οργής στον σιιτικό κόσμο για την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ.