Eκαψαν τη πρεσβεία της Σ.Αραβίας στην Τεχεράνη

Κλιμακώνεται η κρίση μετα την εκτέλεση  του σιίτη ιερωμένου

Εξαγριωμένοι Ιρανοί διαδηλωτές διέλυσαν και έκαψαν με δεκάδες βόμβες μολότοφ την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ενώ οι ένοπλες δυνάμεις Ιράν-Σαουδικής Αραβίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.CXvqVygUAAAALWi

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Ριάντ για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις της Τεχεράνης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, το Ιράν κάλεσε τον σαουδάραβα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη και κατηγόρησε τη χώρα του ότι χρησιμοποιεί κατασκευασμένες κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης για να καταστείλει το ειρηνικό κίνημα των σιιτών που διαμαρτύρονται για συστηματική διακριτική μεταχείριση στη Σαουδική Αραβία.

Εικόνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενώνει τη φιγούρα ενός σαουδάραβα δήμιου με την εικόνα του δήμιου του ISIS “Jihadi John” κάτω από τον τίτλο «Υπάρχουν διαφορές;».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας “επέδωσε στον ιρανό πρεσβευτή επιστολή διαμαρτυρίας που αφορά τις ιρανικές επιθετικές δηλώσεις για νόμιμες ποινές που επιβλήθηκαν σήμερα εναντίον τρομοκρατών στο βασίλειο”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία “απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιθετικές αυτές δηλώσεις τις οποίες θεωρεί κατάφωρη επέμβαση στις υποθέσεις του βασιλείου”.CXuwrI_WAAAFZfe

“Επίσης, καθιστά υπεύθυνη την ιρανική κυβέρνηση για την προστασία των αντιπροσωπειών του βασιλείου στο Ιράν και του προσωπικού τους απέναντι σε κάθε επίθεση”.

Η Σαουδική Αραβία “θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τις πολιτικές της αυτές”, προειδοποίησε  ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζαμπέρ Ανσάρι.

Από την πλευρά της, η φοιτητική πτέρυγα της πολιτοφυλακής Μπασιτζί, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, κάλεσε σε διαδήλωση σήμερα το απόγευμα μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

“Σκληρή εκδίκηση θα πλήξει τους αλ-Σαούντ στο προσεχές μέλλον και θα προκαλέσει την πτώση αυτού του φιλοτρομοκρατικού, αντιισλαμικού καθεστώτος”, αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες “καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτρέψει την ειρηνική έκφραση της διαμαρτυρίας”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι , όπου εκφράζει “βαθιά ανησυχία” για την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ.