O B.Πούτιν δεν συμπεριέλαβε τον Τσίπρα στην λίστα των ηγετών που έστειλε συγχρητήρια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμπεριέλαβε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μεταξύ των πενήντα περίπου ηγετών ξένων χωρών και διεθνών οργανισμών, στους οποίους απέστειλε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

RUSSIA PUTIN

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι ηγέτες των χωρών, που θεωρούνται “πρώτης σημασίας” για τη ρωσική διπλωματία και δυστυχώς η Ελλάδα φαίνεται πως δεν κατάφερε ακόμη να πραγματοποιήσει κάποιο άλμα στις ελληνορωσικές σχέσεις, παρά την προφανή βελτίωση του κλίματος και τις εντατικές προσπάθειες, που καταβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Ο Β.Πούτιν απέστειλε τις ευχές του σε ηγέτες “μεγάλων” και “μικρών” χωρών, στους επικεφαλής όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των χωρών-μελών της Ομάδας των BRICS και όλων των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, με εξαίρεση τις τρεις “Βαλτικές”, τη Γεωργία και την Ουκρανία και παρέλειψε για πρώτη φορά εφέτος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από τις “μικρές” ευρωπαϊκές χώρες ο Ρώσος ηγέτης επέλεξε να ευχηθεί στον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο ΣΤ΄, τον πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτο Β΄, τους νυν και πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινιστιό και Τάρια Χάλονεν, αλλά και στους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς, στους οποίους έχει “αδυναμία” ο Β.Πούτιν: τη ΔΟΕ και τις διεθνείς Ομοσπονδίες χόκεϊ επί πάγου και τζούντο.
Ο τελευταίος Έλληνας ηγέτης, στον οποίο είχε σταλεί ευχετήριο τηλεγράφημα για την Πρωτοχρονιά από τον πρόεδρο Πούτιν, ήταν ο Κώστας Καραμανλής.
Τα συγχαρητήρια της ρωσικής ηγεσίας προς την ελληνική πλευρά απεστάλησαν από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και παραδόθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το τηλεγράφημα της ρωσικής κυβέρνησης περιείχε ευχές τόσο για τα Χριστούγεννα, όσο και για την Πρωτοχρονιά, αλλά και για την πρόοδο των ελληνορωσικών σχέσεων τη νέα χρονιά, που είναι μεταξύ άλλων και Έτος Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας. “Αφιερωματικό έτος”, όπως αδόκιμα και κακόηχα το αποδίδει το ελληνικό ΥΠΕΞ.